Jump to content

SMaSH - chmielenie


Stibons
 Share

Recommended Posts

Jak pisałem w jednym z poprzednich moich wątków planuję zacząć od podstaw. Mam już za sobą 4 warki z zacieraniem - gotowe zestawy.

Teraz żeby wiedzieć o co chodzi, postanowiłem (w zasadzie za Waszymi głosami w jeszcze innym wątku) zrobić SMaSH'a - na razie 2 warki, zobaczymy co z tego wyjdzie.

To pomoże mi w poznaniu podstawowych surowców oraz to jaki smak dają owe surowce.

 

Na początek wybrałem 2 słody podstawowe:

1 warka - Château Pilzneński 6-rzędowy (3-3,8 EBC) - Castle Malting 5 kg

2 warka -Château Pale Ale (7-9 EBC) - Castle Malting - 5kg

Obie warki planuję zaszczepić Safale US-05 (drugą z gęstwy po pierwszej).

Jeszcze nie wiem jak będę zacierał, być może coś doradzicie.

 

Moje pytanie/wątpliwość dotyczy tego jakich użyć chmieli. Zastanawiam się czy obie warki nachmielić tym samym chmielem, czy skorzystać z okazji i każdą warkę innym....

Jakich chmieli użyć? Zależy mi na średniej goryczce i ładnym aromacie. Nie chciał bym żeby chmiel zbyt zdominował piwo - tak żebym mógł określić jak smakują te konkretne słody jakich zamierzam użyć. Czy możecie mi polecić jakieś chmiele do mojego planu? Z góry dziękuję za sugestie i rady.

Link to comment
Share on other sites

Głównie chcę poczuć różnicę między słodami. Zastanawiałem się nad dwoma chmielami - Palisade i Simcoe.

Edited by Stibons
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Jeśli zależy Ci na szukaniu różnic pomiędzy słodami to zrób tak jak radzi kolega adamsky. Moja rada to szukać chmieli dających czystą gorczkę bez dodatkowych aromatów. Te które wymieniłeś dają aromaty cytrusów które mogą przeszkodzić Ci w wyszukaniu delikatnych różnic pomiędzy słodami.

Edited by Luqas van Dred
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.