Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #1 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Ordinary Bitter 10 BLG

 

pierwsza moja warka i od razu z zacieraniem :)

 

słody:

 

-Pale Ale 3,2kg

-Crystal 150 0,3kg

 

chmiel:

 

-Challenger 45g

-Fuggles 45g (na wadze wyszło ze jest 50g)

 

Zacieranie:

 

-do 14L wody o temp. 70C wsypać słody

-pierwsza przerwa w 69o C przez 90 minut do negatywnej próby jodowej (od mojego piwnego nauczyciela doszła przerwa 71o-72o przez 10 min )

-78o C przez 5 min

 

Wysładzanie - 13L wody o temp 80o C

 

Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min)

 

Chmielenie:

 

-Challenger 45g na 70 min

-Fuggles 25g na 25 min

-Fuggles 25g na 5 min

 

Fermentacja:

 

-burzliwa 10-14 dni

-cicha 7dni

 

piwo warzyłem 21.02.2015, na burzliwej 13 dni, na cichej 7 dni.

 

chłodzenie chłodnicą z rurki karbowanej DN12 z 98o C do 25o C trwało ok 9 min.

 

drożdże US-05 po 30 min rehydratacji zadane w temp 25o C, fermentacja przeprowadzona w temp 22C - niższej nie posiadałem (jeszcze)

 

wydajność 59,4%

 

butelkowane 13.03.2015 - 3Blg, 18L, 3,9% alk, IBU 43,3

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

drożdże US-05 po 30 min rehydratacji zadane w temp 25o C, piwo stoi w temp 22o C - niższej nie posiadam (jeszcze)

 

Trochę wysoka temperatura na zadanie drożdży. Lepsza byłaby ok18oC. I najlepiej jakby w takiej temperaturze piwko fermentowało, czyli temperatura otoczenia ok 15-16oC. Forumowicze chwalą sobie korzystanie z pudła ze styropianu http://www.piwo.org/topic/7701-diy-pudlo-izolacyjne-na-fermentor/

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

wiem wiem.dwie płytki peltiera i sterownik regulujący temperaturę już do mnie płynie z CHRL także następna warka, a może dopiero trzecia, będzie stać w pseudo chłodni :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak już zmontujesz to chętnie poczytam co i jak :) ja zamierzam chłodzenie oprzeć na PETach z lodem, ale może płytki peltiera będą "wygodniejsze"

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj dziesiąty dzień fermentacji burzliwej, piwko nadal ma lekką pianę. brix z 11 spadł do 5,8 więc chyba nieźle.

 

vqpt39.jpg

 

tymczasem zmontowałem ocieplenie garnka. pierwsza warstwa ekran zagrzejnikowy skierowany folią w stronę gara, druga warstwa to karimata. wszystko rozbieralne w 10s np. do mycia. jestem ciekaw jak się spisze.

 

 

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pudło ze styropianu do fermentacji piwka w chłodzie gotowe. jak dojedzie sterownik temperatury i moduły Peltiera to jeszcze to zamontuje.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #1 wczoraj przelana na cichą, Brix 5,8 czyli 3 BLG.

 

 

a dzisiaj warka #2 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Pale Ale 12 BLG

 

słody:

 

-Pale Ale 3,2kg

-Monahijski 0,6kg

-Caramel Light 0,2kg

 

chmiel:

 

-Phoenix 30g (na wadze wyszło ze jest 33g)

-Progress 40g (na wadze wyszło ze jest 45g)

 

Zacieranie:

 

-do 12L wody o temp. 72C wsypać słody i ustabilizować temperaturę na 68o

-pierwsza przerwa w 68o C przez 70 minut do negatywnej próby jodowej

-od siebie dołożyłem przerwę 72o przez 10 min 

-78o C przez 10 min

 

Wysładzanie - 15L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 3 Brix - do warzelnego trafiło ok 23L, po gotowaniu 20,5-21L)

 

Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min)

 

Chmielenie:

 

-Phoenix 30g na 70 min

-Progress 40g na 15 min

 

Fermentacja:

 

-burzliwa 7-10 dni

-cicha 7 dni

 

chłodzenie z 99oC do 25oC tak jak poprzednio w rewelacyjnym tempie - 7 minut

 

gęstwa z drożdży US-05 zebrana wczoraj, dzisiaj rozmącona i zadana do nowej warki. jestem ciekaw jak ruszy i czy nie przesadziłem z ilością drożdży. kalkulator podawał 94 ml, zadałem ok 150-200 ml.

 

piwko wstawiłem właśnie do mojej komory fermentacyjnej z 1,5l butelką lodu

 

całość wyszła ok 20L, 13o Brix

 

wydajność 65,7%

 

EDYTA: drożdże jadą!

 

9uq3c5.jpg

 

EDYTA2: piwko stoi w skrzyni fermentacyjnej, chłodzenie 1.5L butelkami z lodem, temperatura ustabilizowała się w przedziale 16o-17o C

 

fermentacja burzliwa trwała 14 dni, cicha 7 dni

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

kolejne 3 zestawy dojechały: Mandaryna Pale Ale, American Wheat i AIPA :)

 

warka #2 stoi obecnie w 18oC

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #1 zabutelkowana - 34 butelki 0,5 i 3 butelki 0,3 dało razem ~18L z dodatkiem 90g cukru

warka #2 stoi w ok 20o

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

do tgo polecam jeszcze termometr z ikei zanurzony w piwie. Poznasz temperaturę fermentacji.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #2 stoi od wczoraj na cichej w 14oC. z 13 Brix zeszło do 6,2 Brix czyli z 12,5 Blg do 2,83 Blg. ABV 5%

 

gęstwa czeka na kolejną :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #2 zabutelkowana w ilości 19L z 112g cukru.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj warka #3 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - Mandarina Pale Ale 12 BLG

 

słody:

 

-Pilzneński 2,5kg

-Pale Ale 1,5kg

-Caramel Light 30 0,3kg

 

chmiel:

 

-Magnum 10g (na wadze wyszło ze jest 13g)

-Mandarina Bavaria 100g

 

Zacieranie:

 

Przepis ze sklepu trochę zmodyfikowałem:

-do 13L (a nie do 12L) wody o temp. 70C (a nie 72oC) wsypałem słody

-pierwsza przerwę dodałem od siebie - 68o C przez 10 min

-wg instrukcji 68oC przez 60 min (a nie przez 70 min) do negatywnej próby jodowej

-kolejna przerwa od siebie 72o przez 15 min 

-78o C przez 10 min

 

Wysładzanie - 15L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 3 Brix - do warzelnego trafiło ok 24L)

 

Gotowanie - 70 min (wg instrukcji 60 min)

 

Chmielenie:

 

-Magnum 13g na 70 min

-Mandarina Bavaria 20g na 15 min

-Mandarina Bavaria 40g na 10 min

-Mandarina Bavaria 40g na 5 min

 

Fermentacja:

 

-burzliwa 7-10 dni

-cicha 7 dni

 

chłodzenie z 96oC do 15oC trwało 10 min

 

drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ~15oC

 

całość wyszła ok 20,5L, 14 Brix

 

wydajność 69,5%

 

lag 40h - za niska temperatura startu fermentacji

 

po 13 dniach burzliwej zeszło do 6,8 Brix (3,06 P)

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

po prawie rocznej przerwie wracamy! 

 

dzisiaj przyszła kadź zacierno-warzelna (jeszcze raz dziękuję sprawkowi że chciał się podjąć tematu i pomógł w przeróbce kega).

została kosmetyka, jakieś kabelki, w piwnicy jeszcze mam 2 zestawy, w drodze paczka z Twójbrowar.pl na 3 kolejne warki także już za niedługo będzie co robić i co pić :)

post-11070-0-01818300-1452631607_thumb.jpg

post-11070-0-76390100-1452631612_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

dzisiaj warka #4 - zestaw ze sklepu twojbrowar.pl - American Wheat 12 BLG. warka uwarzona na nowym sprzęcie. ogólnie wszystko ok, sterownik w miarę wyregulowany, hop stoper chyba nie do końca spełnia swoją rolę ale pewnie muszę się go nauczyć. małe problemy z filtracją, w połowie stanęła. dolałem wody, zamieszałem, poczekałem chwilę i ruszyła dalej.

 

słody:

 

-Pszeniczny 2,5kg

-Pilzneński 1,5kg

-Prażona pszenica 0,3kg

 

chmiel:

 

-Zythos 5g (na wadze wyszło ze jest 11g)

-Centennial 40g (na wadze wyszło ze jest 45g)

-Citra 25g

 

Zacieranie:

 

-do 12L wody o temp. 72C wsypać słody. Ustabilizować temp. na 69C

-69o C przez 60 min

-78o C przez 10 min

 

Wysładzanie - 15L wody o temp 78o C (docelowo wysładzałem tak długo aż cienkusz miał 2 Brix - do warzelnego trafiło ok 25L)

 

Gotowanie - 60 min

 

Chmielenie:

 

-Zythos 11g na 60 min

-Centennial 20g na 40 min

-Centennial 25g na 5 min

-Citra 25g na 0 min

 

Fermentacja:

 

-burzliwa 4,

-cicha 

 

chłodzenie z 99oC do 20oC trwało 12 min

 

drożdże US-05 zadane do brzeczki o temp. ~20oC

 

całość wyszła ok 20L, 11,9 Brix, IBU 33, wydajność 58%

 

piwko stoi 5 dzień w temp ok 18C, aktualnie faza wysokich krążków. od 7 dnia zwiększamy temperaturę do 22C w 10 dobie.

 

9 dobra, piwko ma 7 Brix z 11,9 co daje 3,7 Plato i 4% abv.

 

12 doba, piwko przelane na cichą głównie w celu wyklarowania i opadnięcia reszty drożdży, 6,9 Brix

 

post-11070-0-02590900-1455056622_thumb.jpg

 

post-11070-0-58648900-1455821569_thumb.jpg

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

warka #5 AIPA 16 BLG z zestawu ze sklepu twojbrowar.pl

 

słody:

 

-Pale Ale 4,8kg

-Crystal 150 0,4kg

-Aroma 0,2kg

 

chmiel:

 

-Bravo 35g

-Citra 65g

-Cascade 60g

 

Zacieranie:

 

-do 16L wody o temp. 71C wsypać słody. 

-67o C przez 90 min

-78o C przez 5 min

 

Wysładzanie - 12L wody o temp 80o C (docelowo wysładzałem tak długo aż brzeczka w warzelnym miała 14 Brix - do warzelnego trafiło ok 25L)

 

Gotowanie - 60 min

 

Chmielenie:

 

-Bravo 35g na 60 min

-Cascade 20g 15 min

-Citra 25g 10 min

-Cascade 25g 5 min

-Citra 25g na 3 min

 

Fermentacja:

 

-burzliwa tyle ile trzeba (maks 14 dni)

-cicha 7 dni

 

Chmielenie na zimno:

 

-Citra 15g

-Cascade 15g

 

drożdże US-05 (gęstwa ~100ml) zadane do brzeczki o temp. ~20oC

 

całość wyszła ok 20L, 16,1 Brix, IBU 89, wydajność 63%

 

pomiar w 11 dobie - 9 Brix co oznacza 4,4 Plato i alkoholu 5,8%

 

pomiar w 14 dobie taki sam - 9 Brix. od 14 dobry piwko stoi na balkonie na cichej z dodatkową porcją chmielu.

 

zabutelkowano z dodatkiem 110g cukru - 19,5l

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #6 - twór własny inspirowany tym...

 

Słód Pilzneński - 5kg

 

Chmiele:
Marynka 30g
Saaz/Żatecki 55g
 
Chmielenie na zimno:
Saaz/Żatecki 45g
 
Zacieranie:
 
Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C
- podgrzewanie do 61C
- 12 minut w temp. 60-62C
- 45 minut w temp. 70-72C
- 10 minut w 75-76C
 
Gotowanie 90 minut
 
90' - Marynka 30g
30' - Saaz/Żatecki - 35g
10' - Saaz/Żatecki - 20g
 
Drożdże S-04 zadane w temp 15C

 

wyszło 25L, 13 Brix

 

Warka dzisiaj (tj 30.04.2016) przelana na cichą z dodatkiem 45g chmielu Saaz/Żatecki, Brix 7 czyli z 12,5 P do 3,5 P

 

zabutelkowano 5.05.2016

 

6 Brix, alc 5,1%, IBU 49

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #7 - twór własny inspirowany tym...


 


Słód Pilzneński - 5kg


 


Chmiele:

Marynka 20g

Lubelski 50g

Sybilla 30g

 

Chmielenie na zimno:

Lubelski 25g

Sybilla 20g

 

Zacieranie:

 


Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 12 minut w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- 10 minut w 75-76C

 

Gotowanie 90 minut

 

90' - Marynka 20g

30' - Lubelski - 30g

30' - Sybilla - 20g

10' - Lubelski - 20g

10' - Sybilla - 10g

 

Gęstwa drożdży S-04 zadana w temp 15C


 


wyszło 25 L, 12,5 Brix


 


Warka dzisiaj (tj 15.05.2016) przelana na cichą z dodatkiem 45g chmielu, Brix 6,8 czyli z 12 P do 3,4 P


 


zabutelkowano 20.05.2016


 


alc 4,4%, IBU 45


Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka #8 - twór własny inspirowany tym...


 


Słód Pilzneński - 5kg


 


Chmiele:

Magnum 20g

Perle 30

Hallertau Tradition 30g

 

Chmielenie na zimno:

Perle 25g

Hallertau Tradition 25g

 

Zacieranie:

 


Całość zasypu wsypana do 18 l wody o temp. 40C

- podgrzewanie do 61C

- 12 minut w temp. 60-62C

- 45 minut w temp. 70-72C

- 10 minut w 75-76C

 

Gotowanie 90 minut

 

90' - Magnum 20g

30' - Perle - 20g

30' - Hallertau Tradition - 20g

10' - Perle - 10g

10' - Hallertau Tradition - 10g

 

Gęstwa drożdży S-04 zadana w temp 15C


 


wyszło 26 L, 12,5 Brix


 


29.05.2016 przelane na cichą, alc 4,6 %, 3,2P, IBU 53, Brix 6,5


 


02.06.2016 zabutelkowano z dodatkiem 142g cukru, Brix 6,5


Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

05.11.2016

 

Warka #9 - Hefeweizen 12 Brix (11 BLG) 25L

 

słody:

 

-Pilzneński 1,5kg

-Pszeniczny 3kg

 

śrutowanie błyskawiczne, ustawienie przerwy 1mm

 

chmiel:

 

-Lubelski 25g

 

Zacieranie:

 

-45o C - 15 min

-55o C - 15 min

-62o C - 40 min

-72o C - 40 min

-78o C - 5 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Lubelski 60 min

 

Fermentacja:

 

-drożdze MauriBrew WEISS

 

-burzliwa 18dni

 

Fermentacja z 11,5 Brix do 6 Brix. Wyszło 25L, 4,1%, zabutelkowano 23.11.2016 z dodatkiem 180g cukru

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

03.12.2016

 

Warka #10 - Grodziskie 8 Brix (7,8 BLG) 23L

 

słody:

 

-Pilzneński 0,5kg

-Pszeniczny Grodziski wędzony dębem 3kg

 

chmiel:

 

-Marynka 25

-Lubelski 45g

 

Zacieranie:

 

-38o C - 45 min

-63o C - 20 min

-72o C - 20 min

-78o C - 5 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 60 min

-Lubelski 0 min

 

Fermentacja:

 

-drożdze Fermentis S-33

 

-burzliwa 14 dni

-cicha 3 dni

 

zabutelkowano 23L dn 14.12.2016 z dodatkiem 180g cukru, alc 2,5% Brix z 8,4 do 5

 

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

30.12.2016

 

Warka #11 - Cherry Smoked Stout 17 Brix (16,3 BLG) 25L

 

słody:

 

-Pale Ale 5kg

-Cherry smoked 1kg

-Barwiący (1350) 0,3kg

-Czekoladowy (1200) 0,3kg

-Brązowy (175) 0,3kg

-Płatki jęczmienne 0,5kg

 

chmiel:

 

-Marynka 60g

 

Zacieranie:

 

-67o C - 60 min

-78o C - 5 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Marynka 50 min

 

Fermentacja:

 

-drożdze Fermentis US-05

 

-burzliwa 14 dni

-cicha 7 dni

 

zabutelkowano 25L dn. 21.01.2017 z dodatkiem 143g cukru, alc 6,2%, Brix z 17 do 9,5 (16,3P do 4,6P)

 

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

06.01.2017

 

Warka #12 - Whisky Foreign Extra Stout 19,5 Brix (19 BLG) 25L

 

słody:

 

-Pale Ale 5,5kg

-Whisky 2kg

-Barwiący (1350) 0,2kg

-Czekoladowy (1200) 0,2kg

-Brązowy (175) 0,2kg

-Jęczmień prażony (1400) 0,2kg

 

chmiel:

 

-Magnum 60g

 

Zacieranie:

 

-66o C - 60 min

-78o C - 10 min

 

Gotowanie - 60 min 

 

Chmielenie:

 

-Magnum 60 min

 

Fermentacja:

 

-drożdze Nottingham Danstar

 

-burzliwa 14 dni

 

-cicha 7 dni

 

Na cichą dodano 50g płatków dębowych Whisky macerowanych 10 dni w 50ml Ardbeg 10yo i 100ml Laphroaig 10yo. Niewchłonięta whisky również zadana na cichą.

 

zabutelkowano 25L dn 28.01.2017 z dodatkiem 143g cukru, alc 7,8% Brix z 19,5 do 10

 

Z wysłodzin zostało ok 2l cienkusza 12 Brix

Edytowane przez nike21

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×