Skocz do zawartości
halski

Odtłuszczone masło orzechowe w proszku - kiedy zastosować?

Rekomendowane odpowiedzi

Chcę dodać do stouta czekoladowego odtłuszczone masło  orzechowe w proszku (368 g). Mam pytanie kiedy to zrobić: na koniec gotowania czy już na cichej, by nie utrudniło pracy drożdżom? 

 

 

Masło: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/320-pb2-original-odtluszczone-maslo-orzechowe-w-proszku.html

Edytowane przez halski

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

wg tego przepisu co zalinkowałeś dodają go po fermentacji, pewnie można pod koniec cichej tak żeby dac 3-4 dni na wyklarowanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja bym poszedł w kierunku użycia w zacieraniu. W weekend używałem mąki migdałowej po przerwie białkowej i kleikowaniu w zacierze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Chcę dodać do stouta czekoladowego odtłuszczone masło  orzechowe w proszku (368 g). Mam pytanie kiedy to zrobić: na koniec gotowania czy już na cichej, by nie utrudniło pracy drożdżom? 

 

 

Masło: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/320-pb2-original-odtluszczone-maslo-orzechowe-w-proszku.html

Masła nie używałem, ale używałem kakao. Dodane do zacieru dawało efekt w smaku, nie wpływało negatywnie na pianę. Dodane na koniec gotowania nie dało prawie nic. Najlepsze efekty uzyskałem dodając na cichą i/lub robiąc ekstrakt alkoholowy.

Jeśli będziesz dodawał do zacierania to wymieszaj je najpierw ze ześrutowanym słodem, aby sie nie zbrylało.

Jeśli chciałbym dodać aromatu orzechowego to spróbowałbym całych orzechów, ewentualnie kruszonych, wcześniej wygrzanych w piekarniku, by usunąć część tłuszczu, ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze (przynajmniej w mojej subiektywnej opinii ;))

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze

czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze

czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa?

 

Ziarno miałem surowe, więc najpierw wyprażałem w piekarniku, a później dodawałem wanilię i zalewałem wódką lub spirytem.

To przegryzało się w słoju i dodawałem wszystko na cichą, jakieś 2-3 dni przed rozlewem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Czy nagazuje się tłuszcz? Po co ma Ci ktoś przypominać, odp dziś. Za kilka miesięcy to będzie złota łopata :smilies:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Trochę tłuszczu mogą drożdże zjeść, dlatego dałbym przed fermentacją, najprędzej do zacierania

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

Jedyne piwo, które miało problem z pianą to takie, w którym dodałem jeszcze tabliczkę czekolady do zacierania, głównie w ramach eksperymentu by zweryfikować jedną opinię, którą przeczytałem na byo "Any beer made with these and other types of oil-containing chocolate must include a long and vigorous boil time to volatilize the oils, otherwise the beer will suffer from poor head retention." jakieś 2,5h intensywnego gotowania nie było wystarczająco "long" ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ponoć przy dodaniu czekolady do zacieru ważne jest też żeby dużo brzeczki zawracać na początku. Pszemas IE robił piwo z czekoladą i pianę ma.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach
Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

 

Ile dałeś kakao/L brzeczki?

Edytowane przez Pun kOmora

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

 

Ile dałeś kakao/L brzeczki?

 

Objętość brzeczki od 21-25L, kakao - różnie.

Najmniejsza ilość to ok. 80g (bo myślałem, że mam całą paczkę, a podczas warzenia okazało się, że tylko tak myślałem).

Największa to chyba ok. 200g musiałbym sprawdzić w notatkach.

Do tego w wypadku dwóch piw dodawałem na cichą wyciąg alkoholowy (jeden na wudżitsu, drugi na spirycie) z kruszonego ziarna kakaowca i wanilii (wcześniej prażonego w piekarniku), razem z wyciągiem dodawałem do wiadra samo ziarno kakaowca z wyciągu.

 

@bart3q

Tak na chłopski rozum, to takie przedłużone filtrowanie może działać, zresztą wygląda to na bardziej praktyczną metodę.

Bo jeśli 2,5h intensywnego gotowania to zbyt krótko, to chyba nie chciałoby mi się sprawdzać, jak długo trzeba gotować by zniwelować zawartość tłuszczu z czekolady.

Edytowane przez kordas

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×