ajc333 1 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Na pierwszą warkę z zacieraniem wybrałem Milk Stout'a. Mam łącznie 3 fermentory pełne, w które chciałbym zatrzeć następne style, żeby wykrzystać jeszcze temperaturę w pokoju (ok. 20-21 st.). Nie zależy mi na super klarownym piwie, bo w butelkach w piwnicy i tak się ułoży. Z gara, po wystudzeniu dekantowałem brzeczkę do fermentora, więc poszło praktycznie bez chmielin. Czy koniecznym jest zlewanie brzeczki na cichą fermentację, czy mogę ją trzymać 2-3 tygodnie w tym jednym fermentorze? Przed rozlewem i tak dekantuję do fermentora z kranem. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalW 54 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Artykuł w piwowarze: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-14.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-15.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-16.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-17.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jonas 2 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Jest potrzeba zlewania na cichą. Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. Wyjątek stanowią piwa pszeniczne. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b.dawid 109 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa A ja czytałem zupełnie co innego, drożdże jeszcze po fermentacji muszą po sobie "posprzątać" i tylko kontakt brzeczki z drożdżami może zapewnić prawidłowe "posprzątanie", nie piszę tu oczywiście o trzymaniu nad trupami miesiącami czy nawet tygodniami, ale po stwierdzeniu zakończenia fermentacji przetrzymaniu ze 2-3 dni. Sama ilość drożdży z refermentacji może nie wystarczyć - zarówno do drastycznej zmiany profilu jak i do sprzątnięcia produktów ubocznych fermentacji. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 2 - 3 po zakończonej burzliwej nic nie zmieni. Miałem na myśli okres powyżej tygodnia. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GB... 157 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Po 10 dniach w butelki. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ThoriN 90 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Jest potrzeba zlewania na cichą. Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. Wyjątek stanowią piwa pszeniczne. 2 - 3 po zakończonej burzliwej nic nie zmieni. Miałem na myśli okres powyżej tygodnia. Nie wierzę. Po prostu nie wierzę, że tydzień "w te czy we wte" jest w stanie aż tak bardzo wpłynąć na profil piwa. No i jak to się ma do artykułów poniżej? Artykuł w piwowarze: http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-14.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-15.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-16.pdf http://pspd.org.pl/uploads/piwowar/2013/piwowar-13-17.pdf Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GB... 157 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Czasami pojawia się smrodek kanalizacyjny (lekkie do 13blg piwa górnej fermentacji). Nie ma sensu długo trzymać. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b.dawid 109 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 (edytowane) i to jest efekt trzymania młodego piwa o tydzień czy nawet dwa dłużej wraz z drożdżami? Edytowane 4 Marzec 2015 przez b.dawid Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
cemik1 40 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Po 10 dniach w butelki. Zmniejszam do 8. Kto da mniej? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
MichalW 54 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. Możesz to rozwinąć? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Jacenty 221 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. To prawda. Jednak chodzi tu o kontakt piwa z drożdżami przynajmniej przez miesiąc. Może wtedy pojawić się zjawisko autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko). Bez szkolenia sensorycznego małe są jednak szanse na wykrycie tych aromatów. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
dirk gently 155 Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje. Spokojnie możesz chmielić na zimno nawet bez przelewania na zimną do osobnego fermentora. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
GB... 157 1 Browary Zgłoś Napisano 4 Marzec 2015 Jeżeli chcesz dorzucić jakieś dodatki (chmiel lub inne przyprawy), lub na szybko potrzebujesz gęstwę to zlewaj na cichą. W przeciwnym razie nie ma takiej potrzeby a tylko tracisz czas i ryzykujesz infekcje. Spokojnie możesz chmielić na zimno nawet bez przelewania na zimną do osobnego fermentora. Na zimno to może chmielić 20 warkę a nie piewszą. 8~10 dni i koniec. Potem następne warzenie itd... Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mat 27 1 Browary Zgłoś Napisano 5 Marzec 2015 Jak chce, niech chmielu na zimno pierwsza warke. Czemu nie ? Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
b.dawid 109 Zgłoś Napisano 5 Marzec 2015 (edytowane) Syp syp, nie słuchaj teorii jakoby któraś tam warka predysponowała piwowara do stosowania konkretnej techniki. Masz tutaj na forum mnóstwo materiału nt. chmielenia na zimno, to tylko kwestia czy dobrze to zinterpretujesz i czy dobrze wyciągniesz wnioski z pierwszej warki chmielonej na zimno. EDIT: to oczywiście nie dotyczy planowanej warki żeby nie było że sugeruję milk stouta na zimno chmielić Edytowane 5 Marzec 2015 przez b.dawid Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ajc333 1 Zgłoś Napisano 11 Marzec 2015 (edytowane) Dzięki za odpowiedzi, nie zamierzam na razie dochmielać na zimno, gdyż chcę zobaczyć co z tego wyjdzie. W sumie w tamtym tygodniu zrobiłem 3 warki w odstępach dwudniowych: Milk Stouta, IPA, Wee Heavy. Okazało się, że po zamknięciu drzwi w pokoju, w którym mam fermentory udało mi się utrzymać temperaturę pomiędzy 18-19 st. C. Chciałem czekać te 3 tygodnie, a widzę, że niektórzy piszą, że po ok. 10 dniach mogą iść w butelki? Nie byłoby to złe, bo w planach mam kolejnych kilka warek..., oczywiście ewentualny rozlew poprzedzę pomiarami blg w odstępach 2-3 dniowych. Edytowane 11 Marzec 2015 przez ajc333 Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tolo 7 Zgłoś Napisano 20 Grudzień 2015 Zbyt długi kontakt brzeczki z drożdżami nie wpływa korzystanie na końcowy profil piwa. To prawda. Jednak chodzi tu o kontakt piwa z drożdżami przynajmniej przez miesiąc. Może wtedy pojawić się zjawisko autolizy (pieczony ziemniak, przypalone mleko). Bez szkolenia sensorycznego małe są jednak szanse na wykrycie tych aromatów. Zatem pytanie: czy można uznać, że przetrzymanie piwa przez 2 tyg na cichej bez przelewania po 2 tygodniach burzliwej nie wpłynie negatywnie na smak i aromat piwa domowego? Używam sucharów, więc nie zbieram gęstwy, a zależy mi na minimalizowaniu ryzyka infekcji (no i względy czasowe też nie pozostają bez znaczenia). Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Oskaliber 374 1 Browary Zgłoś Napisano 20 Grudzień 2015 Nie wpłynie negatywnie. Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach