Skocz do zawartości
stjimmyjos

Przechowywanie drożdży - wilgoć

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

robiłem ostatnio piwo z połowy surowców i zostało mi pół opakowania drożdży, które mam zamiar teraz wykorzystać przy następnej warce - niestety były przechowywane w kiepskich warunkach (komórce) i przeszły wilgocią. Czy nadadzą się jeszcze do czegokolwiek? Nie będzie żadnego zakażenia?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce.

Dodam, że wyglądają normalnie, no ale nie wiadomo czy jakiś syf się nie dostał. Zamiast tego lepiej będzie wykorzystać chyba drożdże które mam jeszcze z fermentacji burzliwej? Bo w środę planuje zlać do butelek aktualną warkę, więc mógłbym wykorzystać drożdże z niej. Jaka orientacyjna ich ilość byłaby potrzebna na 10 L piwa?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli piwo nie jest zakażone to możesz użyć gęstwy, ilość zależy od mocy piwa, poszukaj na wiki jest o tym artykuł.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5zł za pół paczki = (?) kilka godzin warzenia + surowce. Pomyśl logicznie. Wstyd takie pytanie publicznie zadać.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

5zł za pół paczki = (?) kilka godzin warzenia + surowce. Pomyśl logicznie. Wstyd takie pytanie publicznie zadać.

Gdybym miał dostęp do surowców w mojej miejscowości to bym je kupił :>

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach.

No wszystko też rozbija się o czas kiedy będą  i kiedy będzie warzone piwo: p no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży

 

 

 

Ani minuty bym się nie zastanawiał, odpowiedź jest oczywista - użyć gęstwy (same plusy).

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Skoro "przeszły wilgocią" domyślam się, że były to drożdże suche, którym nie bardzo służy przechowywanie po otwarciu opakowania. Koledzy już Ci odpowiedzieli ale i ja dam radę ostatecznie zrobisz jak zechcesz. Użyj gęstwy po poprzednim piwie o ile rodzaj drożdży pasuje do stylu jaki będziesz robił, jak nie kup drugą paczkę świeżych drożdży. Ryzyko jest zbyt duże aby je w ogóle kalkulować.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Powinno być dobrze, na wszelki wypadek możesz zrobić starter.

Fermentis przy S04 podaje taką informację:

podczas transportu : produkt może być transportowany i przechowywany w temperaturze
pokojowej w okresie nieprzekraczającym 3 miesięcy, bez wpływu na jego właściwości.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Następnym razem napisz dane produktu, potem analiza. Co pisze na opakowaniu?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

ja ze starterem nie ryzykowałbym.

zamiast tego miał w backupie drugie drożdże gdyby te nie podjeły prace. ale raczej nie powinno być takiego problemu.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jedne to US-05 mają z 2 miesiące a drugie to Danstar Nottingham mają ok 5-6 tygodni (na opakowaniu jest napisane aby przechowywać w temp 5-10 stopni Celsjusza) a w moim pokoju gdzie były trzymane drożdże, od 3-4 tygodni jest temperatura ok 18C

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×