Skocz do zawartości
Patryk.B

Co to za piwo?

Rekomendowane odpowiedzi

Wiedeński 2kg

Monachijski 3kg

karmelowy ciemny 200g

czekoladowy 1200 200g

bursztynowy 200g

do tego 50g  barwiącego na 15 min.

Blg początkowe 16

 

Chmiele 30g Magnum 60min, Sybilla i Lubelski po 15g na 15 min

 

Drożdże Cobra 

 

Fermentacja burzliwa w temp 16stC 10dni, cicha 5 dni (nie miałem możliwości dotrzymać do tygodnia) Blg końcowe 7

 

W dniu wczorajszym po 1,5 tyg leżakowania wziąłem pierwszą sztukę na spróbowanie i testy czy zostawić i pić czy miejsca nie marnować i w kibel wylać i nie wiem co to za gatunek ale smakiem przypomina mi Stout, ale co najważniejsze bardzo mi smakuje i na pewno ponowię próby jego ponownego zrobienia ale już na lepszych drożdżach. No i czy w ogóle da się jakoś nazwać ten gatunek piwa i czy w ogóle mieści się to w jakimś gatunku? Zrobione tak i tyle bo akurat Monachijskiego i Wiedeńskiego mi tyle zostało e resztę wrzuciłem ot tak. 

Edytowane przez Patryk.B

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można powiedzieć, że pasuje do robust porteru, z wyjątkiem drożdży oczywiście.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Można powiedzieć, że pasuje do robust porteru, z wyjątkiem drożdży oczywiście.

No tylko takie miałem a że ostatnia paczka to wrzuciłem. Ale smak piwa jak dla mnie genialny, aż normalnie zachwycony jestem, dzisiaj 3 butelkę piję a 3 piwa w ciągu dnia zdarzają mi się  niezwykle rzadko :) . 

Edytowane przez Patryk.B

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Napisałes, że według Ciebie, piwo jest genialne. W takim razie, ja na Twoim miejscu powtarzając kiedys warkę nie zmieniałbym nic. Drożdży też nie. Często lepsze jest wrogiem dobrego. Nie ma pewnosci, że zmiana drożdży nie zmieni smaku na gorsze. Gratuluję Ci tego piwa, bo przecież o to chodzi w piwowarstwie domowym bysmy mogli zrobić sobie taki browarek jaki nam najbardziej smakuje. Ty ten cel osiągnąłes i to jest niewątpliwy sukces, myslę że większy niż wygrany konkurs. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ale zawsze można coś poprawić, dokładną recepturę mam zapisaną i w zasadzie następną warkę uwarzę nie szybciej jak za 3-6 miesięcy to na pewno to powtórzę. Drożdże zmienię bo te w zapachu dają bardzo nie miłą woń. 

Co do dzielenia znajomym, dzisiaj to uczyniłem i kolega warzący piwo od ok 2 lat stwierdził że to nie mój pomysł na piwo że na pewno go skądś skopiowałem, przykre ale prawdziwe bo on ogranicza się do pilsów lub lagerów . Ale wszystkim smakowało moje i jak inni chhwalili moje a nie doświadczonego piwowara to straciłem kolegę. 

Edytowane przez Patryk.B

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Masz wrodzony talent, tylko sie ciesz. Kolega jak nie zrozumie to znaczy, że nie był prawdziwy.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ot ja jestem zdania że się po prostu udało. Jak smakuje innym to ja się cieszę tym bardziej. 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

55stC 10min

64stC 40min

72stC 30min

wygrzew  78stC

 

A Chmielenie 

30min bez chmielu

60min Magnum 

15min Sybilla i Lubelski

Edytowane przez Patryk.B

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×