Jump to content
Sign in to follow this  
ZIC

Każda warka jak pszeniczniak

Recommended Posts

Koniec entuzjazmu... Powolutku i sukcesywnie zniechęcam się do mojego piwowarstwa. Powiedziałbym, ze wprost proporcjonalnie do inwestycji w sprzęt i ilości warek. Każde piwo smakuje jak pszeniczne (no możne na wyjątkiem stout'a). Jeszcze spróbuję kilka warek "zagazować" CO2, może to coś zmieni?? Może jednak gdzieś popełniam błąd? Zaznaczę, że żadnych zakażeń nigdy nie było. Wszystko klarowne i aromatyczne. Poczęstowałem kilka osób i za każdym razem usłyszałem słowa uznania: "dobry pszeniczniak". To tylko potwierdza moje odczucia. Toż to się idzie załamać...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co dokładnie z tym piwem jest nie tak? Piszesz, że wszystkie piwa są klarowne i aromatyczne, ale dokładnie jaki mają zapach? Pachną bananami i goździkami?

Jakie stosujesz przerwy podczas zacierania?

W jakiej temperaturze fermentujesz?

Czy problem dotyczy tylko piw górnej fermentacji, czy również dolnej?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja chciałem napisać "A może przejdziesz na słód jęczmienny?"

Ale nie będę złośliwił :smilies:

Sam jestem ciekaw dlaczego wygląda Ci to na pszeniczne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :

 

ZIC wygląda na to że będziesz musiał rozesłąć swoje piwa do oceny :smilies:

Tak jak pisali poprzednicy pszenica to banan i goździki, i to głownie jest zasługa drożdży.

Jak pisal Erloy wrzuc receptury - popatrzymy. Bor rozumiem żedrożdzy używasz różnych do swoich warek?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Koniec entuzjazmu... Powolutku i sukcesywnie zniechęcam się do mojego piwowarstwa. Powiedziałbym, ze wprost proporcjonalnie do inwestycji w sprzęt i ilości warek. Każde piwo smakuje jak pszeniczne (no możne na wyjątkiem stout'a). Jeszcze spróbuję kilka warek "zagazować" CO2, może to coś zmieni?? Może jednak gdzieś popełniam błąd? Zaznaczę, że żadnych zakażeń nigdy nie było. Wszystko klarowne i aromatyczne. Poczęstowałem kilka osób i za każdym razem usłyszałem słowa uznania: "dobry pszeniczniak". To tylko potwierdza moje odczucia. Toż to się idzie załamać...

Moim zdaniem to infekcja dzikimi drożdżami. Za smak piw pszenicznych odpowiadają fenole i infekcja też się może objawiać podobnie. Też chyba tak miałem:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trzeba by też ustalić w jakich temperaturach fermentujesz (produkcja estrów, fenoli), jak dezynfekujesz (zakażenie dzikimi drożdżami), czy robisz cichą fermentację (mentność, posmaki drożdżowe).

Z drugiej strony myślałem, że częściej jest tak, że robi się pszeniczniaka a wychodzi zwykłe piwo górnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

I już się chyba nic nie dowiemy, wystraszył się ;)

no jak się mógł wystraszyć skoro go nie było na forum od czasu jak pisał swojego posta ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :D

 

Skąd wiesz, że nie czytał nie logując się? ;)

a skąd wiesz że tak zrobił ;) ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi. Nie mogłem wcześniej odpowiedzieć więc przepraszam. Sprawa dotyczy piw górnej fermentacji. Warzyłem piwa górnej fermentacji (m.in. Bitter, Ale) z gotowych ześrutowanych zestawów (tych od monopolisty:P). Wszystko zgodnie z załączoną procedurą. Z drożdżami nigdy nie eksperymentuję. Zawsze suche, dołączone do zestawu lub Safale US-05 (tych miałem zapas). Niestety nie mam porównania z produktami innych browarów domowych, a nie wykluczam, że cały ten problem, to tylko moje wygórowane oczekiwania.

Goździk czy banan nie jest tak zdecydowanie wyczuwalny ale ta końcówka smaku, to jakbym do piwa dolał np. Paulanera. Ostatnio mi się zdarzyło i efekt był trochę podobny.

Co do dezynfekcji, to jest podwójna - wybielacz chlorowy, płukanie, a następnie piro.

Edited by ZIC

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jest kilku monopolistów więc nie wiemy o którym mówisz :)

 

 

Myślę, że to są twoje nie wprawione odczucia.

 

Najlepiej przejdź się do Czeskiego Raju gdy bedzie szkółka niedzielna, weź ze soba piwo niech inni spróbują. Tam też spróbujesz inne piwa domowych piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...