Jump to content
josefik

Józek warzy - offline

Recommended Posts

może tego dobrze nie widać, ale Jadwinia schowana jest za atomizerem Kwazara (widać kawałem wystającego krwisto-czerwonego paznokcia) :P

a ja ja chyba tu znalazłem

Jadwinia.pdf

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

przestała działać - w chwili obecnej jadwiga jest w ciemni ;)

wystaje głowa?

post-1886-0-11913500-1360008959_thumb.jpg

 

Bingo.

Amap nagroda w postaci kolacji przy świecach z Jadwigą jest Twoja.

Oczywiście nikt nie wnika czy ta kolacja przeciągnie się do śniadania. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Receptury na jutro bo czasu za wiele nie będzie

warka 177

AIPA

 

skład

pilzneński - 12kg

pale ale - 8kg

amber - 2,7kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

Pride of Ringwood 100g

 

Zacieranie

Zasyp 50°C

66°C - 80 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

30 g (7,0%) Warrior® (15,0%) - added during boil, boiled 60 m

100 g (23,3%) Glacier (5,5%) - added during boil, boiled 52 m

20 g (4,7%) Warrior® (16,0%) - added during boil, boiled 44 m

50 g (11,6%) Centennial (10,0%) - added during boil, boiled 35 m

40 g (9,3%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 30 m

40 g (9,3%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 25 m

30 g (7,0%) Glacier (5,7%) - added during boil, boiled 15 m

20 g (4,7%) Glacier (5,7%) - added during boil, boiled 10 m

50 g (11,6%) Ahtanum (6,0%) - added during boil, boiled 5 m

50 g (11,6%) Centennial (10,0%) - added during boil

 

drożdże

wlp 022 essex

 

blg 17,6 dodano cukier mucovado, cukier trzcinowy, ustalono blg na poziomie ok. 18,5

temperatura fermentacji 18,19, 21, 20, 21 ->

14-02-2013 fermentacja cicha, pomiar blg 2,9 /refraktometrem/

25-02-2013 chmielenie na zimno 200g casscade, 30g mosaic,

01-03-2013 rozlew, blg końcowe przy pomiarze balingomierzem wykazało 3,9 alk 8,3%

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

warka 178

Imperial IPA

 

skład

pale ale Strzegom - 9kg

pale ale maris otter - 3kg

pale ale optic - 3kg

pale ale halcyon - 3kg

pilzneński - 4kg

monachijski - 1,5kg

amber - 1kg

płatki jęczmienne - 0,4kg

wakatu 70g

 

Zacieranie

Zasyp 50°C

66°C - 80 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

50 g (7,6%) Glacier (5,7%) - added during boil, boiled 90 m

50 g (7,6%) Delta (8%) - added during boil, boiled 80 m

50 g (7,6%) Delta (8%) - added during boil, boiled 70 m

50 g (7,6%) Ahtanum (6,0%) - added during boil, boiled 60 m

60 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 50 m

60 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 40 m

60 g (9,1%) Mosaic® (11,8%) - added during boil, boiled 30 m

50 g (7,6%) Galaxy (12,2%) - added during boil, boiled 20 m

50 g (7,6%) Galaxy (12,2%) - added during boil, boiled 10 m

50 g (7,6%) Sorachi Ace (12,9%) - added during boil

 

 

drożdże

brewlab 2000 sommerset

blg 17,8 dodano cukier muscovado, cukier trzcinowy, ustalono blg na poziomie ok. 18,5

temperatura fermentacji 18,19, 21, 20, 22, 21 ->

14-02-2013 fermentacja cicha, pomiar blg 2,7

25-02-2013 chmielenie na zimno 190g citra, 60g casscade

01-03-2013 rozlew, blg końcowe 4,1 alk 8,1%

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

w końcu jakieś sesyjne piwo :P

Sesyjne powiadasz?

jedno 17 blg drugie 19. :smilies:

no wiesz, napisałeś 2xAIPA, a można AIPA zrobić 14blg. To, że ty robisz mocarzy na granicy stylu, to już inna sprawa :P Chyba czas się przyzwyczaić

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pozdrawiam kolegę Mateusza z tego co usłyszałem z Krakowa, który dzisiaj mi towarzyszył przy myciu garów. :beer:

Więc "komunikacja" w jedną stronę działa. ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dźwięku brak a ustawienia kamery to coś dziwne jest. Tzn nie wiem czy się ktoś nią bawi intensywnie, bo czasami ciężko ją ustawić aby pokazywała coś sensownego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak korzystasz z IE to masz do wyboru dwie ikonki dolna strona panelu po prawo. Pierwsza od lewej odpowiada za głos odbierany a druga za nadawany. Co prawda idzie to trochę jakby naprzemienne, przynajmniej mi się tak wydaje. Ja mam taki problem że muszę troche poczekać aż się wszystko chyba załaduje dobrze. Przy zmianach FPS obraz odbija się lustrzenie.

Edited by mati87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciężki dzień w browarze dobiegł końca.

Wrażenia z warzenia sa takie ze wyszły 2 warki o gęstości 17,6 i 17,8

Można przyjąć że świeżo zakupiony słód strzegomski pale ale spełnił swoje zadanie, rozczarowanie przyniósł za to maris otter mocno zanieczyszczony i mnóstwo zapleśniałego niewykiełkowanego ziarna, co od razu odbiło się na spadku wydajności i blgie niższe 0 1 stopień.

Do obu warek dodam cukru podbije do 18,5 blg i tak zamiast planowanych dwóch AIPA bedę miał 2 IIPA. ;)

Edited by josefik

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedy u Jadwigi zaczyna się weekend?

Trudno to określić wszystko zależy od mojej formy ;) Może w piątek wieczór jedna i w sobotę druga, albo sobota - niedziela.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.