Jump to content
Xpictianoc

Weryfikacja receptury Dunkelweizen

Recommended Posts

WItam kolegów, 

 

po kilku warkach w Polsce przyszła kolej na uwarzenie czegoś w Chinach, studiuję tu sobie i postanowiłem rozpropagować domowe piwo w akademiku :) Udało się skompletować sprzęt i zamówić na taobao surowce, choć niestety wybor nie powala. W najbliższym tygodniu postanowiłem uwarzyć ciemnego pszeniczniaka tak aby był w sam raz na Wielkanoc. Oto przepis jaki stworzyłem zmuszone dostęponością surowców: 

 

Surowce na planowane 24l to: (nie wiem czy dobrze w programie beersmith ustawiłem oczekiwą objętość warki

Pale wheat 3kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9809251144.10.BE0QCK&id=36823486632

Pilsner 1,5kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9809251144.36.BE0QCK&id=36829765730

Carared 0,25kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.Y7G4UA&id=36823162674&ns=1&abbucket=11#detail

Roasted bareley  0,25kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.YW3XcO&id=38317023170&ns=1&abbucket=11#detail

Chmiel Goldings 30g

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.17.9xq4M3&id=36761051350&ns=1&abbucket=11#detail

Drożdże m-20

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9808341530.38.BE0QCK&id=37644340231

 

za każdę radę czy uwagę z góry dzięki

mam w zapasie jeszzcze słód pilzeński i melanoidowy w zapasie czekający na Black IPA która będzie również z wykorzystanie carared i roasted bareley. 

post-8487-0-53971600-1425208831_thumb.png

Share this post


Link to post
Share on other sites

a jak wygląda sprawa warzenia od strony prawnej? nie ma przeciwwskazań? lepiej się upewnić zawczasu, w Japonii domowe browarnictwo jest nielegalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest legalne, w Shanghaju gdzie mieszkam podobno jest sporo domowych browarów, poznałem nawet jednego amerykanina który ma skład ze sprzętem i surowcami ale ceny dwa razy takie jak taobao. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem Dunkelweizena na monachijskim (1,7 kg monacha,, 2kg pszenicznego i 100g palonego 800), wyszło ok, brakuje goździka ale to nie problem zasypu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ło Panie, jakie ceny surowców...

A moja LP narzeka na to co ja tu wydaję na piwo :) 10zł za kg słodu pilzneńskiego, masakra...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba robić na ryżu - wyrówna się cena :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz po przemyśleniu (i degustacji) goździka tam jest sporo, ale duży udział monacha dał za słodkie piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kilo chińskiego słodu pilzeńskiego to około 7yuanow czyli 4zł, importowany niemiecki kosztuje 16yuanów czyli prawie 10zł. Co do ryżu to jeśli ma ktoś dobry przepis na piwo z dodatkiem ryżu chętnie wyprobuję. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.