Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Cała impreza przebiegała fajnie do gotowania, 50l brzeczki zostało podzielone tak aby uzyskać 25l weizenbocka o gęstości 17 blg i 25l dunkelweizena o gęstości ok 12blg,

Schodki zaczęły się w czasie gotowania, odparowanie potężne przy takiej małej ilości w garnku, dolewałem na koniec kranówy, jak po gotowaniu zobaczyłem ile w tym 100l garnku zostało, to szczerze mówiąc czasem przy takiej AIPIA czy IIPA więcej do kanał u wylewam ;) Tak więc dolałem po 5l wody do każdego fermentatora. Ustabilizowałem blg na właściwym poziomie, zadałem starterem wlp 300 na oba piwa. No i te fermentatory 30l przezroczyste, fajne są, szkoda że takie małe. Z drugiej strony takie małe ilości, bo szkoda do kegów pakować piwo które u mnie na pewno postałoby dłużej niż kilka miesięcy tym bardziej że kegów wolnych na razie, specjalnie nie mam ;).

Zostały w sumie 3 takty /warzenia/ do końca sezonu . :beer:

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 186

Witbier v.2.2013

 

skład

pilzneński - 7,5kg

pszeniczny - 4,15kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki jęczmienne - 3kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki owsiane 0,5kg

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

 

50 g (33,3%) Fuggles (4,5%) - added during boil, boiled 60 m

25 g (17,9%) Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 15,0 m

50 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 m

50 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m

20 g Orange Peel - added during boil

20 g bitter orange peel - added during boil, boiled 10 m

40 g Lemon peel (dried) - added during boil, boiled 10 m

75 g (53,6%) Styrian Goldings (4,3%) - added during boil, boiled 3 m

 

 

drożdże

wyeast 3463 forbiden fruit

WLP 400 Belgian Wit

 

blg początkowe 11,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 187

Witbier v.3.2013

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 1kg

orkisz ziarno kleikowane - 1,5kg

płatki orkiszowe - 1,6kg

płatki jęczmienne - 2,8kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki owsiane 0,8kg

płatki jaglane 0,4kg

 

Zacieranie

Zasyp 49°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej, płatków pszenicznych

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

50 g (45,5%) Palisade™ (7,7%) - added during boil, boiled 60 m

25 g (27,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m

50 g (27,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil 0m

50 g kolendra - added during boil, boiled 15 m

50 g kolendra - added during boil, boiled 5 m

60 g suszona skórka cytryny 15 m

skórka świeżych pomarańczy /2,5 szt./ - added during boil, boiled 15 m

 

 

drożdże

s-33

danstar belle saison

wlp 400

 

blg początkowe 12,5

19-05-2013 rozlew, blg końcowe s33 2,6, belle saison 0,3, wlp400 1,7

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 188

Saison

skład

pilzneński - 7,5kg

monachijski I - 5kg

pszeniczny - 3,7kg

Karmelowy jasny 1,3kg

płatki jęczmienne - 1,2kg

 

 

Zacieranie

48°C - zasyp

52°C - 10 min

67°C - 30 min.

72°C - 20 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

 

100 g (33,3%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 70 m

50 g (16,7%) Tettnanger (5,5%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (16,7%) Tettnanger (5,5%) - added during boil, boiled 15 m

pożywka DAP 5g - 15min

cukier muscvado - 100g - 15 min

świeża skórka pomarańczy /6 szt/ - 15 min.

100 g (33,3%) East Kent Goldings (5.00%) - added during boil, boiled 0 m

 

 

drożdże

WLP 568 Belgian saison blend

Wyeast 3711 French Saison

 

blg początkowe 13,9

20-05-2013 rozlew blg końcowe wlp 568 2,4 , french saison 1,2.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jednak okazuje się że to jeszcze nie koniec ;) , w przyszłym tygodniu kolejny test suchych drożdży w Witku /brewferm blanche i t58/.

No i repeta saisona, ale to już na prawdę koniec .:)

U mnie pierwsze muszki już przyleciały trochę później od bocianów ale pogoda ich nie rozpieszcza. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 189

Witbier v.4.2013

 

skład

pilzneński - 7kg

pszeniczny - 1,3kg

orkisz ziarno kleikowane - 3kg

płatki jęczmienne - 3,6kg

mąka ryżowa - 1kg

płatki owsiane 0,8kg

 

 

Zacieranie

Zasyp 49°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego, mąki ryżowej,

48°C - 15 min.

67°C - 40 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

 

85 g (43,6%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 60 m

30 g (15,4%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 15,0 m

80 g (41,0%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil

40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 15 m

40 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m

100 g Lemon peel (dried) - added during boil, boiled 15 m

100 g Orange Peel (dried) - added during boil, boiled 15 m

 

 

drożdże

brewferm blanche

fermentis T-58

WLP 400

 

blg początkowe 10,3

22-05-2013 rozlew blanche 2,6blg , t58 2,5blg , wlp400 1,8

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Brak czasu i pospiech przyczyną katastrof, piwo samo się nie zrobi, na początek skleikowałem tak zboże /musiałem wyjechać/, a wyjazd się przeciągnął 2.5h - wyszła z tego papka-galaretka i wiedziałem że przy filtracji będzie ciężko ;). Za to zacieranie idealnie 30 na 50% zasypu niesłodowanego w 67C uważam za dobry wynik. No i stało się , zostawiłem otwarte zawory /jak szczeniak/ od gara warzelnego i znów wyjechałem. 30l brzeczki przedniej poszło do kanału, teraz walczę żeby coś do fermentatorów wlać. Na szczęście założyłem że ma być 14blg, teraz ucieszę się jak wyjdzie 11 w "trochę" mniejszej objętości.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A na koniec treber rozsypany na podjeździe z dziurawego worka. Ole!

Wyszło nadspodziewanie dużo,różnica około 10l-12l na minus jednak blg mówi za siebie 10,3 będzie prawie harcerskie na te upały co to ich pewnie nie będzie. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.