Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

warka 89

tripel

Zacieranie

50°C zasyp

53°C 10 min.

67°C 50 min

podgrzanie do 75C

 

piwa wyszło 43l

przezornie po po ostatnim użyciu drożdży Wyeast 3787 trapist HG

do kega przelałem tylko 40l co by zrobić więcej miejsca na pianę choć przy intensywnej fermentacjict 3l to i tak pikuś

ale teraz zostało mi 3l zabutelkowanej brzeczki 18,8 blg

no i czy taka ilość nada mi się to do refermentacji. jak to ugryźć? są jakieś wzory na to?

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i czy taka ilość nada mi się to do refermentacji. jak to ugryźć? są jakieś wzory na to?

Wzory są, tylko najlepiej znać końcowy blg.

[(blg_pocz-blg_kon)/blg_pocz-0,15]°Blg_pocz*ilosc_brzeczki(ml)

Wzór uzyskany na podstawie jednej z porad z tej strony na BA.

Przy założeniu że odfermentuje ci do 4,5°Blg to 3l brzeczki powinny być odpowiednikiem prawie 270g glukozy. Czyli 3,1g/but. Chyba akurat. :lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Dlaczego zawory są w dnie ? ala stożek ?

chodzi o to że nie ma ich z boku?

taki patent :)

z dna kegu wystaje w zależności od kegu od 2,5 /te do burzliwej/ do 1,5 /te do cichej/ nypla

co powoduje że piwo zlewa się z nad osadu

niestety ze stożkiem nie ma to dużo wspólnego kąt nachylenia dna niewielki.

ale w poniedziałek .... :D to już full wypas bedzie

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

My też warzymy, ale faktycznie może przez cały tydzień nie powinniśmy warzyć, pić piwa, jeść i w ogóle nic nie pić, nic nie robić, tylko się wpatrywać w w TV na materiały o tym. Smutny dzień, smutny czas, życie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.