Skocz do zawartości
kyniekk

Pierwszy raz rezerwa

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

dzisiaj butelkowałem pierwszy raz ustawiłem refermentację z rezerwą, a nie z cukrem.

Chciałem się upewnić co do postępowania, bo ostatnio mi uciekł przecinek o jedno miejsce w stronę granatów, dlatego na wszelki wypadek pytam.

 

 

Brzeczka (czyli też rezerwa) miały 12,8 brix. Piwo dofermentowało do 6,8 brix, czyli po przeliczeniu ok.~3,5 blg.

 

Odłożyłem sobie tylko 1 litr rezerwy. Czyli szacuję, że mam w nim ok. 100 g cukru, który mi przefermentuje podczas refermentacji (pozostałe 28 g jest niefermentowalne), dlatego na 22 litry piwa dodałem oprócz litra rezerwy jeszcze 40 g białego cukru.

 

Piwo to American Wheat - na drożdżach Wyeast #1010 - American Wheat - Activator.

 

Granatów chyba nie powinno być? Mam nadzieję, że tym razem dobrze szacuje, że mam w sumie ok. 140 g (a nie np. 1040 g) cukru na 23 litry piwa??

 

 

Dla świętego spokoju chciałem się upewnić.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dla świętego spokoju chciałem się upewnić.

Otrzymasz nasycenie 2,1-2,2v/v, czyli brak ryzyka granatów, ale i też zbyt nisko jak dla tego stylu. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×