Skocz do zawartości

Browar Czarny Kapsel


dziadek63

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #01

Zrobiona z brewkita Muntons Gold "Old English Bitter", więc nie ma się co rozpisywać. Producent obiecywał 23l brzeczki o gęstości 12°Blg, ale mnie przy 22l wyszło 10,5°Blg . Po tygodniu fermentacji zeszło do 3,5°Blg . Dodałem 200g ekstraktu słodowego i w butelki.

Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka.

Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem?

Na stronie producenta znalazłem takie zdanie:

"In keeping with this tradition, you can now recreate the taste enjoyed by Victorian England, with this excellent Old English Bitter - a taste which improves and matures with age, if you can bear to store a few bottles for six months or so!"

To co, mam teraz czekać pół roku z wywalonym językiem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Warz następne z zacieraniem.:)

Taki mam zamiar, brakuje mi tylko trochę sprzętu (a właściwie kasy). Do wypłaty już blisko, a zamówienie w BA już przygotowane :)

Edytowane przez dziadek63
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie jest super, a piwo smakuje o niebo lepiej. Ja też robiłem piwo z puszek na początku, a teraz sobie nie wyobrażam piwa bez procesu zacierania. Pozdrawiam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka.

Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem?

Dokładnie taka sama sytuacja spotkała mnie, jakieś dwa tygodnie temu, po degustacji mojego pierwszego piwka z brewkitu (Coopers Real Ale). Goryczka i nic więcej, posmak wody. Teraz robię testy raz na tydzień i jest niewielki progres w smaku :smilies: Tak więc chyba trzeba czekać :smilies:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #02

Zostało mi ok. 600g ekstraktu słodowego, więc postanowiłem poeksperymentować. Kupiłem słoik miodu gryczanego 550g, wszystko rozpuściłem w 7,5l wody, chmielenie: marynka szyszki 16g przez 60 min, lubelski 20g - 10 min. Wyszło 13°Blg .

Po tygodniu fermentacji burzliwej (drożdże Safbrew T-58) i dwóch cichej zeszło do 2°Blg . 21 października zabutelkowałem, dodając 70g ekstraktu. Teraz już tylko przyszło mi czekać na efekty mojego eksperymentu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka ....

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka ....

Wyszło mi 14 butelek 0,5l, czyli 5g na butelkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Warka #03

Minął gorący miesiąc w pracy i wreszcie mogłem wrócić do warzenia. Tym razem Pale Ale z Browamatora, pierwsza moja warka z zacieraniem! (cała sobota w kuchni :) )

Efekt końcowy to 18l o gęstości 12°Blg . No cóż, wydajność raczej kiepska, ale jak to się mówi "pierwsze koty za płoty". O godz. 19 zadałem drożdże, dzisiaj rano przywitała mnie piękna pianka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Mój mikrobrowar wzbogacił się o kapslownicę Heavy Duty - GRIFO (decyzję o kupnie podjąłem po poście Dori, ja za swoją niestety musiałem sam zapłacić). Radość tak wielka, że musiałem się nią z Wami podzielić. Przy okazji życzę wszystkim fajnych prezentów pod choinką!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #04

Polskie ale (trochę pod wpływem listopadowej dyskusji na temat piwa miesiąca).

 

Słód pilzneński Weyermann 4,5kg

65°C - 30min

72°C - 30min

78°C - 10min

 

Marynka - 25g /60min

Marynka - 25g /30min

Saaz -30g /15min

 

Drożdże Safale S-04

 

Efekt: 20l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Warka #05

Koźlak Ciemny

 

słód pilzneński Weyermann 1,75 kg

słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg

słód karmelowy ciemny 0,5 kg

 

Zacieranie dekokcyjne:

temperatura zacierania: 53°C - 10 min

65°C - 15 min

dekokt (40%): 72°C - 10 min, gotowanie 10 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 60 min

Marynka (granulat) 25g /45 min

Lubelski (granulat) 25g /15 min

 

drożdże Safllager S-23 11,5 g

 

Wyszło 15,5l brzeczki nastawnej, 15,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Właśnie przelałem na cichą koźlaka (#05), odfermentowało do 5°Blg. Dobra klarowność i ładny kolor (w smaku też niezły). Zamknąłem fermentor na głucho i zniosłem go do piwnicy, gdzie temperatura aktualnie wynosi 7°C.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #06

Foreign Extra Stout wg przepisu Dori

 

słód pilzneński Weyermann 4,5 kg

słód caraaroma Weyermann 0,25 kg

słód carafa typ I Weyermann 0,15 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

jęczmień palony 0,2 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

64°C - 40 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 60 min

Marynka (granulat) 30g /50 min

Lubelski (granulat) 50g /10 min

mech irlandzki 4g /15 min

 

Drożdże Safale S-04

 

Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 17°Blg

 

Po raz pierwszy do filtrowania zastosowałem filtrator z oplotu. W porównaniu do filtratora z BA, to jak Ferrari do Syrenki! Nie wiem czy to na skutek zastosowania mchu irandzkiego, osadu gorącego było ok. 3 litry.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Warka #07

Marcowe

 

słód wiedeński Weyermann 2 kg

słód pilzneński Weyermann 1 kg

słód monachijski Weyermann 0,7 kg

słód carahell Weyermann 0,25 kg

słód carafa typ I Weyermann 0,02 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

53°C - 10 min

65°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 70 min

Marynka (granulat) 15g /50 min

Tettnanger (granulat) 15g /50 min

Tettnanger (granulat) 15g /10 min

mech irlandzki 4g /15 min

 

Drożdże Saflager W-34/70

 

Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.