Jump to content
Sign in to follow this  
Stibons

Duże odfermentowanie

Recommended Posts

Jak w temacie - z początkowego 17,5 BLG drożdże odfermentowały brzeczkę do 1 BLG. Użyłem drożdży Mangrove Jack's M27. Wiem, że są to wyjątkowo żarłoczne drożdże, fermentowałem w 27-28 stC.

Jak takie wysokie odfermentowanie może wpłynąć na smak piwa? Zakładam, że będzie dosyć wytrawne.... ale czy mogą się pojawić jakieś niepożądane skutki?

 

Generalnie miało być Belgian RED Beer 14 blg (zestaw z TB), ale wyszło z tego 17,5 blg więc chyba to raczej Dubbel :)

Aromat jest bardzo przyjemny. Z obliczeń wynika, że piwo ma ok 8% alko, podczas butelkowania spróbowałem - mocno czuć alkohol. Jak długo sugerujecie trzymać piwo przed konsumpcją - jak długo będzie się alkohol "układał"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te drożdże tak mają - za to je cenię, bo bardzo lubię wytrawne belgi. Często jednak pomimo wskazań cukromierza takie piwo wcale nie musi być w odczuciu wytrawne, bo na odczucie pełni smakowej składa się wiele rzeczy.

 

Alkohol na pewno będzie przez kilka miesiecy czuć mocno, to belg, więc daj mu czas. Skoro ladnie pachnie, to nie masz co się przejmować, zadbaj jedynie o zalecane dla piwa warunki przechowywania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

3-4 m-ce... no cóż piwowarstwo uczy cierpliwości :).

Planuję przenieść skrzynki z piwem do piwnicy - temp ok 19stC. Podejrzewam, że niższa temperatura była by lepsza dla piwa, ale w zasadzie innego miejsca na piwo nie mam. 

Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę

Ja bym wolał cieplejszą majówkę. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pamiętam swoje belgian pale ale na tych drożdżach. Bodajże z 13-14 zeszły do 0,5 blg. Piwo było ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam podobny problem z Belgian Blond.

 

Blg początkowe - 17.

Blg końcowe - wskzauje 1,5.

 

Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale.

 

Odfermentowanie wyszło powyżej 90%. Alkohol z kalkulatora wychodzi 8,7%. Czy można przyjąć tak dużą zawartość alkoholu ? Czy jest tu potrzebna korekta ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.