Jump to content
Sign in to follow this  
PCzachor

Chmiel na zimno do White IPA

Recommended Posts

Ile myślicie dodać chmielu do zimną do White IPA? Warka ma w teraz na cichej obj. 11l.

 

Piwo ma 15BLG 57IBU. Na zimno zamierzałem dodać 10g Equinox 13.1% alfa, ale myślę czy nie dodać jeszcze z 5-10g. Przy zlewaniu z burzliwej spróbowałem i piwo jest dobre, kolendrowe, ale coś właśnie chmielu mało czuję (była Citra i Equinox w trakcie gotowania).

 

Dzięki z góry za podpowiedzi.

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie dla dodania 10g chmielu to szkoda otwierać fermentor :D

Albo dałbym co najmniej 20-30g albo sobie darował, możesz też cześć rozlać bez, dodać chmiel i za 2 dni zabutelkować resztę, będziesz miał porównanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy. Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem

No nie bardzo. Cała sztuka polega na tym, żeby zaznaczyć i jedno i drugie. Jak "zwalczysz" chmielami resztę to po co zabawa? Po co to nazywać White IPA?

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites
jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy

 

Na 11 litrów? Tyle to do Imperiala nie sypię, a co dopiero do White IPA gdzie trzeba zbalansować chmiel z przyprawami.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie zauważyłem, że warka 11l, 50-150g miałem na myśli na 22l

Share this post


Link to post
Share on other sites

A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?.

Jak dla mnie equinox to papaja.

Sam robiłem tylko mixy z innymi chmielami, ale po degustacjach single hopów na tym chmielu mam wrażenie, że generalnie jest fajny, ale na sh się tak sobie nadaje. Piwa chmielone tylko equinoxem kojarzyły mi się z niedojrzałą papją kupioną w polskim markecie, momentami przechodzące w lekko mydlany.

Natomiast w mieszance z chmielem dającym słodkie owoce wyszło świetnie - przynajmniej takie mam wrażenie z butelkowania piwa chmielonego głównie equinoxem i galaxy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.