Skocz do zawartości
jostasz

brak gazu

Rekomendowane odpowiedzi

Czołgiem Piwowarzy,

 

To moja druga warka z koncentratu.

-drożdże górnej fermentacji GOZDAWA  Pure Ale Yeast 7

-2x1,7kg ekstraktu słodowego WES jasny.

Drożdże po rehydratyzacji wyglądały "średnio" w szklance.

Po bardzo burzliwych 2 dniach rurka przestała bulgać.

Po 7 dniach Zabutelkowałem 3 piwka dla testu i dodałem do nich cukier dla refermentacji resztę zlałem na cichą , ostatnie 2 dni miałem koło 5,5 blg.

Po 7 dniach cichej koło 4,5- 5 blg. dodałem ok 100g cukru w syropie na 17 l płynu.

po tygodniu od zabuetelkowania sprawdzam piwko zabutelkowane bez cichej - mętne ale z gazem.

po tygodniu od zabuetelkowania sprawdzam piwko zabutelkowane z cichą - klarowne ale bez gazu.

 

Pytanie nasuwa się samo: 

Dlaczego piwko mi nie zgazowało i jak to uratować?

 

Moje przemyślenia:

1. Potrzeba czasu dla refermentacji.

2.Drożdże były lipne i padły przed zjedzeniem całego cukru. - po burzliwej jeszcze trochę ich zostało więc butelki bez cichej jeszcze jako tako doszły. Te po cichej już miały martwe drożdże i po prostu dosłodziłem piwko.

 

Wydaje mi się, że można by to uratować zlewając wszystko do fermentora i zaszczepiając nowe drożdże.

Proszę o pomoc.

 

 

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czwartej i piątej linijki nie mogę odczytać, za małe litery.

3. Cieszyć się, że butelki po burzliwej nie trzasnęły.

Zostawić w ciepłym tydzień-dwa. Prawdopodobnie pkt 1 i 2.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dopowiem jeszcze ze zlewałem piwo do syropu po ściance fermentatora i nie mieszałem, piwko dostały trochę piany

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dopowiem jeszcze ze zlewałem piwo do syropu po ściance fermentatora i nie mieszałem, piwko dostały trochę piany

1 tydzień jeszcze nic nie znaczy, w okresie zimowym większość piw u mnie potrzebuje ok 2 tygodni do tego by się nagazować - często i tak poniżej zakładanego poziomu, do którego powoli dochodzą w piwnicy.

Jak zlewasz piwo to wężyk dawaj na sam dół, aby piwo spływając do wiadra od razu się mieszało z cukrem. Jeśli zrobiłeś gęsty syrop to możesz mieć kilka butelek mocno przegazowanych, a kilka niedogazowanych.

Jeśli lałeś piwo z wyższej wysokości po ściance to pewnie je bardziej napowietrzyłeś i odgazowałeś.

 

Daj piwu czas.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Dlaczego piwko mi nie zgazowało i jak to uratować?

Mniej drożdży niż bezpośrednio z burzliwej, czekać aż się nagazuje, jak się nie nagazuje za 3 tygodnie to zaczynasz się martwić :)

Edytowane przez kantor

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×