Jump to content
gregi1

BLG pierwszej warki

Recommended Posts

Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT -  Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało?

 

Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj nastawiłem pierwszą warkę z brewkit IRISH STOUT -  Coopers zaraz po przelaniu do fermentatora i dolaniu wody (zrobiłem tylko z 20 l całość) miałem BLG na pozimoe 10. Czy to nie jest za mało?

 

Dalej wszystko wygląda jak powinno być bo w nocy usłyszałem, że drożdże zaczęły pracować :)

Nie jest. Mógłby mieć nawet 9 i też byłoby dobrze. Wszystko zależy od osobistych preferencji. 9- 12,5 Blg, o ile się nie mylę, to są widełki dla tego piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dodałem do tego Ekstrakt słodowy jasny WES (płynny) - 1,7 kg.

Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody. 

Drożdże do kubeczka z wodą i następnie do fermentatora.

 

 

Jakie blg powinienem się spodziewać po zakończeniu fermentacji?

 

Da się jakoś wyliczyć alkohol w tym piwko za pomocą blg?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może słabo puszki wypłukałeś i na ściankach trochę zostało? Spodziewałbym się około 11,5 BLG z takiego zestawu.

 

Wzór na alko to BLG początkowe - BLG końcowe dzielone przez 1,938

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Coopers + Ekstrakt + 2 l wody zagotowałem, później do fermentatora i kolejne 18 l wody.

1,7kg Coopers + 1,7kg WES + 2 l wody + 18 l wody = 20 litrów brzeczki? Coś tu nie tak :)

 

Ile wszystko gotowałeś i ile odparowało?

Prawdopodobnie nie masz 20 litrów, tylko ok. 25. A wtedy, przyjmując że brewkit i ekstrakt płynny mają po 80% cukrów, sprawa wygląda tak:

80% * 3400gr = 2720gr /tyle dostałeś cukrów z brewkita + ekstrakt/

2720gr / 25 l = 109 gr/l -> 10,9 Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to będzie w takim razie słabsze :) Dopiero się uczę :) 

A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mniej ekstraktu wcale nie musi oznaczać, że piwo będzie gorsze. Często to zaleta. Guinness Draught np ma tylko 9,8%, a jest świetny.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A to rozumiem, że jak dodajemy coopers + wes to mam to traktować jako jaką ilość płynów ? :)

Ja w prostym przeliczeniu wyżej potraktowałem to jako 3,4kg = 3,4 litra - wiem, że to nie jest dokładne, bo ekstrakt ma dużą gęstość, a więc jednocześnie mniejszą objętość na wagę. Gdzieś był przelicznik, że pucha ekstraktu to 1,466 litra - można więc przyjąć, że 2x 1,7kg ekstraktu = 3 litry.

 

Wystarczy, że gdzieś wlałeś więcej wody i ekstrakt poleciał w dół (np. zamiast 18 litrów do fermentora dodałeś 19-20l).

Share this post


Link to post
Share on other sites

A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne.

Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A odświeże temat, bo tak się cieszyłem i chyba zapeszyłem, bo wczoraj wróciłem do domu i ani słychu ani widu o bulgotaniu w rurce fermentacyjnej. Czy to normalne.

Warke nastawiałem wieczorem przed wczoraj (26.02) w nocy ruszyła fermentacja, wczoraj wieczorem wróciłem do domu i już jej nie ma (w sensie nie widze i nie słyszę bulgotania)

Obojętnie co wyczytasz, nie zaglądaj do środka przed upływem tygodnia. I czy będziesz widział ruchy w rurce, czy też nie.

Edited by Jacenty

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek.

Niestety wyjdzie słabe to piwko :(

 

BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu.

Edited by gregi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek.

Niestety wyjdzie słabe to piwko :(

 

BTW. Spróbowałem i rewelacja w smaku... brak kwasowości i lekko gorzkawe na końcu.

Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia, ale jeszcze bym potrzymał kilka dni. 60% odfermentowania to trochę mało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Dziś po 7 dniach sprawdziłem BLG było 4. Czy mam trzymać je jeszcze w fermentatorze czy może już zlewać do butelek.

Zmierz ponownie za 3 dni - jak Blg się nie zmieni, to zlewaj/butelkuj.

Trzymając piwo nieco dłużej w fermentorze nic nie ryzykujesz (dłużej w granicach rozsądku - potem w piwie mogą się stać wyczuwalne efekty autolizy drożdży).

 

Druga sprawa - czy zlewać na fermentację cichą?

Zdania są mocno podzielone - ja rzadko to robię, zwykle od razu butelkuję, ale trzymam "na burzliwej" dosyć długo (górna fermentacja zwykle ok. 3 tygodni).

Na cichą zlewam, kiedy:

- piwo jest mało klarowne,

- chcę szybko pobrać gęstwę do następnego piwa,

- chmielę na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok. to jeszcze potrzymam chwilę. Mam nadzieję, że nie zapeszę, ale jeśli jeszcze nie mam infekcji to mam nadzieję, że jej już nie będzie. (dziś do sprawdzenia zlałem odrobinę przez kreanik)

 

@ThoriN raczej nie będę zlewał na cichą, bo nie mam warunków i to pierwszy brewkit :) Może po 3-4 tak zrobie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli wiadro stało w super higienicznym pomieszczeniu skoro zdecydowałeś się zlewać przez kranik? Jak nie, to zanim to zrobisz drugi raz zastanów się ile tam w tym kraniku przez ten czas namnożyło się wszelkiego dobra, szczególnie teraz gdy już w kraniku są pozostałości po zlanym piwie, czyli wyżerka dla różnych "brzydali"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli co, lepiej otworzyć wiadro i w ten sposób pobrać trochę do sprawdzenia blg?

 

Chciałem dziś sprawdzić blg i właśnie nie wiem w jaki sposób. Doradźcie...

Edited by gregi1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kupiłem dużą strzykawkę 100ml, założyłem na dziubek grubą słomkę do napojów, i takim urządzeniem, po dezynfekcji spirytusem, pobieram próbkę przez otworek rurki fermentacyjnej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.