Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

Była już taka warka w browarze WBD pozazdrościłem ;)

warka 168

Unfall Blond Lambic

 

skład

pilzneński - 15kg

pale ale - 2kg

monachijski - 1kg

biscuit - 0,5kg

kaszka kukurydziana - 0,8kg

płatki owsiane 0,4kg

 

 

Zacieranie

67-68°C - 60 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

10 g Orange Peel - added during boil, boiled 10 min.

10 g skórka cytrynowa 10 min.

5 g Curacao - added during boil, boiled 10 min.

10 g kolendra 10min.

​5 g pieprz guinea 15 m

1 fasolka tonka 5 m

szczypta trawy cytrynowej

40 g (25,8%) Aurora Super Styrian (9,5%) - added during boil, boiled 60 m

25 g (16,1%) Pilgrim (10,0%) - added during boil, boiled 60 m

50 g (32,3%) EKG (5,1%) - [added during boil, boiled 15 m

40 g (25,8%) first gold (8%) - added during boil, boiled 5 m

 

 

drożdże

Wyeast 3538 - Leuven Pale Ale

 

blg początkowe 16,8 brzeczka schłodzona do 20C

temp.ferm. burzliwej 20-24C

przelano na fermentacje cichą 2012-11-24

blg 2,8

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Josefik a obroty na mieszadle to dość wysokie widzę masz. U mnie wolniej się to kręci, ale może przez to że podpięty mam silniczek od wycieraczek na 24V pod 12 V zasilacz od kompa.

Nie wiem kiedy patrzyłeś, jak się grzała kaszka i zaraz po zasypie obroty były wyższe teraz są niższe, reguluję to zakresem w zasilaczu od 12V /wolniej/ do 24V /bardzo szybko/ .

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 169

Witbier

 

skład

pilzneński - 8kg

pale ale - 2kg

pszeniczny - 3,5kg

orkisz ziarno kleikowane - 2kg

płatki ryżowe - 0,6kg

płatki jęczmienne - 1,2kg

płatki owsiane - 0,8kg

 

 

 

Zacieranie

Zasyp 45°C

dodanie skleikowanego ziarna orkiszowego

66-67°C - 50 min.

72°C - 10 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

30 g (25,0%) Pride of Ringwood (9%) - added during boil, boiled 60 m

40 g (50,0%) East Kent Goldings (5,1%) - added during boil, boiled 25 m

60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 10 m

30 g curacao - added during boil, boiled 10 m

20 g skórka pomarańczy suszona - added during boil, boiled 10 m

20 g skórka cytryny suszona - added during boil, boiled 10 m

5 g pieprz guinea 10 m

60 g corriander seed (crushed) - added during boil, boiled 5 m

20 g (25,0%) Liberty (4,5%) - added during boil, boiled 5 m

szczypta trawy cytrynowej

 

 

blg początkowe 13,3 drożdże zadano w temp. 19C

temp. ferm. 20-24

zakegowano 2012-11-24

blg końcowe 1,9

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Była już taka warka w browarze WBD pozazdrościłem ;)

warka 168

Unfall Blonde

Z tego co mi wiadomo nie wpłynęła prowizja za prawa autorskie co do pierwszego człona nazwy, ale będzie okazja naprawić ten błąd już jutro ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nadmienię jeszcze że po miesiącu zakegowałem i troszkę zabutelkowałem dubelka ignacowego, fermentacja tego piwa pokrywa się z moją chorobą, na szczęście piwo miało się lepiej ode mnie przez ten czas i wygląda na to że będzie cieszyć przy spożyciu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zapomniałem się przez ten zgiełk pochwalić że kolejne pokolenie przyszło na świat, jakoś stało się tradycją że nikt do niczego się nie przyznaje, tak było po zeszłorocznej wizycie Macieja, w tym roku podobnie. Myślę że tym razem wątpliwości być nie może, chociaż Szwed coś tam przebąkiwał że mu się terminy nie zgadzają ;) . Tak wiec po lewej Ignac a po prawej Szwed tadam :)

100canonh.jpg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 170

Orval klon

 

skład

pilzneński - 3kg

pale ale - 10kg

monachijski - 3,5kg

caraamber - 0,3kg

carablond- 0,8kg

płatki jęczmienne 0,96kg

cukier biały kryształ- 2kg

 

Zacieranie

67°C - 60 min.

podgrzanie do 78°C

 

 

chmielenie/dodatki

 

​15 g pieprz guinea 15 m

50 g (3,5%) Hallertauer Hersbrucker 60 m

50 g (8%) first gold added during boil, boiled 60 m

50 g (4,3%) styrian goldings (5,1%) - [added during boil, boiled 15 m

50 g (4,3%) styrian goldings fermentacja cicha

 

 

drożdże

Bastogne Belgian Ale WLP510

 

blg wyszło idealnie wg kalkulatora 14,7

syropu nie zdążyłem zrobić dodałem na sucho 1,9 kg cukru i 2 łyżeczki DAP

wody już nie dolewałem ;)

temp. fermentacji burzliwej 21-22

04-12-2012 przelano na cichą

24-01-2013 chmielenie na zimno 30g hallertauer spalter 30g, styrian goldings 70g, cascade 14g

28-01-2013 Zakegowano

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zmotywowałeś mnie, Josefik :)

 

Wymiotłem resztki magazynowe i za 2-3 godziny zacznę warzyć blonda. Plan jest taki, że podzielę warkę na 2 fermentory i zadam dwoma szczepami drożdży: Belgian Strongami i Ardennsami. Tym razem zacieranie na słodko i wysoka temperatura burzliwej.

 

Udanej niedzieli :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Proponuje

Zmotywowałeś mnie, Josefik

 

Wymiotłem resztki magazynowe i za 2-3 godziny zacznę warzyć blonda. Plan jest taki, że podzielę warkę na 2 fermentory i zadam dwoma szczepami drożdży: Belgian Strongami i Ardennsami. Tym razem zacieranie na słodko i wysoka temperatura burzliwej.

 

Udanej niedzieli

 

Wpiszę sobie na listę dobrych uczynków ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jak przystało na warkę robioną w popapranym dniu i z popapraną nazwą unfall blonde, nie zawiódł. Infekcja. Pół biedy że to chyba coś z dzikusów weszło / zawsze o tym marzyłem ;)/ i będziem robić z tego lambica.

Pierwsza infekcja od półtora roku, kiedyś musiało się to stać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

I mnie zmotywowałeś miałem potwornego kaca i myślałem że nie dam rady ale jednak tmave już nastawione na zacieranie ;) oj szkoda blonda, ale czy lambik z tego wyjdzie? masz jakieś zdjęcie tej infekcji bo tu ludzie zawsze ciekawi takich rzeczy są :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.