Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

To kiedy impreza? ;)

 

Jacer jeszcze trochę, dla fachowców priorytetem było jak to nazwali "najważniejsze pomieszczenie w domu" czyli browar, ;)

Remont więc jeszcze się toczy, zanim skończą pomieszczenie do wyszynku trochę jeszcze zleci. Myślę że realnie na koniec kwietnia coś dałoby się zorganizować.

Poza tym mam jeszcze do rozpracowania nowy kegerarator wszystko musi hulać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 197

prawie bezglutenowe

 

skład

gryczany - 5kg

owsiany - 2kg

kaszka kukurydziana - 3,1kg

kaszka jaglana - 1,2

mąka ryżowa 1kg

amarantus - 0,75kg

len - 0,25g

 

Zacieranie

kleikowanie surowców niesłodowanych z dodatkiem enzymów

52°C - 20 min.- /dodatek enzymów beerzym 25ml/

64°C - 30 min.

72°C - 7h

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

Motueka - 100g 90min.

Motueka - 100g 30min.

Motueka - 100g 0min.

 

drożdże

3787 THG, 3739 Flanders golden

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zasyp jest kosmiczny - jeśli faktycznie coś z tego wyjdzie to masz mój głos w kategorii szaleństwo roku :)

W sumie nawet jak by nic nie wyszło to mój głos masz :P

 

Jak to brzmi - Lambik Jaglano-gryczany :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warki 198,199 warki testowe

 

warka 200/201

Quadrupel

 

receptura na ok. 95l x 2 warki

skład

pilzneński - 9,5kg

pale - 9,5kg

karmelowy 350 ebc -2kg

carapils 1kg

owsiany 0,2kg

pszeniczny - 0,3kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

 

Zacieranie

 

52°C - zasyp

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki 1 warka

Motueka - 70g - 90min.

Citra -25g 25 min.

Citra -30g 0 min.

cukier 4kg - syrop

 

chmielenie/dodatki 2 warka

zeus - 100g - 90 min.

magnum - 50g 90 min.

vic sec -30g 0 min.

malasa trzcinowa 200ml

cukier 0,5 kg

syrop glukozowo fruktozowy 2 kg

 

drożdże

3787 THG, 3739 Flanders golden

 

blg początkowe 23

blg końcowe 2,4

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Suplement do warki 200/201

 

Ekstrakt kukurydziany Wes - 5,1kg

ekstrakt kukurydziany jasny Bruntal 1,7kg

cukier - 0,7kg

syrop glukozowo-fruktozowy + mrówki ;) 3kg

Maltodekstryna 1 kg

 

chmielenie

sybilla 60g - 75min

nelson - 100g - 0min

 

 

Drożdże

Weast 3763 Roeselare blend

 

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 202

Belgian Pale Ale

 

skład

pilzneński - 12,8kg

pale - 2kg

monachijski -2kg

carapils 1kg

płatki owsiane - 0,4kg

 

Zacieranie

52°C - zasyp

68°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/ dodatki

sybilla - 70g - 90 min.

citra - 40g - 25 min.

 

 

drożdże

3739 Flanders golden

3763 Roeselare blend

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 203

Grodziskie

 

skład

pszeniczny wędzony - 10kg

 

Zacieranie

52°C - zasyp, 15 min.

70°C - 40 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/ dodatki

sybilla - 100g - 90 min.

lomik - 40g - 20 min.

 

drożdże

grodziskie

 

tw.o 6N, ph 5,7 blg 7,4

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.