Jump to content
halski

Odtłuszczone masło orzechowe w proszku - kiedy zastosować?

Recommended Posts

wg tego przepisu co zalinkowałeś dodają go po fermentacji, pewnie można pod koniec cichej tak żeby dac 3-4 dni na wyklarowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym poszedł w kierunku użycia w zacieraniu. W weekend używałem mąki migdałowej po przerwie białkowej i kleikowaniu w zacierze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chcę dodać do stouta czekoladowego odtłuszczone masło  orzechowe w proszku (368 g). Mam pytanie kiedy to zrobić: na koniec gotowania czy już na cichej, by nie utrudniło pracy drożdżom? 

 

 

Masło: http://guiltfree.pl/wszystkie-kategorie/320-pb2-original-odtluszczone-maslo-orzechowe-w-proszku.html

Masła nie używałem, ale używałem kakao. Dodane do zacieru dawało efekt w smaku, nie wpływało negatywnie na pianę. Dodane na koniec gotowania nie dało prawie nic. Najlepsze efekty uzyskałem dodając na cichą i/lub robiąc ekstrakt alkoholowy.

Jeśli będziesz dodawał do zacierania to wymieszaj je najpierw ze ześrutowanym słodem, aby sie nie zbrylało.

Jeśli chciałbym dodać aromatu orzechowego to spróbowałbym całych orzechów, ewentualnie kruszonych, wcześniej wygrzanych w piekarniku, by usunąć część tłuszczu, ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze (przynajmniej w mojej subiektywnej opinii ;))

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze

czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

ewentualnie zrobił z tego wyciąg alkoholowy - w przypadku kruszonego ziarna kakaowca sprawdziło się u mnie bardzo dobrze

czyli po prostu moczyłeś w wódce/spirycie i przed rozlewem do piwa?

 

Ziarno miałem surowe, więc najpierw wyprażałem w piekarniku, a później dodawałem wanilię i zalewałem wódką lub spirytem.

To przegryzało się w słoju i dodawałem wszystko na cichą, jakieś 2-3 dni przed rozlewem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Czy nagazuje się tłuszcz? Po co ma Ci ktoś przypominać, odp dziś. Za kilka miesięcy to będzie złota łopata :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wartości odżywcze na 100g produktu: 375kcal, 12,5g tłuszczu

 

Przypomnij mi proszę żebym zalinkował do tego tematu jak będziesz za kilka miesięcy pytał czemu nie ma w ogóle piany w piwie :P

Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

Jedyne piwo, które miało problem z pianą to takie, w którym dodałem jeszcze tabliczkę czekolady do zacierania, głównie w ramach eksperymentu by zweryfikować jedną opinię, którą przeczytałem na byo "Any beer made with these and other types of oil-containing chocolate must include a long and vigorous boil time to volatilize the oils, otherwise the beer will suffer from poor head retention." jakieś 2,5h intensywnego gotowania nie było wystarczająco "long" ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ponoć przy dodaniu czekolady do zacieru ważne jest też żeby dużo brzeczki zawracać na początku. Pszemas IE robił piwo z czekoladą i pianę ma.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

 

Ile dałeś kakao/L brzeczki?

Edited by Pun kOmora

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Na przełomie grudnia i stycznia warzyłem 4 piwa z dodatkiem kakao odtłuszczone (10g tłuszczu na 100g) dodatki do zacierania, na koniec gotowania oraz na cichą nie powodowały problemów z pianą.

 

Ile dałeś kakao/L brzeczki?

 

Objętość brzeczki od 21-25L, kakao - różnie.

Najmniejsza ilość to ok. 80g (bo myślałem, że mam całą paczkę, a podczas warzenia okazało się, że tylko tak myślałem).

Największa to chyba ok. 200g musiałbym sprawdzić w notatkach.

Do tego w wypadku dwóch piw dodawałem na cichą wyciąg alkoholowy (jeden na wudżitsu, drugi na spirycie) z kruszonego ziarna kakaowca i wanilii (wcześniej prażonego w piekarniku), razem z wyciągiem dodawałem do wiadra samo ziarno kakaowca z wyciągu.

 

@bart3q

Tak na chłopski rozum, to takie przedłużone filtrowanie może działać, zresztą wygląda to na bardziej praktyczną metodę.

Bo jeśli 2,5h intensywnego gotowania to zbyt krótko, to chyba nie chciałoby mi się sprawdzać, jak długo trzeba gotować by zniwelować zawartość tłuszczu z czekolady.

Edited by kordas

Share this post


Link to post
Share on other sites

Śrutę kakaową dodawałem w trakcie warzenia, nie było problemów z pianą. 200g na 45L - jakaś nuta czekolady była ale nie wiem czy to przypadkiem słody nie dały takiego efektu niż to całe kakao. 

 

Czy tylko mi czekolada i masło orzechowe wydają się być czymś ekstremalnym jeśli chodzi o dodatek do piwa ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro już tak odgrzewamy temat w ostatnim odcinku alchemii

jest trochę o dodatkach, w tym maśle orzechowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.