Skocz do zawartości
TKF

Zapachowa identyfikacja infekcji

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na wstępie napiszę, że jestem na etapie fermentacji czwartej warki. Od samego początku posiadam nawyk nie otwierania fermentora aż do czasu przewidywanego końca fermentacji, jedyne "testy" przeprowadzam węchowo po ucisku wieczka, co uwalnia nadmiar gazów z fermentora przez nieszczelnie domkniętą pokrywę. Zastanawiam się nad tym jakie daje mi to możliwości identyfikacji infekcji. Wiem, że fermentacja nie musi ładnie pachnieć (już raz miałem przez pare dni szambo, piwo wyszło bardzo dobre), ale czy działa to w drugą stronę? Tzn czy jeżeli piwo pachnie jak należy, to można mieć pewność że infekcji nie ma? Oczywiście należałoby przed takim testem dać jej czas na rozwój... Więc moje pytanie finalnie brzmi: Czy "ładny" zapach piwa oznacza brak infekcji, a jeżeli tak to po jakim czasie od rozpoczecia fermentacji można tak wnioskować?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 Czy "ładny" zapach piwa oznacza brak infekcji, a jeżeli tak to po jakim czasie od rozpoczecia fermentacji można tak wnioskować?

Nie oznacza, a w ogóle to nie grzeb w piwie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem, nie grzebie - naciskam tylko środek wieczka, i nadmiar gazu ulatnia się przez nieszczelnie domknięte wieko - żadnego otwierania itd

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jak po cichej ci nie waniaje to powinno być OK.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Syfa można złapać w butelkach niezależnie od zapachu z bulgotki :) Dodam : nie krakaj bo wykrakasz sobie straty.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Tak jak napisałem, nie grzebie - naciskam tylko środek wieczka, i nadmiar gazu ulatnia się przez nieszczelnie domknięte wieko - żadnego otwierania itd

naciskasz a potem po wpływem sprężystości pokrywa się unosi z powrotem i zassysa syfy z powietrza do fermentora.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×