Skocz do zawartości

Browar Domowy Ambrosia


Rekomendowane odpowiedzi

Warka #44 uwarzona 02.11.2019 - Black Friday 16 Brix 25L

 

słody:

 

- Pale Ale 5 kg

- Czekoladowy EBC 800 0,3 kg

- Carafa III 1000 EBC 0,25 kg

- Karmelowy 250 EBC 0,6 kg

 

chmiel:

 

- Columbus Tomahawk 25 g

- Cascade 30 g

- Centennial 30g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Columbus Tomahawk 25 g 60 min

- Centennial - 15 g 45 min

- Centennial - 15 g 30 min

- Cascade 15 g 15 min

- Cascade 15 g 5 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 16o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis US-05

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 25L  (alc 6,2% Brix z 16 do 8)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #45 uwarzona 30.11.2019 - Czarna Wołga (RIS) 24,8 Brix 27L

 

słody:

 

- Pale Ale 5 kg

- Pszeniczny 1 kg

- Barwiący EBC 350-450 0,4 kg

- Karmelowy EBC 650-750 0,2 kg

- Palony EBC 1100-1500 0,45 kg

- Płynny ekstrakt ciemny 2,4 kg

 

chmiel:

 

- East Kent Goldings 25 g

- Challenger 150 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 90 min 

 

Chmielenie:

 

- Challenger 150 g 60 min

- East Kent Goldings - 25 g 10 min

 

Schłodzone do 20o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 14o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis US-05

-fermentacja  21 dni

 

Zabutelkowano 27,5 L  (alc 8,5% Brix z 24,8 do 14)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #46 uwarzona 14.12.2019 - Desitka 11 Brix 26L

 

słody:

 

- Pilzneński 4 kg

- Karmelowy EBC 20-30 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Saaz 150 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-67o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Saaz 50 g 60 min

- Saaz 50 g 15 min

- Saaz 50 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  18 dni

 

Zabutelkowano 25l  (alc 3,8% Brix z 11 do 6)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #47 uwarzona 01.01.2020 - Funky Mexican Lager 13 Brix 25L

 

słody:

 

- Pale Ale 4 kg

- Monachijski 0,2 kg

- Płatki kukurydziane 1 kg

 

chmiel:

 

- Hallertauer 30 g

- Motueka 80 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Hallertauer 30 g 60 min

- Motueka 80 g 15 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  14 dni

 

Zabutelkowano 25l  (alc 4,7% Brix z 13 do 7)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #48 uwarzona 12.01.2020 - Ciemny Lager 13 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 4,5 kg

- Cookie 0,5 kg

- Jęczmień palony 1500 EBC 0,3 kg

 

chmiel:

 

- Magnum 20 g

- Saaz 30 g

- Premiant 20 g

 

Zacieranie:

 

-63o C - 40 min

-72o C  - 20 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 20 g 60 min

- Saaz 15 g 10 min

- Premiant 10 g 10 min

 

- Saaz 15 g 0 min

- Premiant 10 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  14 dni

 

Zakegowano 24  (alc 4,8% Brix z 13 do 6,8)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #49 uwarzona 22.01.2020 - Polskie jasne chmielowe 13,2 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 5 kg

- Karmelowy 30 EBC 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Marynka 20 g

- Lublin 100 g

 

Zacieranie:

 

-63o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Marynka 20 g 60 min

- Lublin 50 g 15 min

- Lublin 50 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  17 dni

 

Zakegowano 24  (alc 4,8% Brix z 13,2 do 7)

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #50 uwarzona 08.02.2020 - Owocowe orzeźwienie 12 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 4 kg

- Karmelowy 30 EBC 1 kg

 

chmiel:

 

- Citra 35 g

- Chinook 35 g

- Centennial 35 g

- Cascade 35 g

- Simcoe 35 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Citra 15 g 15 min

- Chinook 15 g 15 min

- Centennial 15 g 15 min

- Cascade 15 g 15 min

- Simcoe 15 g 15 min

- Citra 20 g 0 min

- Chinook 20 g 0 min

- Centennial 20 g 0 min

- Cascade 20 g 0 min

- Simcoe 20 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  14 dni

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #51 uwarzona 19.02.2020 - Po prostu Pils  12 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 4,5 kg

- Melanoidynowy 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Magnum 20 g

- Hallertauer Helsbrucker 50 g

- German Tradition 50 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 20 g

- Hallertauer Helsbrucker 25 g 15 min

- German Tradition 25 g 15 min

 

- Hallertauer Helsbrucker 25 g 0 min

- German Tradition 25 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  14 dni

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #52 uwarzona 29.02.2020 - Po prostu Lager  12 Brix 25L

 

słody:

 

- Pilzneński 4,5 kg

- Karmelowy 30 EBC 0,5 kg

 

chmiel:

 

- Magnum 20 g

- Sladek 100 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 20 g 60 min

- Sladek 50 g 15 min

- Sladek 50 g 15 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 8o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Fermentis W34/70

-fermentacja  14 dni

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #53 uwarzona 14.03.2020 - Czarny banan  12,5 Brix 25L

 

słody:

 

- Pszeniczny 2 kg

- Pilzneński 1,5 kg

- Monachijski 1,5 kg

- Jęczmień palony 1450 EBC 0,2 kg

 

chmiel:

 

- Magnum 10 g

 

Zacieranie:

 

-44o C - 20 min

-62o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 10 g 60 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mauribrew Weiss

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #54 uwarzona 18.03.2020 - Miś Wojtek (klon)  13,5 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 2,5 kg

- Pilzneński 2 kg

- Pszeniczny 1 kg

 

Chmiel:

 

- Simcoe 20 g

- Mosaic 20 g

- Columbus 20 g

- Chinook 20 g

 

Dodatki:

 

- Mięta 25 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Simcoe 10 g 20 min

- Mosaic 10 g 20 min

- Columbus 10 g 20 min

- Chinook 10 g 20 min

 

- Simcoe 10 g 10 min

- Mosaic 10 g 10 min

- Columbus 10 g 10 min

- Chinook 10 g 10 min

- Mięta 25 g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Warka #55 uwarzona 04.04.2020 - Taka sobie IPA 13,5 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 3 kg

- Pilzneński 2,5 kg

 

Chmiel:

 

- Pekko 10 g

- Mosaic 30 g

- Citra 30g 

- Centennial  30 g

- Cascade 30 g

- Azacca 10 g

 

Zacieranie:

 

-62o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Pekko 10 g 40 min

- Azacca 10 g 40 min

 

- Mosaic 10 g 10 min

- Citra 10g  10 min

- Centennial  10 g 10 min

- Cascade 10 g 10 min

 

- Mosaic 10 g 0 min

- Citra 10g  0 min

- Centennial  10 g 0 min

- Cascade 10 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #56 uwarzona 18.04.2020 - Cicha noc - klon 17 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 4,7 kg

- Brown 130 EBC 0,5 kg

- Karmelowy 300 EBC 0,5 kg

- Płatki owsiane 0,5 kg

- Czekoladowy 800 EBC 0,2 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 23 g

- Styrian Goldings 20 g

 

Dodatki:

 

- Laktoza 0,5 kg

- Łuska kakaowa 0,5 kg

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 23 g 60 min

- Styrian Goldings 20 g 10 min

- Laktoza 0,5 kg 5 min

- Łuska kakaowa 0,5 kg 10 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże S-04

-fermentacja  14 dni

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #57 uwarzona 01.05.2020 - Koniec Sezonu 13 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 3,5 kg

- Monachijski 0,9 kg

- Pszeniczny 0,4 kg

- Karmelowy 20-30 EBC 0, kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 22 g

- Lemon Drop 20 g

 

Dodatki:

 

- Cukier Kandyzowany 0,5 kg

- Skórka Pomarańczowa 35 g

 

Zacieranie:

 

-64o C - 60 min

-72o C - 20 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 23 g 60 min

- Lemon Drop 20 g 5 min

- Cukier Kandyzowany 0,5 kg 10 min

- Skórka Pomarańczowa 35 g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże Mangrove Jack's M29 French Saison

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 5 miesięcy temu...

Warka #58 uwarzona 09.10.2020 - Sprzątanie magazynu 12 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 1,5 kg

- Monachijski 2 kg

- Pszeniczny 0,5 kg

- Pale Ale 1,5 kg

 

Chmiel:

 

- Pekko 40 g

- Azacca 30 g

- Mosaic 20 g

- Simcoe 10 g

- Citra 45 g

- Willamette 60 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Pekko 20 g  10 min

- Azacca 15 g 10 min

- Mosaic 10 g 10 min

- Citra 20 g 10 min

- Willamette 30 g 10 min

 

- Pekko 20 g 0 min

- Azacca 15 g 0 min 

- Mosaic 10 g 0 min

- Simcoe 10 g 0 min

- Citra 25 g 0 min

- Willamette 30 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #59 uwarzona 23.10.2020 - Miś Wojtek (klon2) 14 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 2,5 kg

- Pszeniczny 1 kg

- Pale Ale 2,5 kg

 

Chmiel:

 

- Mosaic 20 g

- Simcoe 20 g

- Chinook 20 g

- Columbus 20 g

 

Dodatki

 

- Mięta 20 g

 

Zacieranie:

 

-65o C - 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Mosaic 20 g 20 min

- Simcoe 20 g 20 min

- Chinook 20 g 20 min

- Columbus 20 g 20 min

 

- Mosaic 20 g 10 min

- Simcoe 20 g 10 min

- Chinook 20 g 10 min

- Columbus 20 g 10 min

 

- Mięta 20 g 5 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #60 uwarzona 06.11.2020 - Herbatka u Tadka 2 ( Earl Grey IPA) 15 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 5,5 kg

- Karmelowy 20-30 EBC 1 kg

 

Chmiel:

 

- Citra 110 g

- Lemon Drop 80 g

 

Dodatki

 

- Herbata Earl Grey 150 g

 

Zacieranie:

 

-50o C - 30 min

-65o C - 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Citra 10 g 60 min

 

- Citra 50 g 10 min

- Lemon Drop 40 g 10 min

 

- Citra 50 g 0 min

- Lemon Drop 40 g 0 min

 

- Herbata Earl Grey 150 g 2 dni cichej

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże US-05

-fermentacja  14 dni

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #61 uwarzona 20.11.2020 - Cicha noc - klon 2 16 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 4,7 kg

- Karmelowy 350 EBC 0,5 kg

- Brown Malt 130 EBC 0,5 kg

- Płatki owsiane 0,5 kg

- Czekoladowy 900 EBC 0,2 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 23 g

- Styrian Goldings 50 g

 

Dodatki:

 

- Łuska kakaowa 1 kg

- Laktoza 0,5 kg

 

Woda:

 

- Zacieranie PH 5,6

- Wysładzanie PH 5,6 (korekta kwasem mlekowym)

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min

-Mash Out 76o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 23 g 60 min

- Styrian Goldings 50 g 10 min

 

- Łuska kakaowa 0,5 kg 20 min

- Łuska kakaowa 0,5 kg 10 min

- Laktoza 0,5 kg 10 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM51 starter 2 litry z 2 fiolek mieszany 2 dni bez mieszadła

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #62 uwarzona 05.12.2020 - AIPA15,8 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pale Ale 5,5 kg

-Pilzneński 1 kg

 

Chmiel:

 

- Chinook 50 g

- Citra 50 g

- Cenntenial 50 g

- Mosaic 50 g

- Simcoe 50 g

-Cascade 50 g

 

Woda:

 

- Zacieranie z dodatkiem 6ml kwasu mlekowego PH 6

- Wysładzanie z dodatkiem 5ml kwasu mlekowego PH 5,6

 

Zacieranie:

 

-64o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 45 min

- 74o C 15 min

-Mash Out 76o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Chinook 20 g 15 min

- Citra 20 g 15 min

- Cenntenial 20 g 15 min

- Mosaic 20 g 15 min

- Simcoe 20 g 15 min

-Cascade 20 g 15 min

 

- Chinook 30 g 0 min

- Citra 30 g 0 min

- Cenntenial 30 g 0 min

- Mosaic 30 g 0 min

- Simcoe 30 g 0 min

-Cascade 30 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM51 - gęstwa

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #63 uwarzona 19.12.2020 - Desitka 10 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 4 kg

- Karmelowy 20-40 EBC 0,4 kg

 

Chmiel:

 

- Saaz/Żatecki  150 g

 

Woda:

 

- Zacieranie z dodatkiem 2ml kwasu mlekowego PH 5,5

- Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Zacieranie:

 

-50o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 30 min

-67o C - przerwa 45 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Saaz/Żatecki  50 g 60 min

- Saaz/Żatecki  50 g 15 min

- Saaz/Żatecki  50 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - 2 litrowy starter z 2 fiolek kręcony na mieszadle

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #64 uwarzona 02.01.2021 - Jasny Lager Raz 15 Brix 25L

 

Słody:

 

- Pilzneński 6 kg

 

Chmiel:

 

- Magnum 10 g

- Callista 150 g

 

Woda:

 

- Zacieranie z dodatkiem 2ml kwasu mlekowego PH 5,5

- Wysładzanie z dodatkiem 6,5ml kwasu mlekowego PH 5,5

 

Zacieranie:

 

-65o C - przerwa 10 min bez cyrkulacji, potem 75 min

-Mash Out 78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

- Magnum 10 g 60 min

- Callista 50 g 30 min

- Callista 50 g 15 min

- Callista  50 g 0 min

 

Schłodzone do 18o C , zadane drożdże i odstawione do lodówki w temp 18o C 

 

Fermentacja:

 

-drożdże FM30 - gęstwa

Edytowane przez nike21
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.