Skocz do zawartości

Browar Czarny Kapsel


dziadek63

Rekomendowane odpowiedzi

Warka #08

Klasowe Ale

 

słód bohemian pilsner Weyermann 3,8 kg

słód monachijski Weyermann 0,3 kg

słód carared Weyermann 0,25 kg

słód carapils Weyermann 0,25 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

53°C - 10 min

66°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 70 min

Marynka (granulat) 25g /50 min

Marynka (granulat) 25g /10 min

Saaz (granulat) 30g /10 min

mech irlandzki 4g /10 min

 

Drożdże Safale S-04

 

Do fermentora trafiło 19l brzeczki, 13°Blg

Edytowane przez dziadek63
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 54
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

  • 1 miesiąc temu...

Niestety, z przyczyn zawodowych i prywatnych, nic nie udało mi się uwarzyć przed wakacjami. Ale skoro już przyszły (wakacje oczywiście :D ), to jutro wczesnym rankiem ładuję namiot i śpiwór do samochodu i wyruszam na Kaszuby moczyć ciało w jeziorze.

Pozdrawiam i wszystkim wyjeżdżającym na wypoczynek życzę ładnej pogody i zimnego piwa :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 miesięcy temu...

Dużo czasu upłynęło, ale w końcu jest...

 

Warka #09

Scottish Ale

 

słód Pale Ale Maris Otter 2,5 kg

słód Castle Crystal 120 EBC 0,5 kg

słód monachijski Weyermann 0,25 kg

słód melanoidynowy 0,25 kg

słód Caraaroma 0,1 kg

 

Zacieranie:

70°C - 60 min

 

Gotowanie: 60 min

East Kent Goldings (granulat) 25g /60 min

mech irlandzki 5g /20 min

 

Drożdże Danstar Nottingham

 

Do fermentora trafiło 22l brzeczki, 10,5°Blg

 

Fermentacja w 18°C

Edytowane przez dziadek63
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Wreszcie po ponad trzech tygodniach ustała fermentacja "burzliwa" i mogłem przelać Scottish Ale na cichą (2,5°Blg). Piwo się już dość ładnie wyklarowało, więc chyba w przyszłą sobotę trafi do butelek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Nr 10 przelane na cichą, 5°Blg.

Potwierdził się opis z wiki drożdży Windsor, start fermentacji po niespełna 6 godzinach i niskie odfermentowanie.

Oj, piwo może być niedofermentowane, powinno odfermentować do ok. 3,5°Blg.

Fakt, że zacierane na słodko, że na cichej jeszcze drożdże popracują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja stanęła już dwa dni temu, mam nadzieję, że po przelaniu coś drgnie i jeszcze odfermentuje, bo teraz jest słodkie jak diabli!

Nie wiem skąd ta pewność, że po przelaniu na cichą coś będzie jeszcze fermentowało. Niby z jakiej racji - dekantujesz piwo znad drożdży i tym samym liczba komórek odpowiedzialnych za fermentacje jest o 90% mniejsza. Jakaś tam fermentacja będzie przebiegała, ale już duuużo wolniej, prawie niezauważalnie. Wg mnie cichą fermentację powinno się raczej nazywać klarowaniem.

Jak chesz dofermentować to przetrzymaj dłużej na burzliwej lub zwiększ temperaturę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W przypadku tych drożdży możecie zrobić kupkę na miękko 100 razy a nie odfermentuje do 3,5°Blg :) Jeśli zejdzie 4-4,5°Blg to sukces! Polecam te drożdżaki do stoutów, a zwłaszcza milk stoutów.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Fermentacja stanęła już dwa dni temu' date=' mam nadzieję, że po przelaniu coś drgnie i jeszcze odfermentuje, bo teraz jest słodkie jak diabli![/quote']

Nie wiem skąd ta pewność, że po przelaniu na cichą coś będzie jeszcze fermentowało. Niby z jakiej racji - dekantujesz piwo znad drożdży i tym samym liczba komórek odpowiedzialnych za fermentacje jest o 90% mniejsza.

I jeszcze w dodatku silnie osiadające drożdże do anglików - jak ich nie poruszysz, to nie mają szans na dojedzenie czegokolwiek.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W sumie to chciałem uzyskać bardziej treściwe piwo (coś koło 3,5-4°Blg), więc jak będzie 4,5°Blg to też będę zadowolony. W końcu, jak powtarzają szanowni koledzy - browar to nie apteka.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dzisiaj warkę nr 10 rozlałem do butelek (40 szt.), plus 130g glukozy. Drożdże lenie jeszcze troszkę popracowały, zeszło do 4,5°Blg. Na cichej mam fermentor szczelnie zamknięty i musiałem parę razy upuszczać gaz, najwięcej w drugim tygodniu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Warka #11

Ciemne

 

słód pilsneński 1,7 kg

słód monachijski 0,5 kg

słód melanoidynowy 0,5 kg

słód Special B 0,3 kg

słód Caraaroma 0,05 kg

słód carafa typ I 0,08 kg

jęczmień palony 0,05 kg

 

Zacieranie:

64°C - 40 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 70 min

East Kent Goldings (granulat) 45g /60 min

mech irlandzki 3g /15 min

 

Drożdże Safale S-04

 

Do fermentora trafiło ok. 17l brzeczki, 11,5°Blg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
  • 6 miesięcy temu...

Długa to była przerwa, ale w końcu jest:

 

Warka #12

Pilzner

 

W moim browarze na stanie przybyła lodówka, więc pora wziąć się za dolniaki.

Zestaw Browamatora, zacieranie i gotowanie wg wskazówek.

 

Wyszło 20l, 13,5°Blg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 3 tygodnie później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.