Skocz do zawartości
Stibons

Duże odfermentowanie

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie - z początkowego 17,5 BLG drożdże odfermentowały brzeczkę do 1 BLG. Użyłem drożdży Mangrove Jack's M27. Wiem, że są to wyjątkowo żarłoczne drożdże, fermentowałem w 27-28 stC.

Jak takie wysokie odfermentowanie może wpłynąć na smak piwa? Zakładam, że będzie dosyć wytrawne.... ale czy mogą się pojawić jakieś niepożądane skutki?

 

Generalnie miało być Belgian RED Beer 14 blg (zestaw z TB), ale wyszło z tego 17,5 blg więc chyba to raczej Dubbel :)

Aromat jest bardzo przyjemny. Z obliczeń wynika, że piwo ma ok 8% alko, podczas butelkowania spróbowałem - mocno czuć alkohol. Jak długo sugerujecie trzymać piwo przed konsumpcją - jak długo będzie się alkohol "układał"?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Te drożdże tak mają - za to je cenię, bo bardzo lubię wytrawne belgi. Często jednak pomimo wskazań cukromierza takie piwo wcale nie musi być w odczuciu wytrawne, bo na odczucie pełni smakowej składa się wiele rzeczy.

 

Alkohol na pewno będzie przez kilka miesiecy czuć mocno, to belg, więc daj mu czas. Skoro ladnie pachnie, to nie masz co się przejmować, zadbaj jedynie o zalecane dla piwa warunki przechowywania.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

3-4 m-ce... no cóż piwowarstwo uczy cierpliwości :).

Planuję przenieść skrzynki z piwem do piwnicy - temp ok 19stC. Podejrzewam, że niższa temperatura była by lepsza dla piwa, ale w zasadzie innego miejsca na piwo nie mam. 

Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uspokoiliście mnie z tym odfermentowaniem, liczę na dobre piwko na majówkę

Ja bym wolał cieplejszą majówkę. :P

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pamiętam swoje belgian pale ale na tych drożdżach. Bodajże z 13-14 zeszły do 0,5 blg. Piwo było ok

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Mam podobny problem z Belgian Blond.

 

Blg początkowe - 17.

Blg końcowe - wskzauje 1,5.

 

Drożdże Mangrove Jack's M27 Belgian Ale.

 

Odfermentowanie wyszło powyżej 90%. Alkohol z kalkulatora wychodzi 8,7%. Czy można przyjąć tak dużą zawartość alkoholu ? Czy jest tu potrzebna korekta ?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×