Jump to content
josefik

Józek warzy - offline

Recommended Posts

W miedzy czasie powstała warka 194 witbier, receptura do uzupełnienia.

 

warka 195

AIPA

skład

pale ale - 15kg

monachijski I - 2,3kg

pszeniczny - 2,3kg

karmelowy 350 0,4kg

carapils - 1kg

płatki jęczmienne- 0,4kg

płatki owsiane- 0,4kg

 

Zacieranie

53°C - 10 min.

66°C - 45 min.

72°C - 10min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

 

50 g (6,0%) Chinook (11,5%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (6,0%) Zeus (15,5%) - added during boil, boiled 30 m

50 g (6,0%) Simcoe® (13,0%) - added during boil, boiled 20 m

50 g (6,0%) Citra™ (12,0%) - added during boil, boiled 15,0 m

50 g (6,0%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 10 m

50 g (6,0%) Dr Rudi (6,0%) - added during boil, boiled 5 m

50 g (6,0%) Amarillo® (8,5%) - added during boil, boiled 0 m

50 g (6,0%) Simcoe® (13,0%) - added during boil, boiled 0 m

 

drożdże

us-05

 

blg początkowe

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez Pana, Panie Josefik, zacząłem nakłaniać moją narzeczoną do kupna, jakże potrzebnego w domu, zestawu do warzenia piwa. Na razie się nie zgadza, twierdzi, że nowa lodówka ważniejsza, ale myślę, że na początku przyszłego roku zacznę zabawę i dołączę do Waszego grona :)

Edited by Beredinn

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez Pana, Panie Josefik, zacząłem nakłaniać moją narzeczoną do kupna, jakże potrzebnego w domu, zestawu do warzenia piwa. Na razie się nie zgadza, twierdzi, że nowa lodówka ważniejsza, ale myślę, że na początku przyszłego roku zacznę zabawę i dołączę do Waszego grona :)

 

Idź na kompromis i kup od razu 2 lodówki. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nowa lodówka to bardzo dobry pomysł - by było potem gdzie trzymać gęstwy, chmiel, gotowe piwo, a nie że potem miejsca na jedzenie brakuje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Idź na kompromis i kup od razu 2 lodówki.

To jest bardzo dobra rada!!! Wiem coś o tym, jako posiadacz jednej półki w chłodziarce i szuflady w zamrażarce. Jest to powodem ciągłych zgrzytów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najlepiej kup jedną podwójną chłodziarkę i jedną większą zamrażalkę. W sezonie letnim to i świnię uwędzoną zmieścić. A jak się znudzi to przerobisz na większy nalewak wyszynkowy, gdzie zmieścisz parę kegów pepsi i wszystko na raz podłączone :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jakbym miał miejsce tobym kupił:) Teraz mam małe mieszkanie, ale już w projekcie domu przewidziałem pomieszczenie browarnicze:D Za kilka lat to i RIMSa zbuduję, teraz trzeba wytrzymać z ciasnotą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to na Mikołaja piękny prezent sobie sprawiłeś :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Super ;) bo już myślałem, ze Ci sie znudziło ;)

Nie powiem, czasem wątroba mówi NIE.

No to czekamy teraz na wznowienie produkcji :D Czy na nowym miejscu będą też kamerki? :D

Kamer na razie nie planuje, browar nie jest już garażowy tylko domowy, trochę inaczej już to wygląda od strony prywatności / w gaciach nie chcę sie pokazywać ;)/, ale może wrócę kiedyś do tych stacjonarnych - jak je dobrze wykadruję. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ładnie, ładnie Panie :okey:

Ino takie mam spostrzeżenia. Tariler nie buduje napięcia i mam pytanie. Czy beczka zamiast kibla to ułatwienie postępowania "infekcja -> poszło w kanał"? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.