Jump to content
Sign in to follow this  
stjimmyjos

Przechowywanie drożdży - wilgoć

Recommended Posts

Witam,

 

robiłem ostatnio piwo z połowy surowców i zostało mi pół opakowania drożdży, które mam zamiar teraz wykorzystać przy następnej warce - niestety były przechowywane w kiepskich warunkach (komórce) i przeszły wilgocią. Czy nadadzą się jeszcze do czegokolwiek? Nie będzie żadnego zakażenia?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce.

Dodam, że wyglądają normalnie, no ale nie wiadomo czy jakiś syf się nie dostał. Zamiast tego lepiej będzie wykorzystać chyba drożdże które mam jeszcze z fermentacji burzliwej? Bo w środę planuje zlać do butelek aktualną warkę, więc mógłbym wykorzystać drożdże z niej. Jaka orientacyjna ich ilość byłaby potrzebna na 10 L piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeżeli piwo nie jest zakażone to możesz użyć gęstwy, ilość zależy od mocy piwa, poszukaj na wiki jest o tym artykuł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

5zł za pół paczki = (?) kilka godzin warzenia + surowce. Pomyśl logicznie. Wstyd takie pytanie publicznie zadać.

Gdybym miał dostęp do surowców w mojej miejscowości to bym je kupił :>

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Większość ludzi zamawia surowce kurierem, fajne sklepy są raczej w małych miejscowościach.

No wszystko też rozbija się o czas kiedy będą  i kiedy będzie warzone piwo: p no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży

 

 

 

Ani minuty bym się nie zastanawiał, odpowiedź jest oczywista - użyć gęstwy (same plusy).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Skoro "przeszły wilgocią" domyślam się, że były to drożdże suche, którym nie bardzo służy przechowywanie po otwarciu opakowania. Koledzy już Ci odpowiedzieli ale i ja dam radę ostatecznie zrobisz jak zechcesz. Użyj gęstwy po poprzednim piwie o ile rodzaj drożdży pasuje do stylu jaki będziesz robił, jak nie kup drugą paczkę świeżych drożdży. Ryzyko jest zbyt duże aby je w ogóle kalkulować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Powinno być dobrze, na wszelki wypadek możesz zrobić starter.

Fermentis przy S04 podaje taką informację:

podczas transportu : produkt może być transportowany i przechowywany w temperaturze
pokojowej w okresie nieprzekraczającym 3 miesięcy, bez wpływu na jego właściwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Następnym razem napisz dane produktu, potem analiza. Co pisze na opakowaniu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja ze starterem nie ryzykowałbym.

zamiast tego miał w backupie drugie drożdże gdyby te nie podjeły prace. ale raczej nie powinno być takiego problemu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedne to US-05 mają z 2 miesiące a drugie to Danstar Nottingham mają ok 5-6 tygodni (na opakowaniu jest napisane aby przechowywać w temp 5-10 stopni Celsjusza) a w moim pokoju gdzie były trzymane drożdże, od 3-4 tygodni jest temperatura ok 18C

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.