Jump to content
jokatorun

Irish Red Ale ala Ares z Browaru Olimp pomoc w recepturze

Recommended Posts

Witam

Jakiś czas temu w moje ręce wpadł ARES z Browaru Olimp nie będę ukrywał ze bardzo przypadł mi do gustu.

Zacząłem szperać w sieci i na forum odnoście informacji i przepisu na takie właśnie piwko.

Postanowiłem zwrócić się do was koledzy i koleżanki o pomoc w ułożeniu takiej właśnie receptur.

Z danych producenta wynika ze w skład Aresa wchodzą słody: pilzneński, monachijski, karmelowy 600,jęczmień palony. Piwo obficie chmielone wyłącznie Iungą i Sybillą, ekstrakt początkowy 13 %,IBU 30, drożdże S-04

Chciałbym mieć zasyp na warkę 20l

Jestem jeszcze zielony jeśli chodzi o tworzenie swoich własnych przepisów a i BeerSmith jest jeszcze nie opanowany;/

Liczę na wasza pomoc :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, z takim info to już właściwie kwestia 2 prób i będziesz miał.

 

Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuje za zainteresowanie tematem :) myślę ze jeśli udałoby się uzyskać informacje z samego źródła było by super :) wiec liczę na twoją pomoc kolego panszpik :)


 

Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione.

 

Skorzystam z twojej rady kolego zgoda , zobaczymy co z tego wyjdzie.

Oczywiście wszelkie podpowiedzi mile widziane

Edited by jokatorun

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione.

 

Przyjmując kolego twoje podpowiedzi wyszło mi coś takiego (według PPPP oczywiście jeśli nie popełniłem jakiś błędów )

BLG -13 Warka 22 litry,łączny zasyp 5,2 kg zacieranie w 20,1 litrach wody wysładzanie w sumie w 14 litrach

pilzneński -4,37 kg

monachijski- 0,68 kg

karmelowy 600 - 0,10 kg

jęczmień polony - 0,05 kg

Co do chmielenia to 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' daje IBU na poziomie 39,8 wiec sporo w porównaniu do oryginału , zmieniając chmielenie na goryczka na 15 gram  mamy 32,3 wiec chyba ta wersja była by korzystniejsza.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Co to jest 40 IBU dla takiego chłopa dużego. :D

No może i masz racje :P tylko nie chciałbym żeby rodzinka wychowana na koncerniakach marudziła itp ;/ Czy ogólne proporcje w recepturze są ok ?? Bo jeśli nic się nie zmieni chciałbym w przeciągu tygodnia ogarnąć temat :) a słody trzeba zamówić i trochę na nie poczekać

Edited by jokatorun

Share this post


Link to post
Share on other sites

No, z takim info to już właściwie kwestia 2 prób i będziesz miał.

 

Zacząłbym od takiego układu, 84% pilzneński, 13% monachijski, 2% karmel 600 i 1% palony jęczmień, 20g Iungi na 60' i 20g Sybilli na 15' (nie wychodzi "obficie", ale co poradzisz). Potem kalibracja i poprawki, a następne podejście już powinno być trafione.

Całkiem blisko. Monacha dobrych kilka procent mniej na korzyść pozostałych (ostatnich po 1% więcej).

Chmielenie nieco inaczej rozwiązane, ale w browarze chmiel do whirlpoola daje niepomijalną porcję IBU ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Całkiem blisko. Monacha dobrych kilka procent mniej na korzyść pozostałych (ostatnich po 1% więcej). Chmielenie nieco inaczej rozwiązane, ale w browarze chmiel do whirlpoola daje niepomijalną porcję IBU

nie no super ;)

to może już nic nie pisz bo i tak wszyscy wiedzą, że jesteś zaje... fajny.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

nie no super ;)

Przecież kolega podpowiedział... w związku z tym coś takiego powinno być bliżej oryginału:

85% pilzneński, 10% monachijski, 3% karmel 600 i 2% palony jęczmień

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wg mnie bliżej prawdy byłoby:

 

88% pilzneński, 7% monachijski, 3% karmel 600 i 2% palony jęczmień

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.