Jump to content

czy można dolać brzeczki do fermentującego piwa?


jakos
 Share

Recommended Posts

Jak w temacie. Nawarzyłem piwo, zadałem drożdże ale już podczas filtracji stwierdziłem, że nie jestem zadowolony z koloru, chciałbym go trochę przyciemnić. Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go? Robił ktoś już coś takiego?

 

Pozdrawiam

Link to comment
Share on other sites

Myślę że możesz zrobić coś takiego ale raczej na początku fermentacji 1-2 dni. I na kolor to raczej niewielka ilość palonego. Osobiście dałbym sobie spokój i poprawił recepturę przy kolejnej warce. I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

Link to comment
Share on other sites

Niestety, przy wyborze odpowiedniej metody, ważna jest dostępność surowców.

O ile ze słodem karmelowym nie ma najmniejszych problemów, to z ekstraktami barwiącymi już takowe występują.

Link to comment
Share on other sites

ja przy swoim CDA również miałem wątpliwości co do barwy i chciałem korygować, jednak za radami kolegów z forum odpuściłem, kolor trochę się przyciemnił po rozlewie, i ogólnie jest raczej OK.

Link to comment
Share on other sites

I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację?
Link to comment
Share on other sites

 

I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację?
U mnie jaśnieje ale nie zawsze mi to pasuje :)
Link to comment
Share on other sites

Czy wskazanym byłoby zatrzeć jakąś małą ilość karmelowego i dolanie go?

 

Samego sodu karmelowego, bez dodatku np. pilzneńskiego, nie zatrzesz. Możesz go co najwyżej zaparzyć.

Link to comment
Share on other sites

 

I jeszcze jedno, piwo po fermentacji i wyklarowaniu w butelkach jest zawsze trochę ciemniejsze niż podczas warzenia.

O masz zawsze myślałem, że jest na odwrót. Jesteś pewien, że masz rację?

 

Może to nie jest reguła ale z moich obserwacji i z tego co wiem to piwo trochę ciemnieje. Np. mętny stout będzie ciemno brązowy, takie błoto, jak się wyklaruje to będzie głęboko czarny. Podobnie jest z jaśniejszymi piwami. Wpływ na to mają zawieszone w piwie osady białkowe i drożdżowe. Rozpraszają one światło i powodują, że jest jaśniejsze niż bez tych osadów. Parę razy korygowałem kolor na etapie warzenia i dosypywałem odrobinę słodów ciemnych, a w gotowym piwie zawsze potem żałowałem bo wychodziło ciemniejsze niż chciałem. Oczywiście mówię o dosypywaniu podczas zacierania, a nie tak jak kolega pyta na etapie fermentacji.

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.