Jump to content
Sign in to follow this  
kyniekk

Pierwszy raz rezerwa

Recommended Posts

Witam,

 

dzisiaj butelkowałem pierwszy raz ustawiłem refermentację z rezerwą, a nie z cukrem.

Chciałem się upewnić co do postępowania, bo ostatnio mi uciekł przecinek o jedno miejsce w stronę granatów, dlatego na wszelki wypadek pytam.

 

 

Brzeczka (czyli też rezerwa) miały 12,8 brix. Piwo dofermentowało do 6,8 brix, czyli po przeliczeniu ok.~3,5 blg.

 

Odłożyłem sobie tylko 1 litr rezerwy. Czyli szacuję, że mam w nim ok. 100 g cukru, który mi przefermentuje podczas refermentacji (pozostałe 28 g jest niefermentowalne), dlatego na 22 litry piwa dodałem oprócz litra rezerwy jeszcze 40 g białego cukru.

 

Piwo to American Wheat - na drożdżach Wyeast #1010 - American Wheat - Activator.

 

Granatów chyba nie powinno być? Mam nadzieję, że tym razem dobrze szacuje, że mam w sumie ok. 140 g (a nie np. 1040 g) cukru na 23 litry piwa??

 

 

Dla świętego spokoju chciałem się upewnić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dla świętego spokoju chciałem się upewnić.

Otrzymasz nasycenie 2,1-2,2v/v, czyli brak ryzyka granatów, ale i też zbyt nisko jak dla tego stylu. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.