Skocz do zawartości
PCzachor

Chmiel na zimno do White IPA

Rekomendowane odpowiedzi

Ile myślicie dodać chmielu do zimną do White IPA? Warka ma w teraz na cichej obj. 11l.

 

Piwo ma 15BLG 57IBU. Na zimno zamierzałem dodać 10g Equinox 13.1% alfa, ale myślę czy nie dodać jeszcze z 5-10g. Przy zlewaniu z burzliwej spróbowałem i piwo jest dobre, kolendrowe, ale coś właśnie chmielu mało czuję (była Citra i Equinox w trakcie gotowania).

 

Dzięki z góry za podpowiedzi.

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie dla dodania 10g chmielu to szkoda otwierać fermentor :D

Albo dałbym co najmniej 20-30g albo sobie darował, możesz też cześć rozlać bez, dodać chmiel i za 2 dni zabutelkować resztę, będziesz miał porównanie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Przedmówca mądrze prawi, polać mu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy. Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Weź pod uwagę, że belgijskie drożdże wnoszą sporo aromatów, które trzeba "zwalczyć" chmielem

No nie bardzo. Cała sztuka polega na tym, żeby zaznaczyć i jedno i drugie. Jak "zwalczysz" chmielami resztę to po co zabawa? Po co to nazywać White IPA?

Edytowane przez Mariusz_CH

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
jak ma to być IPA to przedział 50-150g chmielu na zimno jest właściwy

 

Na 11 litrów? Tyle to do Imperiala nie sypię, a co dopiero do White IPA gdzie trzeba zbalansować chmiel z przyprawami.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A stosował ktoś z Was Equinox'a na zimno?. Jakie daje aromaty?.

Jak dla mnie equinox to papaja.

Sam robiłem tylko mixy z innymi chmielami, ale po degustacjach single hopów na tym chmielu mam wrażenie, że generalnie jest fajny, ale na sh się tak sobie nadaje. Piwa chmielone tylko equinoxem kojarzyły mi się z niedojrzałą papją kupioną w polskim markecie, momentami przechodzące w lekko mydlany.

Natomiast w mieszance z chmielem dającym słodkie owoce wyszło świetnie - przynajmniej takie mam wrażenie z butelkowania piwa chmielonego głównie equinoxem i galaxy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×