Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

rozumiem że nikt nie próbował klarować siłą odśrodkową?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Było niedawno temat o wirówce. Generalnie pomysł gówniany i nikt nie robi tak ale zawsze jest ten pierwszy ochotnik a zatem do dzieła :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Pewnie powiesz, że się czepiam, ale czy Ty te "rz" i "ż" wstawiasz na chybił trafił w wyrazach? Jakby nie było to polskie forum i warto pisać w języku polskim. Co do klarowania piwa to na tym forum znajdziesz gotowe odpowiedzi.

Edytowane przez mariucha

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa.

 

Niewielka ilość mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Robiłem klon z BYOBRA Grahama Wheelera, dokładnie wg przepisu - dodałem też mchu. Mierzyłem blg po ponad tygodniu - próbka była bardzo klarowna.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dziękuję za konkretne odpowiedzi

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Mech jest populary i nie bez przyczyny, bardzo ładnie klaruje. Co do kleju rybiego to czytałem w jakiś książkach że tak robią.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...