Jump to content
Sign in to follow this  
dziadek63

Browar Czarny Kapsel

Recommended Posts

Warka #01

Zrobiona z brewkita Muntons Gold "Old English Bitter", więc nie ma się co rozpisywać. Producent obiecywał 23l brzeczki o gęstości 12°Blg, ale mnie przy 22l wyszło 10,5°Blg . Po tygodniu fermentacji zeszło do 3,5°Blg . Dodałem 200g ekstraktu słodowego i w butelki.

Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka.

Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem?

Na stronie producenta znalazłem takie zdanie:

"In keeping with this tradition, you can now recreate the taste enjoyed by Victorian England, with this excellent Old English Bitter - a taste which improves and matures with age, if you can bear to store a few bottles for six months or so!"

To co, mam teraz czekać pół roku z wywalonym językiem?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Warz następne z zacieraniem.:)

Taki mam zamiar, brakuje mi tylko trochę sprzętu (a właściwie kasy). Do wypłaty już blisko, a zamówienie w BA już przygotowane :)

Edited by dziadek63

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacieranie jest super, a piwo smakuje o niebo lepiej. Ja też robiłem piwo z puszek na początku, a teraz sobie nie wyobrażam piwa bez procesu zacierania. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Po czterech tygodniach pierwsza degustacja: nagazowanie OK, sympatyczne "ksyt" przy otwieraniu, kolor bursztynowy, piwo dość klarowne, piękna, utrzymująca się pianka. Pierwszy łyk i... No właśnie, piwo kompletnie bez treści, tylko mocna goryczka.

Pytanie do sznownych forumowiczów, czy ktoś miał styczność z tym brewkitem?

Dokładnie taka sama sytuacja spotkała mnie, jakieś dwa tygodnie temu, po degustacji mojego pierwszego piwka z brewkitu (Coopers Real Ale). Goryczka i nic więcej, posmak wody. Teraz robię testy raz na tydzień i jest niewielki progres w smaku :smilies: Tak więc chyba trzeba czekać :smilies:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #02

Zostało mi ok. 600g ekstraktu słodowego, więc postanowiłem poeksperymentować. Kupiłem słoik miodu gryczanego 550g, wszystko rozpuściłem w 7,5l wody, chmielenie: marynka szyszki 16g przez 60 min, lubelski 20g - 10 min. Wyszło 13°Blg .

Po tygodniu fermentacji burzliwej (drożdże Safbrew T-58) i dwóch cichej zeszło do 2°Blg . 21 października zabutelkowałem, dodając 70g ekstraktu. Teraz już tylko przyszło mi czekać na efekty mojego eksperymentu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :)

 

dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka ....

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

dziadek63 ile dokładnie butelkowałeś tej brzeczki? Bo na początku piszesz o 7,5 l wody. Jak na ta ilość wody ilość surowca do refermantacji była by za wysoka ....

Wyszło mi 14 butelek 0,5l, czyli 5g na butelkę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

SORYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!

cos mnie zaćmiło :)(((((((((((((((((

Share this post


Link to post
Share on other sites
SORYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYYY!

cos mnie zaćmiło :)(((((((((((((((((

Nie szkodzi, dzięki za zainteresowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #03

Minął gorący miesiąc w pracy i wreszcie mogłem wrócić do warzenia. Tym razem Pale Ale z Browamatora, pierwsza moja warka z zacieraniem! (cała sobota w kuchni :) )

Efekt końcowy to 18l o gęstości 12°Blg . No cóż, wydajność raczej kiepska, ale jak to się mówi "pierwsze koty za płoty". O godz. 19 zadałem drożdże, dzisiaj rano przywitała mnie piękna pianka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mój mikrobrowar wzbogacił się o kapslownicę Heavy Duty - GRIFO (decyzję o kupnie podjąłem po poście Dori, ja za swoją niestety musiałem sam zapłacić). Radość tak wielka, że musiałem się nią z Wami podzielić. Przy okazji życzę wszystkim fajnych prezentów pod choinką!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też niedawno kupiłem tę kapslownicę (po tym jak Greta zaczęła bawić się w kata i ciąć butelkom szyjki), zakapslowałem dopiero jedną warkę, ale już wiem, że to dobrze wydane pieniądze :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #03 odfermentowała do 4°Blg i za diabła nie chciało zejść niżej, więc trafiła do butelek (+100g glukozy). Kapslownica Heavy Duty sprawdziła się doskonale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #04

Polskie ale (trochę pod wpływem listopadowej dyskusji na temat piwa miesiąca).

 

Słód pilzneński Weyermann 4,5kg

65°C - 30min

72°C - 30min

78°C - 10min

 

Marynka - 25g /60min

Marynka - 25g /30min

Saaz -30g /15min

 

Drożdże Safale S-04

 

Efekt: 20l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka nr 4 (Polskie ale) poszła dzisiaj na cichą. Odfermentowało do 3,5°Blg i nieźle się zapowiada.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #05

Koźlak Ciemny

 

słód pilzneński Weyermann 1,75 kg

słód monachijski typ I Weyermann 2,25 kg

słód karmelowy ciemny 0,5 kg

 

Zacieranie dekokcyjne:

temperatura zacierania: 53°C - 10 min

65°C - 15 min

dekokt (40%): 72°C - 10 min, gotowanie 10 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 60 min

Marynka (granulat) 25g /45 min

Lubelski (granulat) 25g /15 min

 

drożdże Safllager S-23 11,5 g

 

Wyszło 15,5l brzeczki nastawnej, 15,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wczoraj rozlałem do butelek (38 szt) Polskie Ale (#04) z dodatkiem 150g suchego ekstraktu. Na cichej odfermentowało do 3°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie przelałem na cichą koźlaka (#05), odfermentowało do 5°Blg. Dobra klarowność i ładny kolor (w smaku też niezły). Zamknąłem fermentor na głucho i zniosłem go do piwnicy, gdzie temperatura aktualnie wynosi 7°C.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #06

Foreign Extra Stout wg przepisu Dori

 

słód pilzneński Weyermann 4,5 kg

słód caraaroma Weyermann 0,25 kg

słód carafa typ I Weyermann 0,15 kg

płatki jęczmienne błyskawiczne 0,4 kg

jęczmień palony 0,2 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

64°C - 40 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 60 min

Marynka (granulat) 30g /50 min

Lubelski (granulat) 50g /10 min

mech irlandzki 4g /15 min

 

Drożdże Safale S-04

 

Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 17°Blg

 

Po raz pierwszy do filtrowania zastosowałem filtrator z oplotu. W porównaniu do filtratora z BA, to jak Ferrari do Syrenki! Nie wiem czy to na skutek zastosowania mchu irandzkiego, osadu gorącego było ok. 3 litry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foreign Extra Stout przelany na cichą, 5°Blg. Jeżeli smak tego piwa będzie się tylko poprawiał, to chyba stanie się moim ulubionym stylem warzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Koźlak, warka #05, poszedł dzisiaj do butelek (5°Blg), z dodatkiem 80g glukozy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Foreign Extra Stout (#06) rozlany do butelek, z dodatkiem 1,3l rezerwy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Warka #07

Marcowe

 

słód wiedeński Weyermann 2 kg

słód pilzneński Weyermann 1 kg

słód monachijski Weyermann 0,7 kg

słód carahell Weyermann 0,25 kg

słód carafa typ I Weyermann 0,02 kg

 

Zacieranie infuzyjne:

53°C - 10 min

65°C - 30 min

72°C - 30 min

 

Gotowanie: 70 min

Marynka (granulat) 15g /50 min

Tettnanger (granulat) 15g /50 min

Tettnanger (granulat) 15g /10 min

mech irlandzki 4g /15 min

 

Drożdże Saflager W-34/70

 

Wyszło 18l brzeczki nastawnej, 13,5°Blg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Marcowe przelałem dzisiaj na cichą, odfermentowało do 3,5°Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.