Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

warka 181

Belgian Dubbel

 

skład

pilzneński - 13,2kg

pearl pale ale - 3kg

pszeniczny - 1kg

specjal B - 0,5kg

crystal 150 - 1kg

caramel dark - 0,6kg

płatki owsiane - 0,4kg

 

 

Zacieranie

52-zasyp, 10 min

62°C - 25 min.

72°C -35 min

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

perle 5,7%AA - przed zagotowaniem

sybilla 6,5%AA - przed zagotowaniem

syrop glukozowo-fruktozowy ciemny 2kg 30 min.

daktyle 100g - 15 min.

 

 

drożdże

Wyeast Belgian Ardennes

 

Blg początkowe 15,5 dodano 0,6l gęstwy Wyeast 3522 drożdze zadano w temp 17,5C

temp ferm . 18, 18, 26, 24, 23

Przelano na cichą 15-03-2013

05-04-2013 rozlew blg końcowe 3,4

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 182

Tripel V. 2013

 

skład

pilzneński - 9kg

pearl pale ale - 2kg

pszeniczny - 0,5kg

karmelowy stzregom chyba 150ebc - 0,4kg

płatki owsiane - 0,4kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

 

 

Zacieranie

52-zasyp, 10 min

67°C - 60 min.

72°C -15 min

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

warrior - 30g - 90bmin.

east kent - 30g 15 min.

cukier biały kryształ - 1kg - 15 min.

kolendra 60g - 15 min.

citra - 15g - 5 min.

 

 

drożdże

WLP Farmhouse blend

zasyp niestandardowy 50l

 

Blg początkowe 18,5

29-03-2013 Przelano na cichą, blg 1,5

10-04-2013 Rozlew

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja tylko niosę pomoc ;) Pisałem że podczas zacierania mnie nie bedzie, przy wrzeniu i warzeniu sie pojawię jak tyko zrobi się cieplej, dzisiaj wyjątkowo mi aura przeszkadza. Też masz taką gołoledź? Dzisiaj do samochodu z czajnikiem wrzątku musiałem podchodzić. ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka 183

Pacific IPA - Ocean's fourteen

 

skład

pilzneński - 14kg

pearle pale ale - 5kg

karmelowy jasny Strzegom - 1,5kg

carahell - 0,5kg

płatki owsiane 0,4kg

płatki żytnie - 0,4kg

 

Zacieranie

52-zasyp, 15 min

67-68°C - 40 min.

72°C -15 min

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

100 g (18,2%) Nelson Sauvin (11,9%) - added during mash

50 g (9,1%) wakatu (7,1%) - added first wort, boiled 60 m

50 g (9,1%) wakatu (7,1%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (9,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 30 m

50 g (9,1%) Pacifica (5,0%) - added during boil, boiled 25 m

50 g (9,1%) stella (15,0%) - added during boil, boiled 20 m

50 g (9,1%) Sorachi Ace (13,5%) - added during boil, boiled 15 m

50 g (9,1%) Motueka (6,7%) - added during boil, boiled 10 m

50 g (9,1%) stella (15,0%) - added during boil, boiled 5 m

50 g (9,1%) Nelson Sauvin (11,9%) - added during boil 5 m

50 g (9,1%) Pacifica (5,0%) - added during boil, boiled 0 m

 

drożdże

fermentator 1 - WLP 670 Farmhouse blend

fermentator 2 - WLP 041 Pacific ale

 

Blg początkowe 16,5 rozcieńczono wodą do 14,3 , drożdże zdane w temp. 20C temp ferm. 22-23C

10-04-2013 przelano na cichą wlp 670 3,2blg, wlp 061 3,8blg

13-04-2013 chmielenie na zimno wlp 061 galaxy 50g, pacyfic jade 100g, sorachi ace 50g, helga 100g

wlp 670 waimea 50g, mandarina bavaria 30g, stella 100g, topaz 50g

26-04-2013 rozlew, blg końcowe 3,8

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy 60l wychodzi 10g chmielu/ 1l! ;) przy utylizacji 100% BS2 mówi o 96,4 IBU ;)

Przecież ja robię warki 90l :)

 

 

fermentator 1 - WLP 670 Farmhouse blend

fermentator 2 - WLP 061 Pacific ale

 

Masz wiadra po 50l ? ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.