Skocz do zawartości
Hitchhiker

Prośba o pomoc w stworzeniu receptury

Rekomendowane odpowiedzi

Dopiero zaczynam swoją przygodę z piwowarstwem i opieram się głównie o sprawdzone receptury lub gotowe zestawy (oczywiście z zacieraniem). Chciałbym jednak uwarzyć piwo które będzie lekkim (pod kątem zawartości alkoholu) piwem sesyjnym, górnej fermentacji ale koniecznie o możliwie ciemnej (najlepiej czarnej barwie) i w związku z tym powstał ten temat. Czy macie jakieś sugestie pomysły jak mógłby wyglądać zasyp pod piwo spełniający powyższe kryteria ? Jeżeli chodzi o dominujące aromaty, poziom nachmielenia i pozostałe aspekty jestem otwarty na propozycje.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

czarne, lekkie, sesyjne, górnej fermentacji= dry stout receptur jest pełno tutaj

No właśnie ze "stylowych" receptur Dry Stout wydawał mi się najbliższy pożądanym przeze mnie efektom. Zastanawiam się jedynie jak jest u niego z sesyjnością... Przyznam, że z dobrymi piwami mam do czynienia od niedawna. Niemniej rozumiem, że wniosek jest jeden - zaopatrzyć się w rasowego Dry Stouta i ocenić samemu :)

 

Jeżeli jednak ktoś ma inne pomysły to bardzo chętnie się z nimi zapoznam.

Edytowane przez Hitchhiker

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wytrawny stout 10.5°Blg będzie gites. Na ~20 litrów 40 deko barwiącego 1500 EBC i reszta pilzneński, chmielenie tak pod 35-40 IBU tylko na 90' jak to angole robią. Wszystko jak zatrzesz razem w 66-67°C to wyjdzie dość wytrawne, żeby się lekko piło, a alkoholu będzie miało tak ze 4%, więc w sam raz żeby dłużej posiedzieć. Jak nie lubisz mocno palonego, to połowę barwiącego zamień na Carafę III Special.

 

Proste są najlepsze.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

OT

 

 

40 deko barwiącego

 

ostatnio angol mieszkający w Polsce uświadomił mnie, że Polacy deko mówią tylko jak kupują ser lub wędliny :D

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×