Jump to content

Recommended Posts

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

rozumiem że nikt nie próbował klarować siłą odśrodkową?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Było niedawno temat o wirówce. Generalnie pomysł gówniany i nikt nie robi tak ale zawsze jest ten pierwszy ochotnik a zatem do dzieła :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Pewnie powiesz, że się czepiam, ale czy Ty te "rz" i "ż" wstawiasz na chybił trafił w wyrazach? Jakby nie było to polskie forum i warto pisać w języku polskim. Co do klarowania piwa to na tym forum znajdziesz gotowe odpowiedzi.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa.

 

Niewielka ilość mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Robiłem klon z BYOBRA Grahama Wheelera, dokładnie wg przepisu - dodałem też mchu. Mierzyłem blg po ponad tygodniu - próbka była bardzo klarowna.

Share this post


Link to post
Share on other sites

dziękuję za konkretne odpowiedzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mech jest populary i nie bez przyczyny, bardzo ładnie klaruje. Co do kleju rybiego to czytałem w jakiś książkach że tak robią.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.