Skocz do zawartości

Józek warzy - offline


josefik

Rekomendowane odpowiedzi

brakuje mi na taką ilość piwa jakiś 4 fermentorów. A kto to wszystko wypije?

 

Wiktorze piwo typowe na letnie miesiące, /ciężką artylerię trzeba będzie odstawić do jesieni :) , a po drodze kilka kluczowych imprez gdzie będą mi kegi opróżniać. :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

warka 161 rozlana do kegów, blg coś w granicach 1 st.

piwo na drożdżach wlp 400 oznaczone kapslem niebieskim

piwo na wyeast belgian wheat - kapsle złote

witbier z warki 159 na drożdżach wyeast 3463 forbiden fruit został wymerdany /jak to Przemo zwykł określać ;) / z warką 161 na drożdżach belgian wheat i został zakapslowany na pomarańczowo.

 

 

Mam nadzieję że się odnajdę w tych kapslach po mi się wodoodporny cienkopis skończył . ;)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy ten zapis powyżej. :D

Co do odfermentowania to :

Komora fermentacyjna, ze stała stabilna temperaturą, fermentacja belgów w 24C ,

W sumie sezon z z dwoma przegazowanymi warkami /w zasadzie to po jednym fermenatorze z każdej/ , miałem nieskalibrowany regulator, pokazywał temp. o 3 stopnie wyższą w fermentatorze więc belgi miały za zimno :).

To też może być jakieś przekłamanie na refraktometrze, ale jak mi się chce to sprawdzę czasem bagnetem i niby się zgadza mniej więcej. Mimo wszystko miałem kilka warek nisko odfermentowanych - pamiętna warka AIPA z inauguracji zaszła chyba do 4blg, ostatnie dsa tylko do 8blg z 22 :)

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
blg początkowe 13,4 rozlałem na 3 fermentatory rozcieńczając woda do ok 12 blg

wlp-300 temp. brzeczki 16°C

wyeast 3086 temp. brzeczki 18°C

wb-06 - 14°C

 

weizen 163 zabutelkowany i zakegowany

po zapachu i testowaniu organoleptycznym ;) ustaliłem że na razie WLP300 dały najlepszy rezultat. Ciekawe jak to się rozwinie w butelkach. blg końcowe ok 2,5

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do kegów i butelek poszła ostatnia warka witbier 164 . blg początkowe 11,1 blg zeszło do 1

 

Moce produkcyjne wykorzystane na 105% :) , zabrakło 3 kegów i kilkunastu butelek,

ale dobrze mieć zaprzyjaźniony browar prawie za płotem. Dzięki Grzesiu

W tym sezonie pierwszy raz w historii obeszło się bez kwasa, o aptekę po zmianie instalacji też ciężko.

Weszło za to kilka innych ciekawych infekcji ;) / zanim opanowałem sztukę obciążenia woreczków do chmielenia na zimno/ no i jedno ala brackie - metaliczne / z powodów nie do końca dobrze wytrawionych spawów/ .

Więc teraz pozostaje już tylko :beer: .

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Udało mi się wreszcie skręcić niewielką rzecz, a jak ułatwiającą życie ;)

Korpus wykonała firma Wiktora, mi pozostało przykręcić tylko zaworki.

Ogólnie to wykonanie bardzo profesjonalne, Wiktor lub kto tam spawał

szybko opanował władanie TIGiem :)

Więc gdyby ktoś potrzebował to polecam.

 

20120605071.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Cicho tu od czerwca ale jak to mówią licho nie śpi. W browarze podczas przerwy wakacyjnej zaszły zmiany które teraz nabierają tempa.

Pierwsza - browar otrzymał nową szatę graficzną ;)

 

graphic3001.jpg

starapipanew.jpg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poza tym zacząłem kombinować żeby mieć jeszcze większą kontrole nad procesem fermentacji. Dobudowałem jeszcze jedna komorę fermentacyjną przerobiłem starą, dodałem sterowniki oraz termometry cyfrowe, przygotowałem to pod kątem nowych fermentatorów.

 

img2923l.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Z racji tego że fermentatorów teraz już nie udźwignę /tak zwany SKS ;) /, trzeba było zając się transferem świeżego piwa miedzy fermentatorami.

Wydaje mi się że odpowiednią pompę znalazłem jednak jeszcze nie miała testów, czekam na zbiorniki fermentacyjne.

Pompa jest pneumatyczna, można napędzać ją jakimś gazem obojętnym azotem, co2 przez reduktor.

img2933q.jpg

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sterownik mam PIDa na jednej komorze a na drugiej sprawdzony regulator temperatury bez zbędnych wydziwów.

Dzisiaj dołożyłem do tego te 4kanałowe termometry dla dodatkowej kontroli będzie mi mierzyć temperaturę w dwóch miejscach na każdy fermentator.

Pompa FLOJET widziałem to coś w Krajcarze w Żywcu dlatego się skusiłem.

 

img2926e.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

U mnie nie jest tak źle, zostało jeszcze jakieś 10 kegów /same belgijskie mocne :) jak znalazł na jesień i zimę/. Ale coś mnie już nosi i usiedzieć nie mogę.

Edytowane przez josefik
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.