Jump to content

Przechowywanie drożdży - wilgoć


stjimmyjos
 Share

Recommended Posts

Witam,

 

robiłem ostatnio piwo z połowy surowców i zostało mi pół opakowania drożdży, które mam zamiar teraz wykorzystać przy następnej warce - niestety były przechowywane w kiepskich warunkach (komórce) i przeszły wilgocią. Czy nadadzą się jeszcze do czegokolwiek? Nie będzie żadnego zakażenia?

Link to comment
Share on other sites

Ja bym nie ryzykował. Drożdże przechowuje się w lodówce.

Dodam, że wyglądają normalnie, no ale nie wiadomo czy jakiś syf się nie dostał. Zamiast tego lepiej będzie wykorzystać chyba drożdże które mam jeszcze z fermentacji burzliwej? Bo w środę planuje zlać do butelek aktualną warkę, więc mógłbym wykorzystać drożdże z niej. Jaka orientacyjna ich ilość byłaby potrzebna na 10 L piwa?

Link to comment
Share on other sites

 

no nic albo użyję gęstwy albo skoczę do większego miasta po paczkę drożdży

 

 

 

Ani minuty bym się nie zastanawiał, odpowiedź jest oczywista - użyć gęstwy (same plusy).

Link to comment
Share on other sites

Skoro "przeszły wilgocią" domyślam się, że były to drożdże suche, którym nie bardzo służy przechowywanie po otwarciu opakowania. Koledzy już Ci odpowiedzieli ale i ja dam radę ostatecznie zrobisz jak zechcesz. Użyj gęstwy po poprzednim piwie o ile rodzaj drożdży pasuje do stylu jaki będziesz robił, jak nie kup drugą paczkę świeżych drożdży. Ryzyko jest zbyt duże aby je w ogóle kalkulować.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D 

Link to comment
Share on other sites

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a  mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Powinno być dobrze, na wszelki wypadek możesz zrobić starter.

Fermentis przy S04 podaje taką informację:

podczas transportu : produkt może być transportowany i przechowywany w temperaturze
pokojowej w okresie nieprzekraczającym 3 miesięcy, bez wpływu na jego właściwości.
Link to comment
Share on other sites

Aby nie tworzyć kolejnego tematu podepnę się pod ten wątek a mianowicie mam suche drożdże, które leżą nierozpakowane od koło 2 miesięcy w temperaturze pokojowej, czy takie drożdże mogą być użyte beż żadnego negatywnego wpływu na efekt końcowy czyli piwo? Wiem, że drożdże powinno się trzymać w lodówce ale dopiero niedawno się o tym dowiedziałem :D

Następnym razem napisz dane produktu, potem analiza. Co pisze na opakowaniu?
Link to comment
Share on other sites

Jedne to US-05 mają z 2 miesiące a drugie to Danstar Nottingham mają ok 5-6 tygodni (na opakowaniu jest napisane aby przechowywać w temp 5-10 stopni Celsjusza) a w moim pokoju gdzie były trzymane drożdże, od 3-4 tygodni jest temperatura ok 18C

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.