Jump to content
szamankfc

Yerba mate w piwie

Recommended Posts

Moim zdaniem jedyny styl który by pasowało to standard lager albo cream ale. Dużo ryżu tak z 25 procent, do tego goryczką tak z 20 ibu. Gęstość początkowa 10-12 blg. Inaczej obawiałbym sie ze smak mate by gdzies sie zgubił w tle.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Moim zdaniem jedyny styl który by pasowało to standard lager albo cream ale. Dużo ryżu tak z 25 procent, do tego goryczką tak z 20 ibu. Gęstość początkowa 10-12 blg. Inaczej obawiałbym sie ze smak mate by gdzies sie zgubił w tle.

ko; styl się dopasuje ja myślałem raczej o plisie ale jestem otwarty na propozycje :) . ale kiedy zapodać yerbe i ile, problem jest złożony powyżej 75 stopni cencjusza mate daje tyle goryczy że język daje dęba. ja sobie myślałem że na 20l zapodam coś około 200g podczas chłodzenia przy t75 stopni i przed przelaniem zakończę yerbowanie. to takie moje ostrożne rozmyślenia.

ps. yerba poza smaczkiem daje jeszcze kofeinie więc efekt po spożyciu może być ciekawy :)

ps2. no dobra przyznam się miał to być pils za ciereany na mocno wytrawny :beer:

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ciekawy temat :beer:

 

Nie wiem tylko jak temperatura gotowania wpłynie na yerbę - oryginalnie "parzy" się ją w ok. 70°C , może jakiś ekstrakt pod koniec gotowania?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zaryzykował infekcję i zrobił coś takiego. Schłodził brzeczkę po chmieleniu (tylko na goryczkę tak mniej więcej 15-20g jakiegoś dobrego chmielu goryczkowego)do 80°C i dodał yerbę. Tylko ile? Wydaje mi się, że jak na cieńki napar, ale w wypadku 20 litrów to trzeba sypnąć już troszkę (strzelam, ze 20 łyżek, 100g?)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra a teraz wasz apetyt wzrośnie co powiecie na dodatek wiórek z Palo Santo. Właśnie napisałem za pytanko do http://www.materkowo.com może da się załatwić zobaczymy.

co do yerbowania przy 80c to może być za wysoko wiem że ta temperatura zabija większość mikro organizmów które mogły by nam zasyfić piwko jednak przy tak wysokiej temperaturze obawiał bym się "sparzenia zioła"

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Też jestę smakoszem yerby od kilku lat, choć mimo wielu prób jakoś bez szczypty cukru się nie obchodzę, więc dodanie

samej mate może wpłynąć na piwo zbyt gorzkim smakiem jak dla mnie. Zalecana temp zaparzania to ~80 °C, choć nie raz nie chce mi

się czekać tych 5 min to zalewam wrzątkeim, a gdy to jest już kolejne zalanie to zawsze wrzątkeim, bo temp i tak spada.

Yerbę można też na zimno przygotować czyli teoretycznie można by jej dosypać dopiero na cichej.

Jako kolejną warkę myślę nad dodatkiem kawy, bo lubię jej smak a trafiłem na stronkę o piwach smakowych http://wnoz.up.wroc.pl/sknbrow/piwa%20smakowe.htm ale nie piszą ile tego dać.

Edited by bronek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym zaparzył yerbę kilka razy, ekstrakty zmieszał i użył do rozcieńczenia brzeczki przed fermentacją.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak z fermentatora zejdzie 2 warka (nazwa taj warki to ciemna blondynka) to przeniosę browar (Cicha kobieta) do pracy i wtedy 3 warkę zajerbuje może nawet poświecę moje stare matero z Palo Santo na wiórki.

Wareczka będzie z 1.7 wes jasne i 1.7 wes jasne na chmielone drożdże prawdopodobnie s-33 co do sposobu jerbowania to się jeszcze zastanowię.

 

Materkowo odpisało brak polskich znaków ponieważ materkowo przesyła prosto z Argentyny

Sa specjalnie juz ciete wiorki z palo santo, prosze o informacje jakie ilosci pana interesuja.

 

ja na razie się wstrzymuje z zakupem brak kaski

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites

No i zostałem zniechęcony do całej sprawy :smilies: cytuje:

"Przegladalam forum piwne, odradzam dodawanie yerby do warzenia piwa ( nie wiem czy dobrze okreslam produkcje piwa)

Yerby w ogole najlepiej nie mieszac z alkoholem, grozi to czestymi wizytami do miejsca gdzie nawet krol piechota chodzi. W argentynie jak ognia unika sie mieszania alkoholu i mate.

Pozdrawiam serdecznie!

Paula"

 

co nie zmienia faktu że kiedyś spróbuje wiórek z palo santo

Edited by szamankfc

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest n-krzychu

E wie wierz we wszystko co piszą. Może ja mam jakiś inny organizm,ale bardzo często piję piwo ( swoje :-) ) i yerbę no nie w 1 kuflu ale prawie jednoczasowo i nic mi nie jest a powiem więcej dobrze mi jest i wtedy i potem. Może te argentyńskie koncernowe piwa im nie służą?:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może na tą opinię wpływać obiegowe wierzenie, że yerba jest stosowana do odtruwania organizmu lub "walki" z nałogami , więc obraz "trucizny" o samku lekarstwa może być w niesmak :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam, odświeżam wątek, planuję uwarzyć piwo z dodatkiem yerby i stąd pytanie czy ktoś coś takiego popełnił? interesuje mnie ile yerby dać na 20l piwa oraz jak zminimalizować goryczkę. Chcę uwarzyć piwo z wysokim udziałem pszenicy, podzielić na dwie części i poprzez dodanie odpowiednich dodatków, uzyskać American Yerba Wheat (chmiel 100g/10l na 15min) oraz Yerba berliner (kwas mlekowy lub lacto). wstępnie planuję zrobić Terere z przegotowanej wody z lodem i dolać do piwa po fermentacji. mam nadzieję że dzięki temu uzyskam świeży aromat i niską goryczkę.

Niestety nie znalazłem zbyt wiele informacji w internecie, a myślę że temat jest interesujący. Wiem że Lubrow wypuścił 2 piwa z yerbą ale nie miałem okazji ich pić.

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites
Dnia 24.10.2016 o 11:32, Smul&Sons napisał:

Witam, odświeżam wątek, planuję uwarzyć piwo z dodatkiem yerby i stąd pytanie czy ktoś coś takiego popełnił?...

 

Jesli interesuje cie niepiwo na bazie yerby to ja robie regularnie i moge podac przepis. Mi smakuje :)

 

R.S.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.