Jump to content
Sign in to follow this  
TKF

Lekkie, jasne piwo

Recommended Posts

Zależy mi na stworzeniu nie przesadnie gorzkiego piwa o lekkim, rześkim aromacie. Posługując się programem brewtarget wymyśliłem coś takiego (dodam że robię z ekstraktów z chmieleniem):

 

2 puszki WES jasny (chciałem dać jedną super jasnego, ale coś nie widzę ostatnio nigdzie) = 3,4kg

 

Citra 20g 10'

Cascade 20g 40'

 

Drożdże: chwilowo nastawiam się na S-04

 

Chmiele w granulacie - wolę szyszki, ale tych chyba inaczej nie dostanę :(

 

Chmiele wybrałem... bo tak :) Nie mam jeszcze dużego obeznania w odmianach, chciałem zobaczyć co i jak z tymi - no i lekkie owocowo-cytrusowe aromaty dodałyby moim zdaniem rześkości całości. A ilości wyliczyłem z brew targeta jako składnik podając ekstrakt coopers light 3,4kg (jakiś inny, lepszy zamiennik dla WESów?) i celując w lekką goryczkę. Pokazuje mi 28 IBU dla 20 litrów w które celuje. Ale teoria teorią, program programem... Będzie coś z tego, czy namieszać w chmielach? Wolałbym raczej zmieniać ich ewentualną ilość, ale jak się ze sobą gryza, no to trudno :)

 

EDIT: Ze względów technicznych chmielę na dwa razy w garnku 8 litrowym, i dopełniam wodą w fermentorze - wydaje mi się że przez nieco większą gęstość chmielonego nastawu należy użyć więcej chmielu - tylko o ile? W garnku na starcie mam około 7,5 litra cieczy, w tym jedną puszkę 1,7kg ekstraktu

Edited by TKF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powinno dawac sie 10-20 % wiecej chmielu jesli robi sie HGB wiec wydaje mi sie ze jak sypniesz 11g Citry i 22g Cascade razy 2 garnki to powinno wystarczyc. WES jasny jest chyba najciemniejszym jasnym sposrod jasnych ekstraktow(50-60 EBC chyba). Jesli chcesz cos jasniejszego to sprobuj bruntala jasnego (15-25 EBC)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tylko czy taka ilość podpada już pod HGB? W końcu to nie całość ekstraktu w 8 litrach, tylko połowa w 8, i potem druga połowa w kolejnych 8. Więc zagęszczenie nie jest chyba aż tak duże?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz 7,5l w garnku w godzine gotowania odparuje pewnie z 2l plus straty w chmielu zostanie Ci 4,5l brzeczki w jednym garnku. Razem bedziesz mial 9l wiec pewnie bedziesz musial dolac drugie tyle zeby miec 18L warke i ok 12BLG a to juz jest HGB. Jesli sie myle to niech ktos bardziej doswiadczony poprawi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, i radzisz użyć łącznie 20g citry i 40g cascade, tak? Prosiłbym o rozwinięcie dlaczego akurat taka zmiana. Ale trochę przesadzasz z tym odparowywaniem :) Ostatnia warka przed dolewką wody wyniosła 11 litrów

Edited by TKF

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok, i radzisz użyć łącznie 20g citry i 40g cascade, tak? Prosiłbym o rozwinięcie dlaczego akurat taka zmiana

 

Aaaa sorry moj blad zle przeczytalem sobie gramy sypnij po 11g tego i tego, a nawet 12g bedzie ok moim zdaniem. Jedyne co moze bym proponowal to przesuniecie chmielenia na aromat na ostatnie 5 min, ale to juz kwestia dla bardziej doswiadczonych piwowarow ode mnie ;)

 

Pozdrawiam i zycze udanej warki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Zależy mi na stworzeniu nie przesadnie gorzkiego piwa o lekkim, rześkim aromacie

Koelsch. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Koelsch.

 

Bardzo dobre piwo ale wymaga dosć długiej cichej  w niskiej temperaturze, z czym może byc problem . No chyba ,że się mylę :) 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niestety dysponuję jedynie sterownikiem temperatury w postaci okna :)

 

Myślałem obecnie po prostu nad jakimś bezstylowcem typu ekstrakt jasny plus jakieś chmiele, tylko czy takie i w takich ilościach dadzą pożądany efekt? Trzeba zrobić coś na lato, z nadejściem jesieni mam już ciekawsze plany :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cos czuje ze to piwo do lata nie dotrzyma nawet :D

Edited by ibrahim

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Koelsch.

 

Bardzo dobre piwo ale wymaga dosć długiej cichej  w niskiej temperaturze, z czym może byc problem . No chyba ,że się mylę :)

 

Nie tyle cicha, co bardziej lagerowanie - z tego co wiem to właśnie tak to robią browary niemieckie, a piwo po tym zabiegu potrafi mocno upodobnić się do Pilsa. Fermentacja idzie w stosunkowo wysokich temperaturach, a potem piwo jest lagerowane w niskich (2-5C bodajże).

 

Jako, że nie miałem warunków, a piwo od razu wyszło mi bardzo klarowne, to odpuściłem przelewanie na cichą i lagerowanie. Poleciałem na jednym wiadrze 19 dni w 18C i od razu butelki - drożdże MJ M10 Workhorse. Efekt był naprawdę zadowalający - piwo zniknęło tak szybko, że się zastanawiałem, czy gdzieś jednej skrzynki w piwnicy nie posiałem.. :) Na pewno powtórzę i to niedługo - musi być gotowe na majówkę!

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Masz rację , lagerowanie :)

Ja zrobiłem tak że po burzliwej przelałem na "cichą" i  wiadro poprostu wystawiłem na dwór ( oczywiście odpowiednio zabezpieczone ) bo temperatury akurat były poniżej 8 st. postało tak 3 tygodnie i w butelki. Też było klarowne prawie jak pils ,również szybko zeszło. Napewno powtórzę to piwo w przyszłym roku , chyba że wcześniej postaram się o lodówkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popatrz po recepturach innych piwowarów... To zależy co chcesz osiągnąć. Ja bez 100 chmielu do APA nie podchodzę, ale niektórzy dają mniej i są zadowoleni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A prosiłbym inaczej - zweryfikowanie chmielenia zawartego w pierwszym poście. Czy nie za mało?

Nic nie musisz zmieniać, otrzymasz takie piwo, jakiego oczekujesz.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.