Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. W tym temacie zamierzam prowadzić zapiski piwowarskie z browaru Forestly pod Warką. Mam za sobą już trochę warek ale z tych archiwalnych wrzucę tylko te które uważam za udane.

 

Moje piwa można znaleźć w warszawskim piwnym depozycie:

http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/

 

Warzę przy użyciu:

-garnka 40l

-taboretu gazowego

-fermentorów plastikowych (full featured)

-chłodnicy z rurki miedzianej 

-kapslownicy Grifo HD

-pończochy mamy do chmielenia na zimno

-miarki do cukru

-innych rzeczy

 

Sezon 2012/2013 (30l)

warka nr 1 "Pilsner"

 

Sezon 2013/2014 (256l)

warka nr 2 Hefeweizen z browamatora

warka nr 3 IPA z browamatora

warka nr 4 Dry Stout z browamatora

warka nr 5 Polskie Ale

warka nr 6 American Pale Ale

warka nr 7 Pilsner

warka nr 8 Belgian Pale Ale

warka nr 9 Robust Porter

warka nr 10 Polish Pale Ale (45l)

warka nr 11 Stout Owsiany

 

Sezon 2014/2015

warka nr 12 Hefe-Weizen

warka nr 13 American Wheat

warka nr 14 Polish Pale Ale

warka nr 15 American Pale Ale

warka nr 16 American Witbier

warka nr 17 Dry Stout

warka nr 18 English IPA

warka nr 19 Coffee Milk Stout

warka nr 20 Belgian Pale Ale

warka nr 21 Polish IPA

warka nr 22 Tripel

warka nr 23 Roggenbier

warka nr 24 Weizenbock

warka nr 25 American Pale Ale

warka nr 26 Polish Pale Ale

warka nr 27 Polish Stout

warka nr 28 Witbier

warka nr 29 Pilsner

warka nr 30 NZ White IPA

warka nr 31 Marcowe (50l)

warka nr 32 Brown Porter

warka nr 33 Coffee Stout

warka nr 34 Golden Ale

warka nr 35 Porter Bałtycki

warka nr 36 Rauchmarzen

warka nr 37 English Pale Ale

Edytowane przez Forestly

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tXsl2uS.png

Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
4,10 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Grain         1        73,2 %        
1,00 kg               Barley, Flaked (3,3 EBC)                 Grain         2        17,9 %        
0,50 kg               Jeczmien prazony (1000,0 EBC)            Grain         3        8,9 %  
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
30,00 g               Marynka [9,00 %] - Boil 60,0 min         Hop           4        25,6 IBUs     
5,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)              Fining        5        -             

 
Waga słodu = 5,6kg
Waga chmielu = 30g
 
Zacieranie:
~65st 60min
jęczmień palony
78st 2min
 
26 lipiec 2014
10,5blg 26,5l
Wydajność 54,5%
Safale S-04 (nowe nawodnione)
 
9 sierpień 2014 (14dni)
3blg 
Temperatura fermentacji 22->19
 
Coca cola x11 
Pet x8
0,5x 22
3x0,33
=25,5l
=0,58gr/butelke - surowce
 
16 sierpień
bardzo dobre 
różne nagazowanie
 
 

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

TUmXWuf.png



Amt Name Type # %/IBU
6,50 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 1 82,3 %
0,40 kg Bursztynowy (30,0 EBC) Grain 2 5,1 %


Amt Name Type # %/IBU
1,00 kg Cane (Beet) Sugar (0,0 EBC) Sugar 3 12,7 %
35,00 g Marynka [10,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 27,0 IBUs
45,00 g Styrian Goldings [5,40 %] - Boil 0,0 min Hop 5 0,0 IBUs

10g curacao + 10g kolendry + 10g skorka slodkiej pomaranczy + 45g chmielu do brzeczki 75st i przykrycie folią aluminiową (g.. to dało)

 

27 IBU

 

Waga słodu = 6,9kg + 1kg cukru

Waga chmielu = 80g

 

Zacieranie:

~62st  90min

78st 2min

 

27 wrzesień 2014

20,5 blg 25l

Wydajność 62%

Safbrew Abbaye (po warce 20)

Temp. zadania drożdży 2st

 

3 październik 2014 (6 dni)

2blg 

Temperatura fermentacji 20->24->18->16

 

18 październik 2014 (15 dni)

Zabutelkowane z 3/4 najmniejszej marki 

Pachnie i smakuje dobrze, wyraźnie alkoholowe

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

GjNKBdH.png



Amt Name Type # %/IBU
4,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 1 50,0 %
3,00 kg Monachijski typ I (12,0 EBC) Grain 2 37,5 %
0,50 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 4 6,3 %
0,50 kg Caramel Wheat Malt (120,0 EBC) Grain 3 6,3 %


Amt Name Type # %/IBU
40,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 5 21,7 IBUs
60,00 g iunga [11,00 %] - Boil 0,0 min Hop 6 0,0 IBUs

Waga słodu = 8kg

Waga chmielu = 100g

 

Zacieranie:

32st namaczanie słodow przez 30min

rzadki zacier (połowa) odlany do fermentora bez przykrycia

pogrzewanie do ~75st z intensywnym mieszaniem

zacieranie 30min

podgrzanie i gotowanie przez 30min

dolanie rzadkiego 

65st 60min (po 30 minutach dorzucenie 0,5kg pilznenskiego, bo przestraszyłem się że sie nie zatarło :P)

wygrzew

 

18 październik 2014

18,5 blg 27l

Wydajność 62,4%

Safbrew WB-06 (po warce 23)

Temp. zadania drożdży 20st

31 październik 2014 (13 dni)

3blg 

Temperatura fermentacji 20->19

 

8 listopad 2014 

zabutelkowane z 3/4 najmniejszej miarki

W sumie: 24,58l

Koszt: 40,7zł (82gr za 0,5l)

 

Recenzja:


 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jC57bI7.png



Amt Name Type # %/IBU
3,50 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 70,0 %
1,00 kg Pszeniczny (3,0 EBC) Grain 2 20,0 %
0,50 kg Karmelowy 30 (30,0 EBC) Grain 3 10,0 %


Amt Name Type # %/IBU
20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 4 19,7 IBUs
30,00 g iunga [11,00 %] - Boil 30,0 min Hop 5 22,8 IBUs
5,00 g Irish Moss (Boil 15,0 mins) Fining 6 -
100,00 g iunga [11,00 %] - Boil 0,0 min Hop 7 0,0 IBUs
150,00 g iunga [11,00 %] - Dry Hop (7days) Hop 8 0,0 IBUs

Waga słodu = 5kg

Waga chmielu = 300g

 

Zacieranie:

~65 60min

78st 2min

 

pH ???

8 listopad 2014

12blg 27l

Wydajność 64,8%

Safale US-05 (z warki nr 25)

 

15 listopad 2014 (8dni)

24l 3blg

Przelane na cichą, dodany chmiel na zimno iunga 150g

 

23 listopad 2014 (15dni)

zabutelkowane w:

3x0,25

2x0,33

35x0,5

3x1l

=21.91l

~0,84zl/0,5l

 

Recenzje:



 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

H1dnvB1.png

Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
5,00 kg               Pale Ale (5,5 EBC)                       Grain         1        63,7 %        
1,60 kg               Barley, Flaked (3,3 EBC)                 Grain         2        20,4 %        
0,50 kg               Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC)     Grain         3        6,4 %         
0,50 kg               Karmelowy 300 (200,0 EBC)                Grain         4        6,4 %         
0,25 kg               Jeczmien prazony (1000,0 EBC)            Grain         5        3,2 %         
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
5,00 g                Irish Moss (Boil 10,0 mins)              Fining        6        -             
300,00 g              iunga [11,00 %] - Boil 6,0 min           Hop           7        60,5 IBUs     
Amt                   Name                                     Type          #        %/IBU         
100,00 g              iunga [11,00 %] - Dry hop                Hop           8        0 IBUs     

Od razu chciałem zaznaczyć że ta receptura to totalna strata chmielu (na szczęście Iunga tania). Spodziewałem się że taka ilość chmielu da zadowalający aromat, ale tak się nie stało i musiałem nachmielić na zimno. Nawiasem dodam, że goryczka wyszła ekstra.

 

Waga słodu = 7,85kg
Waga chmielu = 400g
 
Zacieranie:
~65st 60min
slody palone
78st 2min
 
pH ???
 
15 listopad 2014
18blg 25l
Wydajność 63,3%
Safale US-05 po poprzedniej warce
 
05 grudzień 2014 (20dni)
6blg
Dodany chmiel na zimno 
 
07 grudzień 2014 (22dni)
nadal 6 blg, 100g cukru 2.0 vol
 
3x1
34x0,5
5x0,33
2x0,25
=22,16l
~1,40zl/0,5l
 

recenzje:

http://www.piwo.org/topic/10513-piwny-depozyt-warszawa-piwomaniak/?p=333693

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

seM862T.png



Amt Name Type # %/IBU
5,00 kg Pilznenski (3,2 EBC) Grain 1 100,0 %


Amt Name Type # %/IBU
20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 2 20,0 IBUs
50,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 30,0 min Hop 3 10,5 IBUs
150,00 g Saaz [3,00 %] - Boil 0,0 min Hop 4 0,0 IBUs


Waga słodu = 5kg

Waga chmielu = 220g

 

Zacieranie:

20l wody żródlanej Lewiatan 2,3 st n 

1cytryna - pH 5

 

37st namaczanie słodow przez 30min

rzadki zacier odlany do fermentora bez przykrycia (11l)

pogrzewanie do ~75st z intensywnym mieszaniem

zacieranie 75->65 30min

podgrzanie i gotowanie przez 45min

dolanie rzadkiego 

62st 40min

wygrzew

wysładzanie wodą oligocenską 15l i i jednym zywcem

 

13 grudzień 2014

13 blg 25,5l

Wydajność 68,6%

Saflager W34/70 (nowe nawodnione)

Temp. zadania drożdży 12st

 

9 styczeń 2015 (13 dni)

3blg, piany prawie brak

całkiem smaczne

31 październik 2014 (27 dni)

1,5blg 

Temperatura fermentacji 13-14

Zabutelkowano z 3/4 najmniejszej miarki

1x0,25

1x0,4

47x0,5

24,15l

Koszt: 48,8zł (1,01gr za 0,5l)

 

23 styczeń 2015 (2tyg)

Bardzo dobre, chmielowy smak, aromat, konkretne nasycenie

 

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

tm7FAUc.png



Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 62,5 %
1,20 kg Barley, Flaked (3,3 EBC) Grain 2 25,0 %
0,25 kg Czekoladowy jasny 400 (350,0 EBC) Grain 3 5,2 %
0,25 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Grain 4 5,2 %
0,10 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 5 2,1 %


Amt Name Type # %/IBU
20,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 19,8 IBUs

Waga słodu = 4,8kg

Waga chmielu = 20g

 

Zacieranie:

~68->70->66st 60min

ciemny czekoladowy do wygrzewu

78st 2min

 

pH ???

 

11 stycznia 2015

12 blg 27l

Wydajność 68,9%

Safale S-04 (nowe nawodnione)

 

23 styczeń 2015 (12dni)

Temperatura fermentacji ~17st.

4 blg

 

24 styczeń 2015 (13dni)

4blg 0,5 najmniejszej miarki

Smaczne, wyraźne rozdzynki, platki, lekko palone, nieco kwaskowate.

 

4x1

39x0,5

1x0,4

2x0,33

2x0,25

=25,06l

22,21zł

~0,44zl/0,5l

 

recenzje:



Edytowane przez Forestly

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

4W3yHfr.png



Amt Name Type # %/IBU
3,00 kg Pale Ale (5,5 EBC) Grain 1 60,6 %
1,20 kg Oats, Flaked (2,0 EBC) Grain 2 24,2 %
0,25 kg Jeczmien prazony (1000,0 EBC) Grain 4 5,1 %
0,25 kg Czekoladowy ciemny 1200 (1100,0 EBC) Grain 3 5,1 %
0,25 kg Karmelowy 600 (400,0 EBC) Grain 5 5,1 %



Amt Name Type # %/IBU
25,00 g iunga [11,00 %] - Boil 60,0 min Hop 6 26,9 IBUs
100,00 g coffee (Boil 0,0 mins) Spice 7 -

Waga słodu = 4,95kg

Waga chmielu = 25g

 

Zacieranie:

~67st 60min

ciemny czekoladowy do wygrzewu

78st 2min

 

pH ???

 

24 styczeń 2015

11,5 blg 27l

Wydajność 65%

Safale S-04 (po warce 32)

 

06 luty 2015 (13dni)

3,5 blg

nagazowane polową najmniejszej miarki

 

4x1

40x0,5

2x0,33

=24,66l

~0,71zl/0,5l

 

recenzje:



Edytowane przez Forestly

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×