Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

rozumiem że nikt nie próbował klarować siłą odśrodkową?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Było niedawno temat o wirówce. Generalnie pomysł gówniany i nikt nie robi tak ale zawsze jest ten pierwszy ochotnik a zatem do dzieła :smilies:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa. Wiem że jedną z metod jest czas, jednak w necie znalazłem centrfugi potocznie zwane wirówkami do klarowania piwa.

Ciekaw jestem czy ktoś wpadł na pomysł przepuścić świerze piwo po fermentacji bużliwej przez wirówke do mleka. Jeśli tak to czy piwo było przejżyste czy dalej mętne? Metody chemiczne typu "klarowin" odpadają.  Zapraszam do udzielania przemyśleń na temat klarownego domowego piwka.

Pewnie powiesz, że się czepiam, ale czy Ty te "rz" i "ż" wstawiasz na chybił trafił w wyrazach? Jakby nie było to polskie forum i warto pisać w języku polskim. Co do klarowania piwa to na tym forum znajdziesz gotowe odpowiedzi.

Edytowane przez mariucha

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Browary korzystają z kleju rybnego, nie jest to chemia a środek naturalny.

Które?
Domowe :smilies:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jako młody piwowar ciekaw jestem metod stosowanych przez kolegów przy klarowaniu młodego piwa.

 

Niewielka ilość mchu irlandzkiego na ostatnie 10 minut gotowania. Robiłem klon z BYOBRA Grahama Wheelera, dokładnie wg przepisu - dodałem też mchu. Mierzyłem blg po ponad tygodniu - próbka była bardzo klarowna.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mech jest populary i nie bez przyczyny, bardzo ładnie klaruje. Co do kleju rybiego to czytałem w jakiś książkach że tak robią.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×