Jump to content
Sign in to follow this  
Tomek W

Dubbel wg.Czesława Dziełaka - drożdże

Recommended Posts

Właśnie siedzę sobie, i popijam Dubbla Cieszyńskiego - bardzo mi to piwo smakuje , po zachłyśnięciu się piwami chmielonymi mocno amerykańskimi odmianami , to naprawdę miła odmiana.

Mi osobiście Dubbel odpowiada niebywale , i popijam regularnie od dnia premiery.

Teraz postanowiłem sam takie cuś uwarzyć - co prawda doświadczenie mam niewielkie, ale spróbuję ;)

Zbliża się moja dziesiąta warka - i myślę że taki Dubbel byłby w sam raz na taką okrągłą wareczkę ;)

 

Recepturę postanowiłem wykorzystać autorstwa Czesława Dziełaka - jak kopiować to najlepszych ;)

Mam tylko wątpliwości co do drożdży - chciałbym użyć drożdży Fermentum mobile , i tu moje wątpliwości.

Rozważam dwa szczepy - FM25 Klasztorna medytacja oraz FM26 Belgijskie pagórki.

Skłaniałbym się raczej ku FM26 , ze względu na wysoką flokulację , FM25 natomiast teoretycznie daje wyższe odfermentowanie - ale to minimalnie wyższe , przynajmniej w teorii , nie wiem jak jest w praktyce ;)

Jak myślicie , które drożdżaki będą lepiej się nadawały do Dubbelka ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak juz masz kopiować to uzyj tych samych drożdży co Czesiu bo inaczej nie będziesz miał podobnego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak juz masz kopiować to uzyj tych samych drożdży co Czesiu bo inaczej nie będziesz miał podobnego piwa.

No tak , by uzyskać jak najbardziej zbliżone piwo jest to logiczne ;)

Może niezbyt precyzyjnie się wyraziłem - chciałbym zrobić Dubbla  , niekoniecznie kopie piwa Czesława , tylko na bazie jego receptury.

W zasadzie to chyba jedynie drożdże chciałbym zmienić ;)

Bez żadnych uzasadnień dlaczego - chcę po prostu użyć któregoś szczepu z Fermentum mobile ;)

Tylko nie wiem który lepiej się sprawdzi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Oba będą dobre, oba będą różne. Patrząc na opisy drożdży FM25 jest podobny do Wyeast 3787, a FM26 do Wyeast 3522. Sam zdecyduj, jaki profil drożdży wolisz.

Na marginesie, Czesław warkę fermentował dwoma szczepami drożdży, z których jeden to Wyeast 3787. Opisał to na blogu:

http://www.piwo.org/blog/25/entry-82-338-belgian-dubbel/

EDIT: Patrząc na inne opisy drożdży doszedłem do wniosku, że FM25 bardziej przypomina Wyeast 1214.

Edited by MichalW

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

W zasadzie to chyba jedynie drożdże chciałbym zmienić

Być może Tobie to "tylko" natomiast w kontekście samego piwa może to być "aż" i mimo że Cieszyński Dubbel Ci smakuje to Twój będzie zupełnie inny(nie powiedziane że gorszy) :D polecam dobrze namnożyć drożdże których chcesz użyć. Aktualnie fermentuje blonda na FM25, jest to 4 doba i na tę chwilę aromaty jakie potrafię zidentyfikować to owoce, pieprz.

Polecam przy okazji poczytać to http://www.piwo.org/topic/3478-fermentacja-piw-belgijskich/

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak koledzy wyżej, drożdże w tym piwie mają kluczowe znaczenie. Na innych belgach na pewno piwo też wyjdzie smaczne, ale jeśli celujesz w klona z Cieszyna, to również Ci radzę poszukać tych samych drożdży. O ile pamiętam, to Czesław pisał, że wysłał mniej odfermentowane piwo, więc jeżeli już nie użyjesz oryginalnego szczepu, to wybierz ten, który zapewni mniejsze odfermetnowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ależ kombinujecie. Tomek W - użyj THG (3787) i o ile dobrze poprowadzisz fermentację to będziesz zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Optymalnie użyj któryś z tych szczepów, lub ich odpowiedniki z innych firm:

 

1) Wyeast 3538 Leuven Pale Ale

2) Wyeast 3787 Trappist High Gravity

3) Wyeast 3864 Canadian Belgian Ale

 

Na szczepach FM się nie znam, więc nic mądrego Ci nie napiszę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Optymalnie użyj któryś z tych szczepów, lub ich odpowiedniki z innych firm:

 

1) Wyeast 3538 Leuven Pale Ale

2) Wyeast 3787 Trappist High Gravity

3) Wyeast 3864 Canadian Belgian Ale

 

Na szczepach FM się nie znam, więc nic mądrego Ci nie napiszę.

Dzięki wielkie za rady - faktycznie nie będę kombinował , i użyję któregoś ze szczepów proponowanych przez Was i samego Czesława. ;)

Pozostanie tylko dopilnować temperatur fermentacji...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja go zrobiłem na Fermentum Mobile - Belgijskie Pagórki. Wyszło super. Ma dopiero dwa miesiące. Poczekam jeszcze parę aż się ułoży. Leżakuje w piwnicy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.