Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Wiem o co chodzi. Dzięki. Ten zapach gorącego soku z owoców zawsze będzie mi się kojarzył z dzieciństwem :D Bo mam plan na jeżyny z mojego ogródka.. i nie wiem jak je użyć , a sokownik to już niestety wspomnienia.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak jeżyny, to zasyp cukrem, zalej odrobiną wody, po 3 dniach odsącz, powtórz, po 2 dniach odsącz. Sok zadaj drożdżami. Po skończonej fermentacji dokonaj termoulepszenia i ciesz się smakiem! :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pooglądałem Krzysiowy instument... :D . Wprawdzie leciwy już, ale na życzenie można z niego spijać ambrozję o różnych smakach i kolorach.

Krzyś - niech instrument służy Ci jeszcze wiele, wiele lat!

:beer: :beer:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

aaa... (wprawdzie było priv, ale warto zasługi i oficjalnie zapodać).

Dzięki za rozprawiczenie Twoim instrumentem Mariusza.

O dalsze podtrzymanie ekscytacji będę dbał sam, niestety tylko butelką - chyba wystarczy.

Edytowane przez rubezahl
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Taka sytuacja... pils, Jadwiga mówi że browar schodzi na psy.

 

warka 212

Ostrowskie z ostropestem

 

skład

pilzneński - 15kg

monachijski - 2kg

carapils - 1.2kg

 

zacieranie

Zasyp 56°C

53°C - 15 min.

63°C - 40 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

magnat - 40g - 70 min.

sybilla - 40g - 70 min.

motueka- 40g - 70 min.

motueka - 40g - 20 min.

ostropest - 0,9kg 10min.

 

drożdże

Wyeast 2001 urquel lager

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 213

baza na kwasy

 

skład

pilzneński - 12kg

monachijski - 4kg

karmelowy 350ebc - 2kg

płatki jęczmienne 2kg

 

zacieranie

Zasyp 54°C

53°C - 15 min.

63°C - 40 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 110g - 90 min.

.

 

 

drożdże

Danstar Belle Saison/brettanomyces clauseni,

Fermentis Abbaye, brettanomyces bruxellensis trois

CIDER M02 Mangrove Jack's/ brettanomyces

Fermentis s-33/wlp655

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 214

funky saisson

 

skład

pale ale - 16kg

pszeniczny - 1kg

monachijski - 1kg

cara ruby - 0,6kg

karmelowy 350ebc - 0,2kg

płatki pszeniczne 0,2kg

 

zacieranie

Zasyp 54°C

53°C - 15 min.

64°C - 20 min.

72°C - 20 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 50g - 70 min.

kazbek - 50g - 70 min.

saaz - 50g -70min.

motueka 50g 20min.

motueka 30g -0min.

skórka pomarańczy - 30g - 10min.

.

drożdże

Wlp Farmhouse blend ardennes + wlp645

Wyeast belgian ardennes

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

warka 215

Porter 22

 

skład

pale ale - 23kg

monachijski - 5kg

cara jasny strzegom - 1kg

cara ciemny litovel 350ebc - 2,5kg

palony pszeniczny 1,3kg

 

zacieranie

Zasyp 54°C

51°C - 40 min.

64°C - 40min.

72°C - 20 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 140g - 70 min.

motueka - 50g - 10min.

 

.

drożdże

Wyeast 2001 urquel lager

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

warka 216

oud bruin

 

skład

pilzneński - 15,6kg

monachijski - 1,4kg

special b 350ebc - 0,7kg

karmelowy jasny 150ebc - 0,7kg

cara ruby 50ebc - 0,3kg

płatki owsiane 0,4kg

płatki pszeniczne - 0,4kg

 

zacieranie

Zasyp 53°C

53°C - 15 min.

63°C - 30 min.

72°C - 15 min.

podgrzanie do 78°C

 

chmielenie/dodatki

motueka- 110g - 90 min.

 

drożdże

private blend

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak u Was, u mnie straszna plaga owocówek, w tym roku mocno wypasione. Przy tym piwie jakoś nie specjalnie sie tym przejmuję ;) Przy takiej pogodzie pewnie do końca października polecę z kwasami.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale to dla tych wybranych co startują... Ciepło się zrobiło, w zeszłym roku albo 2 temu tez tak walczyłem, wtedy ciepło było prawie do połowy listopada.

czyli w sumie norma, tylko te muszki to juz prawie muchy, coraz większe kurna ... ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj tam, entomolog ze mnie żaden na początku myślałem ze to matki z dziećmi ;) ale potem zacząłem wnikliwiej obserwować, w każdym razie ze trzy gatunki spotkałem u siebie, jedno jest pewne czy kwas czy nie - dwutlenek węgla wyczuwają natychmiast.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.