Skocz do zawartości
Xpictianoc

Weryfikacja receptury Dunkelweizen

Rekomendowane odpowiedzi

WItam kolegów, 

 

po kilku warkach w Polsce przyszła kolej na uwarzenie czegoś w Chinach, studiuję tu sobie i postanowiłem rozpropagować domowe piwo w akademiku :) Udało się skompletować sprzęt i zamówić na taobao surowce, choć niestety wybor nie powala. W najbliższym tygodniu postanowiłem uwarzyć ciemnego pszeniczniaka tak aby był w sam raz na Wielkanoc. Oto przepis jaki stworzyłem zmuszone dostęponością surowców: 

 

Surowce na planowane 24l to: (nie wiem czy dobrze w programie beersmith ustawiłem oczekiwą objętość warki

Pale wheat 3kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9809251144.10.BE0QCK&id=36823486632

Pilsner 1,5kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9809251144.36.BE0QCK&id=36829765730

Carared 0,25kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.Y7G4UA&id=36823162674&ns=1&abbucket=11#detail

Roasted bareley  0,25kg

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.1.YW3XcO&id=38317023170&ns=1&abbucket=11#detail

Chmiel Goldings 30g

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a230r.1.14.17.9xq4M3&id=36761051350&ns=1&abbucket=11#detail

Drożdże m-20

http://item.taobao.com/item.htm?spm=a1z10.1-c.w9436803-9808341530.38.BE0QCK&id=37644340231

 

za każdę radę czy uwagę z góry dzięki

mam w zapasie jeszzcze słód pilzeński i melanoidowy w zapasie czekający na Black IPA która będzie również z wykorzystanie carared i roasted bareley. 

post-8487-0-53971600-1425208831_thumb.png

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a jak wygląda sprawa warzenia od strony prawnej? nie ma przeciwwskazań? lepiej się upewnić zawczasu, w Japonii domowe browarnictwo jest nielegalne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jest legalne, w Shanghaju gdzie mieszkam podobno jest sporo domowych browarów, poznałem nawet jednego amerykanina który ma skład ze sprzętem i surowcami ale ceny dwa razy takie jak taobao. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ja zrobiłem Dunkelweizena na monachijskim (1,7 kg monacha,, 2kg pszenicznego i 100g palonego 800), wyszło ok, brakuje goździka ale to nie problem zasypu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ło Panie, jakie ceny surowców...

A moja LP narzeka na to co ja tu wydaję na piwo :) 10zł za kg słodu pilzneńskiego, masakra...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Teraz po przemyśleniu (i degustacji) goździka tam jest sporo, ale duży udział monacha dał za słodkie piwo.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

kilo chińskiego słodu pilzeńskiego to około 7yuanow czyli 4zł, importowany niemiecki kosztuje 16yuanów czyli prawie 10zł. Co do ryżu to jeśli ma ktoś dobry przepis na piwo z dodatkiem ryżu chętnie wyprobuję. 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×