Jump to content
Sign in to follow this  
Stefek

Tanie, nie dobre, mocne - piwo dla laików

Recommended Posts

Nie wiem czy piszę w dobrym dziale ale zobaczymy. Moja wychowawczyni(chodzę jeszcze do szkoły) dała mi zadanie żebym uwarzył piwo dla klasy. Jak się ich spytałem czego chcieli by się napić to jeden powiedział żeby było jak tyskie :| a reszta żeby było mocne i ryło beret :ble: . Nie ma mowy żeby zrobił mocne piwo. Moje pytanie brzmi jakie zrobić piwo górnej fermentacji żeby im smakowało, jakie piwo smakuje laikom?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A zrób coś takiego :)

 

5kg pilzneńskiego

zacieranie na wytrawnie

 

60' - 20g Marynki

15' - 1 kg cukru

 

drożdże w miarę neutralne np. US-05

 

Chociaż moim zdaniem jak zrobisz ładnie nachmieloną amerykańcami APA z niską goryczką (tak 30IBU) będzie im bardziej smakować, zwłaszcza płci żeńskiej ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

echh... Technikum- mechatronik, Całą męska klasa, O czym Ty mówisz człowieku?
Właśnie celowałem w Apa, tak żeby jednak było to coś innego. A możesz jeszcze zasugerować jakieś chmiele?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To zrób "APA" na klasycznych ziołowych chmielach, np Saazie lub klasykach niemieckich, takiego pilsa górnofermentacyjnego tylko z niższą goryczką.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wychowawczyni w szkole Ci dała Ci takie zadanie.....? Ciekawa sprawa. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

A na jakim przedmiocie może zpety :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wychowawczyni w szkole Ci dała Ci takie zadanie.....? Ciekawa sprawa.

Przydały by się namiary tej szkoły itp dane...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Naprawdę chcesz się męczyć z warzeniem piwa dla ludzi którym marzy się sikowaty mózgotrzep? Ja bym im po złości IPE zrobił, albo forein stouta, niech się uczą :)

A jak jednak ma byc prosto i mocno to 5kg pale ale zacierane w 62C i do tego z kilogram cukru. 50g cascade 20 na goryczkę 30 na aromat, będzie niedobre ale wali w łeb i prosto się robi :D W tym przypadku drożdze to kwestia drugorzędna, jakiekolwiek które głęboko odfermentują :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.