Jump to content

Recommended Posts

#0 Piwo domowe jasne piWES-01 (Brewkit)

 

Warzenie
Brzeczka - Puszka Piwo domowe jasne piWES-01 + 2 litry wody.

Chłodzenie – Naturalne (czekałem aż brzeczka przestygnie w fermentatorze).

Ilość dodanej wody 8l – przegotowana i ostudzona naturalnie.
Drożdze – Z zestawu. Dodane po rehydratacji w temp ok 30*.
Odstawienie na fermentację burzliwą. Temp ok 25*

 

24.11.2014 (data przybliżona) – Wstawienie na burzliwą

 

30.11.2014 (data przybliżona) - Zlanie na cichą – BLG 2. Temp ok 25*

05.12.2014 - Butelkowanie. Niewielka warstaw drożdzy na dnie wiadra.Do refermentacji użyte niecałe 4g cukru na butelkę.
 

12.12.2014 – Przeniesienie butelek do piwnicy.

Brewkit który dostałem wraz z zestawem (wygrana w konkursie). I niestety infekcja. Wygląd brzeczki ani zapach na żadnym etapie nie wskazywał nic niepokojącego. Pierwsza butelka otwarta po ok 2 tyg od butelkowania. Nagazowanie na dobrym poziomie, samo piwo dosyć mętne, zapach wydawał się być ok. Niemniej im mniej piwa pozostawało w kuflu tym zapach i smak zamieniał się w kwach. Z czasem pomimo nie stwierdzenia przegazowania w butelkach warka po otwarciu zaczęła sama z nich wychodzić. Piwo zostało przedystylowane na coś innego :)


 

# 1 Psze-koza (Weizenbock)

Słody
Słód pszeniczny 3,4 EBC Litovel – 3kg

Słód Pilzneński 2,8-4,2 EBC – 1,2 kg

Słód Monachijski 12-18 EBC Soufflet – 1,2 kg

Słód karmelowy jasny 100-180 EBC Strzegom – 0,5 kg

Słód karmelowy ciemny 400-800 EBC Strzegom – 0,2 kg

Chmiele
60' Lubelski – granulat – 25g

Drożdże
Safbrew WB-06
 

Zacieranie
20' 45°C
40' 67°C
40' 72°C
5' 76°C

 

Gotowy zestaw w CP. Problemy zaczęły się od samego początku ponieważ dysponowałem dwoma termometrami (elektroniczny z sondą i analogowy), które pokazywały różne temperatury a nie skalibrowałem ich wcześniej. Temperatury zacierania mogły być zatem niedokładne mimo że się starałem. Filtracja za pomocą filtratora z oplotu poszła sprawnie i bez problemów. Wysładzałem do objętości i w rezultacie otrzymałem 23l brzeczki przedniej o 17blg (wysładzanie zakończyłem na 8 blg). Wydajność wysładzania wyszła na poziomie 66% (jak na pierwsze zacieranie chyba nie ma tragedii). Przy okazji nie obyło się bez mniejszych problemów i kluczowego błędu jakim było nie napowietrzenie brzeczki przed dodaniem drożdzy. Po wytrząśnięciu frementatora drożdze ruszyły jednak z kopyta.

22.01 – Wstawienie na burzliwą w temp ok 21-22* (podskoczyła do 25* na początku)

03.02 – Przelanie na cichą BLG 5*

10.02 – Rozlew BLG 3*

Piwo po testach wyszło świetnie. Póki co każdemu kto próbował smakuje. Jest mocne, ale alkohol jest przyjemnie ukryty. Raczej długo nie postoi.

Edited by Hitchhiker

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 2 (S)PA – (Strong) Pale Ale

Słody
Słód pilzneński 2,65 kg

Słód monachijski 1,45 kg

Słód karmelowy jasny 0,35 kg

Chmiele
60' Marynka, granulat, 40 g
5' Lubelski, granulat, 40 g
+ 10' Mech irlandzki

Drożdże
Danstar Nottingham
 

Zacieranie
80' 68°C
5' 76°C

 

Receptura to gotowy zestaw z CP przewidywany na 20l o blg 12. Jakimś cudem wyszła mi jednak kosmiczna wydajność (22*16*1.05/4,45=83%) i po wysładzaniu miałem 22litry brzeczki o BLG 16 (skończyłem wysładzać przy 3 blg). Dolałem 2-3 litry wody i w efekcie przed gotowaniem wyszło ok 25litrów 13 BLG więc ektrakt początkowy wyjdzie pewnie ok 15 BLG. Chłodzenie w wannie i nastawione na burzliwą w temp ok 18*.

04.03.2015 – Wstawienie na burzliwą – 22,5 litra o BLG ok 15.

15.03.2015 - BLG 3. Oznak fermentacji brak od 2-3 dni. Jak nie spadnie za 2 dni to idzie w butelki. W smaku ok, gorzkie, alkoholowe.

19.03.2015 - Rozlew - 37 butelek 0,5l

Edited by Hitchhiker

Share this post


Link to post
Share on other sites

# 3 Grodziskie v.1

Słody
Słód pszeniczny 1,4 kg

Słód wędzony 0,8 kg

Słód pilzneński 0,6 kg

Chmiele
60' Lubelski, granulat, 20 g
10' Lubelski, granulat, 20 g
+ 10' Mech irlandzki

Drożdże
Safbrew S-33
 

Zacieranie

 

20' 52°C
70' 68°C
5' 76°C

 

Receptura to gotowy zestaw z CP przewidywany na 20l o blg 8. Po filtracji miałem 24litry o 7BLG, Po gotowaniu zostało 22litry o BLG 9. Wydajność słaba (24*7*1.05/4,45=63%) ale wydaje mi się, że to efekt problemów z filtacją (po raz pierwszy filtracja sprawiała problemy) jak i długiego wysładzania. Drożdze uwodnione i zadane w temperaturze ok 18°C i w takiej też temperaturze przebiega burzliwa.

05.03.2015 – Wstawienie na burzliwą – 22litry i BLG 9.

16.03.2015 - Pomiar BLG 2,5. Aromat i smak 1 klasa.

20.03.2015 - Rozlew - 40 butelek 0,5l.
 

Edited by Hitchhiker

Share this post


Link to post
Share on other sites

#2 (S)PA - zabutelkowane wczoraj przy BLG3 - 37 butelek
#3 Grodziskie - zabutelkowane dzisiaj przy BLG 2,5 - 40 butelek

Zakupiłem chłodnicę.

W planach "obicie" jednej szafki styropianem, żeby zrobić coś na kształt pudła do fermentacji.

Kolejna planowana warka - Dry Stout

Zainspirowany etykietami innych piwowarów zrobiłem nową wersję etykiet do #1 oraz #2 i #3.
11018313_10203893229794012_7749031424980

7066_10203893229714010_86487930035242352

 

997086_10203893229674009_208514218368533

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic aktualnie nie fermentuje, ale to nie znaczy, że nic się nie dzieje. W międzyczasie zbudowałem pudło do fermentacji:
10385546_10203953709265961_2240506311059

 

11082614_10203953709345963_2319391688637

 

10986988_10203953709385964_2138019228292

 

Oraz zakupiłem chłodnicę którą nie wiem jak podłączyć i głowię się nad tym

Share this post


Link to post
Share on other sites

Taśma zabezpiecza właśnie kruszenie i zapewnia pożądek. Trzyma się jak należy. Ciężko powiedzieć ile poszło bo miałem taśmy różnej długości, ale ogólnie idzie tego sporo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#4 BolkowskieDry stout

Słody
Słód pilzneński 3 kg

Słód monachijski 1 kg

Słód barwiący 0,2 kg

Jęczmień palony 0,3 kg

Chmiele
60' Marynka, granulat, 30 g
+ 10' Skórki z 2 pomarańczy

+ 10' Mech irlandzki

Drożdże
Safale S-04
 

Zacieranie
90' 68°C
10' 76°C

 

 

Receptura to gotowy zestaw z CP przewidziany na 20l o 12LBG. Zacieranie z fakapem bo zapomniałem o wygrzewaniu i zatarciu palonych słodów i zawracałem całość z wiadra fermentacyjnego. Sama filtracja bez problemów. Początek fermentacji w niskiej temperaturze, podniesionej po 2-3 dniach do 17. Po 2 tygodniach BLG 5, temperatura podnoszona powoli do pokojowej.

15.05.2015 – Wstawienie na burzliwą – 20 litrów o BLG ok 12.

29.05.2015 – BLG 5 – stopniowe podnoszenie do temp do pokojowej

02.06.2015 – BLG 4 – temp 24
04.06.2015 – BLG 3 – temp 24

06.06.2015 – BLG 3 - butelki


Krótkie podsumowanie dotychczasowych warek:
#1. Psze-koza - Bardzo dobre piwo gdy było świeże. Z czasem zrobiło się ciężkie i mniej pijalne. Zdażył się też tu granat oraz 1 lub 2 przegazowane butelki.

#2. (S)PA - Piwo od początku do końca rewelacyjne. Smakuje wszystkim i już nic go praktycznie nie zostało - zdecydowanie będę ponawiał.

#3. Grodziskie - Miałem inne wyobrażenie o tym piwie i nie spełniło moich oczekiwań. Mimo to obiektywnie jest dobre - smakuje osobom które wiedzą jak powinien smakować grodzisz oraz mojej żonie przez co łaskawiej patrzy na rosnącą ilość "gratów" w kuchni.


 

#5 Embargo - Cydr Gozdawa

Cydr z zestawu gotowego Gozdawy. Koncentrat po rocieńczeniu smakował wyśmienicie. Fermentacja 2 tyg w 23 stopniach. Drożdze zjadły wszystko i oblizały wiadro. Całość poszła w butelki z lekkim nagazowaniem. Niestety efekt końcowy nie powala choć jest pijalny. Następnym razem zdecydowanie skłonię się jednak w kierunku „żywych” jabłek i lepszych drożdzy.

04.06 - BLG 9 – temp 23

19.06 – BlG 0 - rozlew

Edited by Hitchhiker

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

#6 WitkacWitbier

Słody
Słód pilzneński 2,2 kg

Pszenica niesłodowana 1,8 kg

Płatki owsiane 0,4 kg

Chmiele
60' Lubelski, granulat, 25 g
+ 10' Kolendra 15 g

+ 10' Curacao 20 g

Drożdże
Brewferm Blanche
 

Zacieranie
30' 62°C

50' 72°C
10' 76°C

 

 

Receptura to gotowy zestaw z CP przewidziany na 20l o 11,5LBG. Trochę bałem się filtracji z uwagi na dużą ilość skłądników niesłodowanych w zasypie ale okazało się, że niepotrzebnie. Na chwilę obecną brzeczka jest jednak dosyć mętna co mnie niepokoi trochę, ale zobaczymy. Drożdze uwodnione i zadane w temperaturze 22-23°C. Póki co siarkowodoru w wyziewach z rurki brak.

20.06.2015 – Wstawienie na burzliwą – 17 litrów o BLG ok 11,5.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...