Jump to content

Józek warzy - offline


Recommended Posts

  • Replies 2.2k
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Top Posters In This Topic

Popular Posts

Teraz wykorzystanie drożdży.doc

No co ty jutro idzie witbier, ale teraz w erze domowego multitapu w chacie muszę nieco zróżnicować . Żeby ładnie się "zgrało".  

To definitywnie rozwiązuje problem muszek.  

Posted Images

Od jakiegoś czasu jestem zdania, że w maju to już o warzeniu trzeba zapomnieć ;)

Stary to jeszcze prawie zima, ja muszę dogrzewać komory do 23C, to nie jest normalne, kalendarz to sprawa umowna. W sumie została jeszcze jedna warka saisona ale ona może i 30C dostać. Ale to po warsztatach.

Link to post
Share on other sites

Brak czasu i pospiech przyczyną katastrof, piwo samo się nie zrobi, na początek skleikowałem tak zboże /musiałem wyjechać/, a wyjazd się przeciągnął 2.5h - wyszła z tego papka-galaretka i wiedziałem że przy filtracji będzie ciężko ;). Za to zacieranie idealnie 30 na 50% zasypu niesłodowanego w 67C uważam za dobry wynik. No i stało się , zostawiłem otwarte zawory /jak szczeniak/ od gara warzelnego i znów wyjechałem. 30l brzeczki przedniej poszło do kanału, teraz walczę żeby coś do fermentatorów wlać. Na szczęście założyłem że ma być 14blg, teraz ucieszę się jak wyjdzie 11 w "trochę" mniejszej objętości.

Bez Jadzi Józek nie poradzi :)

Link to post
Share on other sites
  • 2 weeks later...

warka 190

Koniec Saisonou

skład

pilzneński - 9,2kg

monachijski I - 4,5kg

monachijski II - 0,5kg

pszeniczny - 3kg

Karmelowy jasny 1,7kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

płatki pszeniczne - 0,4kg

 

Zacieranie

48°C - zasyp

67°C - 40 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

50 g (22,7%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 70 m

40 g (18,2%) sybilla (6,2%) - added during boil, boiled 60 m

30 g (13,6%) sybilla (6,5%) - added during boil, boiled 15 m

100 g (45,5%) East Kent Goldings (5.00%) - added during boil, boiled 1 m

skórka świeżej pomarańczy - 8 szt.

suszona skórka cytryny - 20g

suszona skórka słodkiej pomarańczy - 20g

suszona skórka gorzkiej pomarańczy - 20g

 

drożdże

WLP 568 Belgian saison blend

Wyeast 3711 French Saison

 

blg początkowe 13,3

22-05-2013 fermentator 3711 french saison dodano 10ml startera brattanomyces lambicus przy blg 2,7 pomiar refraktometrem

fermentator wlp 568 saison blend dodano 120ml startera brettanomyces bruxellensis przy blg 3,2 pomiar refraktometrem

08-06-2013 rozlew, blg końcowe wlp 568 = 2,3 wyeast 3711 1,0

Edited by josefik
Link to post
Share on other sites
  • 3 weeks later...
  • 1 month later...
  • 1 month later...

cześć :)

 

......ale warkę testową jeszcze we wrześniu chcę zrobić.

 

taka ze 100 l :lol:

 

Innych nie robię ;) ale w tym roku zakładam że zrobię jedynie ok. 10 warek, bo półki z kegami-belgami pełne i wątroba już nie ta sama. ;)

Link to post
Share on other sites

cześć :)

Innych nie robię ;)

łżesz jak pies , osobiście przy mnie w kwietniu robiłeś warkę 50 l, widziałam panikę w Twoich oczach : jak ja mam wysładzać taką małą ilość słodu?!?!??!

Link to post
Share on other sites

cześć :)

Innych nie robię ;)

łżesz jak pies , osobiście przy mnie w kwietniu robiłeś warkę 50 l, widziałam panikę w Twoich oczach : jak ja mam wysładzać taką małą ilość słodu?!?!??!

 

No tak, jak to trzeba sie pilnować, szczęście zapiski nie kłamią. Była taka.

http://www.piwo.org/topic/1714-jozek-warzy-onlajn/page__st__1900?do=findComment&comment=194250

jedna w sezonie.

Ale twoje memory też nie teges, bo to był marzec. ;)

Wyszło jak zwykle najmniejsza warka, najlepsze piwo ;) Żal. :)

Link to post
Share on other sites
  • 1 month later...

Otwarcie sezonu / w między czasie powstały w sezonie letnim 2 warki testowe Grodziskie i BPA, zaczynamy z grubej rury, bo

wszystko wskazuje na to, że to będzie jedyny tydzień w tym roku w którym będę mógł warzyć.

 

P.S.

Trochę dopieściłem instalację w czasie wakacyjnego przestoju.

Kocioł z wodą do wysładzania otrzymał płaszcz ocieplający, pozostałe garnki obudowałem jedynie blachą, efekt jest na tyle zadowalający że zaniechałem wypełnienia wełną kominkową.

Dodałem do instalacji termometr na wyjściu brzeczki z wymiennika, oraz kamień napowietrzający do napowietrzania tlenem w przepływie.

 

8tfo.JPG

usdv.jpg

ph4i.jpg

cav.JPG

Edited by josefik
Link to post
Share on other sites

warka 193

Pięćdrupel ;)

skład

pilzneński - 17kg

monachijski I - 6,5kg

pszeniczny - 1,5kg

Specjal B 350 1kg

carapils - 2kg

płatki owsiane- 1kg

 

Zacieranie

52°C - 10 min.

67°C - 30 min.

72°C - 30 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

Motueka - 100g 90min.

Motueka - 100g 30min.

Motueka - 100g 0min.

syrop cukrowy bursztynowy 10kg własna produkcja

kolendra, kardamon, curacao, pieprz 15min.

 

drożdże

Mix gęstwy drożdży : Wlp510 Belgian Bastogne, Wyeast 3522 Belgian Ardennes, Wyeast 3538 Leuven Pale Ale

 

blg początkowe 29

Edited by josefik
Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.