Jump to content
dżazder

Browar domowy MOKRY KARTON

Recommended Posts

#13 Citra Berry - Piwo malinowe

 

Wysłodziny po warce #12. 12 litrów 7 Blg poszło do gotowania:

 

Gotowanie 60 min.:

60' - Citra - 5g

0' - Citra - 15g

 

Po gotowaniu wlano 860 ml syropu malinowego oraz 5 litrów wody mineralnej. Otrzymałem 15 litrów brzeczki 10 Blg.

 

Drożdże:

Mangrove Jack's M10. Fermentacja w niskiej temp., około 15 stopni.

 

----

2015-07-18: Piwo zabutelkowane z około 20 ml syropu malinowego oraz około 40 kapsułkami słodzika. Wyszły 24 butelki 500 ml.

Odfermentowane do 2,5 Blg.

 

post-9845-0-18423300-1433111289_thumb.jpg

 

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zabutelkowałem #11 Rajpajaj. 29 butelek 500 ml. Waga się przełączyła  kg na lbs i teraz to już sam nie wiem ile glukozy sypnąłem do refermentacji, ale zdecydowanie za mało zapewne :)

 

Podczas przelewania do wiadra z kranikiem zsunął mi się druciak z wężyka, czego nie zauważyłem od razu, poleciało pełno chmielin, zawróciłem z powrotem i od nowa, trochę strat przez to zanotowałem. Same problemy z tym piwem :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

#NAL_01 Porterówka

 

Odpoczywając od robienia piwa planuję dziś/jutro przygotować porterówkę :)

 

Skład:

6 butelek 0,33 Żywiec Porter

1 litr spirytusu 95%

0,5 kg cukru trzcinowego

2 małe cukry wanilinowe

 

Procedura (chyba) standardowa przy tego typu trunkach: podgrzać piwo, rozmieszać cukry, ostudzić, dodać spirytus, przelać w butelki i do piwnicy :)

post-9845-0-96097700-1433944420_thumb.jpg

Edited by dzazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#14 Chicago - American Brown Ale

 

 

Zasyp:

 

5 kg - (53,8%) - Pale Ale (Strzegom)

 

2 kg - (21,5%) - Pale Ale (Soufflet) 

 

0,6 kg - (6,5%) - Czekoladowy jasny (Strzegom)

 

0,6 kg - (6,5%) - Karmel 150 (Strzegom)

 

0,5 kg - (5,4%) - Biscuit (CastleMalting)

 

0,5 kg - (5,4%) - Brown (Thomas Fawcett)

 

0,1 kg - (1,1%) - Czekoladowy ciemny (Strzegom)

 

 

 

Zacieranie:

 

Słody wsypano do 30 litrów wody.

 

68° - 64° - 75 minut

 

75° - 10 minut

 

 

 

Wysładzanie:

 

xx litrów wody w temp. 80°

 

Do gotowania poszło ponad 40 litrów brzeczki

 

 

 

Gotowanie 60 min.:

 

60' - Equinox - 10g

 

20' - Equinox - 30g

 

15' - Cascade - 30g

 

5' - Simcoe - 30g

 

1' - Equinox - 30g

 

1' - Cascade - 30g

 

1' - Simcoe - 30g

 

0' (80°C) - Equinox - 30g

 

0' (80°C) - Cascade - 40g

 

0' (80°C) - Simcoe - 40g

 

 

Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą -> 35 litrów 14 Blg.

 

 

 

Drożdże:

 

 

FM52 - 15 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni

 

US-05 - 20 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni

 

Zniesione do piwnicy, temp. około 16 stopni.

 

Po starcie fermentacji, temp. na fermentorach około 20 stopni.

 

 

 

---

 

2015-09-05: Warzenie

 

2015-09-26: Rozlew do butelek. Partia na FM52 odfermentowała do 3,8 Blg, na US05 do 4,2 Blg.

 

 

Otrzymałem 6 butelek 0,33 i 60 butelek 0,5.

 

 

---

 

 

Wrażenia: piwo potrzebowało około 2-2,5 miesiąca, aby można było o nim powiedzieć, że jest jako tako udane.

 

 

Wyszedł bardziej Brown IPA niż Brown Ale. Wysoka, dość agresywna goryczka, minimalnie zalegająca. Aromat chmielowy wyczuwalny dość wyraźnie. Do tego posmaki czekolady i kawy. Piwo na etapie leżakowania zdecydowanie zmieniało swój charakter - okropna, zalegająca, piekąca, popiołowa goryczka z czasem ustępowała i stawała się coraz lepsza w odbiorze. Trawiasty, ziemisty smak również z czasem ustępował. Kilka butelek zostawię na dłuższe leżakowanie. Receptura mogłaby być do powtórzenia przy zmniejszonym chmieleniu i zastąpieniu Equinoxa innym chmielem. 

 

post-9845-0-65380000-1444204185_thumb.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#15 Gorzkie Życie - Black Rye IPA

 

Zasyp:

4,95 kg - (52,1%) - Pale Ale (Strzegom)

3 kg - (31,6%) - Słód żytni (Strzegom) 

0,75 kg - (7,9%) - Carafa II Special (Weyermann)

0,5 kg - (5,3%) - Pale Crystal (Fawcett)

0,3 kg - (3,2%) - Special Roast (Briess)

 

Zacieranie:

Słody Pale Ale, Żytni i Crystal wsypano do 30 litrów wody.

68° - 62° - 60 minut

 

Wsypano słód Carafa i Special Roast.

75° - 10 minut

 

Wysładzanie:

xx litrów wody w temp. 80°

 

Do gotowania poszło 34 litry brzeczki

 

Gotowanie 60 min.:

60' - Iunga - 50g

30' - Galaxy - 25g

15' - Cascade - 20g

5' - Cascade - 20g

5' - Amarillo - 20g

0' - Amarillo - 20g

0' - Cascade - 20g

0' - Simcoe - 20g

 

Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 26 litrów 15 Blg.

 

Drożdże:

FM52 - 17,5 litrów brzeczki schłodzonej do około 18 stopni. Wstawione do piwnicy (temp. otoczenia: około 12-13 stopni).

Safbrew Abbaye - 8,5 litrów brzeczki schłodzonej do około 20 stopni. Wstawione do przedpokoju (temp. otoczenia: około 18 stopni).

---

Kalendarz:

2015-12-17: Warzenie

2015-12-28: Piwo (FM52) przeniesione do wyższej temperatury - około 20 stopni.

2016-01-02: FM52 - Przelanie na cichą fermentację (5 Blg) + 50g Vic Secret

2016-01-05: FM52 - Butelkowanie. 80g cukru do refermentacji. Pierwszy raz używałem pończochy do oddzielenia chmielin. Wyszło: 26 butelek 0,5, 9 butelek 0,3 i 3 butelki 0,25 co razem daje jakieś 16,75 litrów.

post-9845-0-22620500-1451480001_thumb.png

Edited by dzazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#16 Whisky Terror - Whisky Stout

 

 

Zasyp:

 

3,5 kg - (45,8%) - Słód Whisky (Castle Malting)

 

3 kg - (39,2%) - Słód Pale Ale (Strzegom) 

 

0,4 kg - (5,2%) - Płatki owsiane

 

0,25 kg - (3,3%) - Jęczmień palony (Strzegom)

 

0,25 kg - (3,3%) - Carafa II Special (Weyermann)

 

0,25 kg - (3,3%) - Pszeniczny czekoladowy (Fawcett)

 

 

 

Zacieranie:

 

63,5° - 58° - 60 minut

 

74° - 10 minut

 

 

 

Wysładzanie:

 

ok. 13 litrów wody w temp. 80°

 

 

Do gotowania poszło 29 litrów brzeczki 14 Brix

 

 

 

 

Gotowanie 60 min.:

 

60' - Northdown - 50g

 

10' - Fuggles - 30g

 

 

 

Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 23 litry 16,2 Brix

 

 

 

Drożdże:

 

Gęstwa FM52

 

 

----

 

Uwagi:

 

- znowu niska wydajność 

 

- chmiel Northdown jeszcze do sprawdzenia, z paczki pachnie bardzo ładnie, ziołowo, aromat zbliżony do Simcoe

 

 

---

 

 

Kalendarz:

 

2016-01-15: Warzenie

 

2016-01-16: Zadanie drożdży do brzeczki o temp. 15 stopni, temp. otoczenia: 16 stopni.

 

2016-02-27: Miał być rozlew. Niestety infekcja, jakiś tlenowiec, poszło w kanał. W każdym razie receptura do powtórzenia, bo odczucie posmaków "torfowych" idealnie w punkt jak dla mnie.

 

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#17 Saura Sonata - Session Pale Ale

 

 

Skład:

 

Brewkit Mangrove Jacks 1,8kg Pilsner

 

Brewkit Enhancer Mangrove Jack's 1,2kg

 

Drożdże Fermentis US-05

 

Chmiele na cichą: Citra 50g, Mosaic 50g, Cascade 50g

 

 

 

Przygotowanie:

 

Przegotowałem zawartość brewkita i ekstrakt słodowy, zmieszałem razem, dolałem wody do 20 litrów objętości. Otrzymałem 20 litrów brzeczki 10 Blg.

 

W temp. 18 stopni zadałem uwodnione drożdże.

 

 

 

---

 

 

Kalendarz:

 

2016-06-20: Warzenie i rozpoczęcie fermentacji. Fermentacja w 18 stopniach (temp. brzeczki).

 

2016-07-01: Zmiana temp. fermentacji - 23 stopnie.

 

2016-07-05: Zlanie na cichą. Dodanie chmielu.

 

2016-07-08: Butelkowanie z 80g cukru. Wyszło 28 butelek 0.5 i 3 butelki 0.33. 

 

 

 

post-9845-0-57914900-1468233348_thumb.png

 

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#18 Żart tropików - AmericanPale Ale

 

Zasyp:
2,7 kg - (50,9%) - Słód Pale Ale (Strzegom)
1,5 kg - (28,3%) - Słód Pilzneński (Strzegom) 
0,7 kg - (13,2%) - Słód pszeniczny (Strzegom)
0,4 kg - (7,6%) - Płatki owsiane
 
Chmiele:
Sorachi Ace - 120g
 
Dodatki:
Suszone skórki cytryny: 30g
Trawa cytrynowa: 20g 
Skórki limonki: około 9g (cienko skrojone z 3 limonek)
 
Zacieranie:
66° - 58°: 50 minut
64° - 62°: 25 minut
77°: 10 minut
 
Wysładzanie:
ok. 13 litrów wody w temp. 80°
 
Gotowanie 60 min.:
60' - Sorachi Ace - 10g
15' - Sorachi Ace - 20g
10' - Sorachi Ace - 20g
5' - Skórki cytryny - 30g
2' - Skórki limonki - 8g
2' - Trawa cytrynowa - 20g
2' - Sorachi Ace - 30g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 15,5 litry 14,6 Brix (14 Blg)

 

Refermentacja - 65g cukru.

Gęstość końcowa = 3,5 Blg.
Zawartość alkoholu: 5,8%
 
18 butelek 0.5 + 16 butelek 0.3 = 13.8 litra piwa 14 Blg | 5.8 % alk. | 
 
Drożdże:
Safale US-05 z paczki
 
---
 
Uwagi:
- studzenie na balkonie przez noc, temp. zbita do 16 stopni
- łączny czas pracy: 6 godzin
 
----
 
Kalendarz:
2017-03-18: Warzenie (19:00-01:00)
2017-03-19: Zadanie drożdży (9:00)
2017-04-02: Chmiel na cichą 40g Sorachi Ace (18:00)
2017-04-06: Rozlew

 

post-9845-0-48434000-1490248876_thumb.png

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#19 Yellow Bourbon Stout - Coffee Stout

 

Zasyp:

 
3,5 kg - (77,8%) - Słód Pale Ale (Maris Otter)
0,5 kg - (11,1%) - Płatki jęczmienne
0,3 kg - (6,7%) - Palone ziarno jęczmienia
0,2 kg - (4,4%) - Słód Czekoladowy
 
Chmiele:
Target - 35g
 
Dodatki:
Kawa "Yellow Burbon" z Etno Cafe
 
Zacieranie:
70° - 60°: 70 minut - tylko słody jasne
70° - 66°: 10 minut - ze słodami ciemnymi
78°: 10 minut
 
Wysładzanie:
 
ok. 13 litrów wody w temp. 80°
 
Gotowanie 60 min.:
60' - Target - 35g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 18 litrów 12,8 Brix (12,3 Blg)
 
Przygotowanie kawy:
Ze 100g kawy "Yellow Bourbon" wymoczonej przez dobę w mieszance whisky i spirytusu zrobione cold brew. Dolane na dwa dni przed rozlewem do piwa.
 
Refermentacja - 68g cukru.
Gęstość końcowa = 3,5 Blg.
Zawartość alkoholu: 4,8%
31 butelek 0.5 + 4 butelek 0.3 = 16,7 litra piwa 12,3 Blg | 4,8 % alk. | 45 IBU 
 
Drożdże:
Safale S-04 z paczki
 
---
Uwagi:
- studzenie na balkonie przez noc, temp. zbita do 18 stopni
- łączny czas pracy: 6 godzin
- przy rozlewie piwo smakowało dobrze - trochę ziemisty posmak, kawa wyczuwalna wyraźnie.
---
Kalendarz:
2017-10-14: Warzenie (15:00-20:00)
2017-10-26: Pomiar gęstości: 7 Brix (pomiar refraktometrem), po przeliczeniu 3,5 Blg
2017-10-29: Przygotowanie cold brew - 2 słoiki (w sumie około 1,2 litra)
2017-11-01: Rozlew

19_etykieta.png

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
#20 Reload - American Pale Ale

 

Zasyp:

 

2,8 kg - (58,3%) - Słód Pilzneński (Viking Malt)

2 kg - (41,7%) - Słód Pale Ale (Viking Malt)
 
Chmiele:
Citra - 90g
Mosaic - 70g
Chinook - 10g
Columbus - 10g
 
Zacieranie:
67° - 61°: 45 minut
66° - 60°: 45 minut
78°: 5 minut
 
Wysładzanie:
ok. 12 litrów wody w temp. 80°
 
Gotowanie 60 min.:
60' - Columubs - 10g
5' - Mosaic - 40g
2' - Citra - 60g
2' - Chinook - 10g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 16,5 litra 14,2 Brix (13,6 Blg)
 
Fermentacja cicha: 4dni (30g Citra + 30g Mosaic)
Refermentacja - 85g cukru.
Gęstość końcowa = (8,4 Brix - pomiar refraktometrem) 4,3 Blg.
Zawartość alkoholu: 5,2%
25 butelek 0.5 + 4 butelki 0.3 = 13,7 litra piwa 13,6 Blg | 5,2 % alk. | 
 
Drożdże:
Danstar Nottingham z paczki
---
Uwagi:
40 IBU
 
---
 
Kalendarz:
2017-10-28: Zacieranie, wysładzanie (18:00-22:00)
2017-10-29: Gotowanie (9:00-11:30)
2017-10-30: Zadanie drożdży
2017-11-11: Fermentacja cicha (balkon) + chmiel (30g Citra, 30g Mosaic)
2017-11-15: Rozlew
 
reload.thumb.png.ae586d73b9dded1a52ac340766b3d596.png
Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#21 Blackjack - Porter

Interpretacja http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/2205-porter-baltycki-deer-bear-21blg.html z lekka modyfikacją chmielenia i drożdżami górnej fermentacji.

 

Zasyp:

Słód Monachijski - 4,5kg
Słód Pilzneński - 2,2kg
Słód Caramunich II - 0,2kg

Słód Special B - 0,15kg

Słód Carafa II- 0,35kg

Płatki owsiane - 0,3kg

 

Chmiele:

Marynka - 40g

Lubelski - 40g

Columbus - 10g

 

Zacieranie:

63° - 40 minut

72° - 30 minut (w 15. minucie dodany słód Carafa II)

78° - 5 minut

 

Wysładzanie:

Około 10 litrów wody w temp. 80°.

Po wysładzaniu około 30 litrów 16 Brix

 

Gotowanie:

Gotowanie około 120 minut.

60' - Columubs - 10g
20' - Lubelski - 40g
15' - Marynka - 40g
15' - Cukier Muscovado Dark 300g

 

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów: 16 litrów 21 Blg. 

 

Drożdże:

Gęstwa S-04

 

Rozlew:

58g cukru, pomiar refraktometrem 12.5 Brix

Butelki: 20x0.5l + 10x0.3l

13.3 litra | 21 Blg | 8% alk.

 

Uwagi:

- coś pomieszałem przy nalewaniu wody do gara i się zorientowałem przy wsypywaniu słodów, że stosunek wody do ziarna będzie z dobre 3,5:1 albo nawet 4:1

 

 

Kalendarz:
2017-10-31: Zacieranie, wysładzanie
2017-11-01: Gotowanie
2017-11-02: Zadanie drożdży
2017-12-13: Rozlew
 
blackjack2.thumb.png.310bac5eb44ca9e87b56e1f67e8fdd58.png
Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#22 Sweet murder - Sweet Stout

Interpretacja http://twojbrowar.pl/pl/zestawy-surowcow-piwo-domowe/732-sweet-stout-zestaw-surowcow-na-piwo-domowe.html

 

Zasyp:

Słód Pale Ale - (71,8%) - 3,7kg
Słód Czekoladowy ciemny - (6,8%) - 0,35kg
Słód Karmelowy Ciemny - (7,8%) - 0,4kg

Jęczmień palony - (3,9%) - 0,2kg

Laktoza - (9,7%) - 0,5kg

 

Chmiele:

27 IBU

Northdown - 25g

 

Zacieranie:

68°-59° - 60 minut

59°-68° - 10 minut

68° - 10 minut (na początku dodane słody ciemne)

68° - 78° - 10 minut

78° - 5 minut

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów wody w temp. 80°.

Po wysładzaniu około 25 litrów 12,5 Brix

 

Gotowanie:

Gotowanie około 70 minut.

60' - Northdown - 25g
15' - laktoza - 0,5kg
 

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 16 litrów 15,5 Brix. 

 

Drożdże:

Paczka S-04

 

Rozlew:

Pomiar refraktometrem: 11 Brix - 8 Brix, alk. 4.4%
58g cukru

25 butelek 0,5 + 8 butelek 0,3 = 14,9 litra

 

 

22.thumb.png.d2a5fe55f481d05e0bf39c86846e1019.png

 

 

Kalendarz:
2017-12-16: Zacieranie, wysładzanie, gotowanie
2017-12-17: Zadanie drożdży
2018-01-05: Rozlew
Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#23 Very sweet murder - Sweet Stout

Receptura własna.

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.8 kg
Ziarno Viking Pale Ale malt 3 kg 51.7% 80 % 5
Ziarno Strzegom Czekoladowy ciemny 0.5 kg 8.6% 68 % 1200
Ziarno Crystal II 200 0.5 kg 8.6% 71 % 200
Ziarno Milk Sugar (Lactose) 1 kg 17.2% 76.1 % 0
Ziarno Płatki owsiane 0.8 kg 13.8% 85 % 3

 

Chmiele:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Bramling 50 g 60 min 6 %

 

Zacieranie:

68°-61° - 50 minut

61°-78° - 20 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów wody w temp. 80°.

Po wysładzaniu około 25 litrów 12 Brix

 

Gotowanie:

Gotowanie około 65 minut

60 min - Bramling 50g

15 min - laktoza 1kg

 

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 22 litry 15 Brix. 

 

Drożdże:

Paczka S-04

 

Rozlew:

11,6 Brix - pomiar refraktometrem

70g cukru

27 butelek 0,5 + 3 butelki 0,4 + 7 butelek 0,3 = 16,8 litra

 

23.thumb.png.4e58551577c455ea1e32f2f1613eb403.png

 

 

Kalendarz:
2017-12-16: Zacieranie, wysładzanie
2017-12-17: Gotowanie, zadanie drożdży
2018-01-05: Rozlew
Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#24 The Green Night - Rice Ale

Wspólny zasyp dla warek #24 i #25, różnica w drożdżach i dodatkach na fermentację cichą.

SUROWCE FERMENTUJĄCE

14 BLG
5.8% ABV
4 SRM

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 12 kg
Ziarno Pilzneński 10 kg 83.3% 81 % 4
Ziarno Weyermann - Carapils 0.5 kg 4.2% 78 % 4
Ziarno Rice, Flaked 1.5 kg 12.5% 70 % 2

 

CHMIELE

24 IBU

Balans goryczy  0.42 Zbalansowane


Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Centennial 40 g 10 min 10.5 %
Na zimno Citra 74 g 4 dni 12 %

 

 

DROŻDZE

Nazwa Typ Forma Ilość Laboratorium
Safale US-05 Ale Suche 11 g Fermentis
         

Zacieranie: 33 litry wody 

63C - 60 min

podgrzewanie + 9 litrów wrzątku

76C - 10 min

 

Wysładzanie:

28,5 litra + 18 litrów wody 

po wysładzaniu: 41,5 litra 18,4 Brix

 

Gotowanie:

po gotowaniu 19.5 Brix.

Po korekcji wodą 38.5 litra 15.65 Brix=15 Blg

-----

Warka 24:

Do wiadra trafiło 19.5 litra brzeczki 15 Blg.

Drożdże zadano 21 stycznia 2018 o 9:15 w temp. 15 stopni. Safale US-05 po uwodnieniu.

 

Rozlew:

Dodano herbatę Matcha (45g w zimnej wodzie).

76g cukru. 

Odfermentowało do 4.75 Brix (9 Brix pomiar). 

Zabutelkowano 35 butelek 0.5 litra 5.7 % alk.

 

Kalendarz:

2018-01-20: Warzenie

2018-01-21: Zadanie drożdży

2018-02-09: Cicha, dodanie 34g Citry, zbicie temp. do kilku stopni.

2018-02-12: Przygotowano herbatkę. 45g Matcha + zimna woda. Wstawione do lodówki.

2018-02-13: Rozlew

 

24.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#25 Sakura Ale - Rice Ale

Zasyp, zacieranie, gotowanie, chmielenie jak w warce #24

 

Po gotowaniu, pozbyciu się osadów i korekcji wodą uzyskano 19 litrów brzeczki 15 Blg (15.6 Brix). 

Drożdże: starter FM52 Amerykański Sen, zadane 21 stycznia o 9:10 w temp. 15 stopni.

 

Rozlew:

Dodano herbatę Sencha Sakura (105g w zimnej wodzie).

59g cukru. 

Odfermentowało do 3.42 Brix (8.2 Brix pomiar). 

Zabutelkowano 34 butelki 0.5 litra 6.4 % alk.

 

Kalendarz:

2018-01-20: Warzenie

2018-01-21: Zadanie drożdży

2018-02-09: Cicha, zebranie gęstwy, dodanie 34g Citry, zbicie temp. do kilku stopni.

2018-02-12: Przygotowano herbatkę. 105g Sencha Sakura + zimna woda. Wstawione do lodówki.

2018-02-13: Rozlew

25.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#26 The Polka King - American Wheat

Receptura własna.

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 5.3 kg
Ziarno Pszeniczny 2.5 kg 47.2% 85 % 4
Ziarno Pilzneński 1.5 kg 28.3% 81 % 4
Ziarno Strzegom pszenica prażona 0.3 kg 5.7% 70 % 100
Ziarno Viking Pale Ale malt 1 kg 18.9% 80 % 5

 

Chmiele:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 10 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Amora Preta 30 g 15 min 8.4 %
Gotowanie Amora Preta 30 g 5 min 8.4 %
Aromat (koniec gotowania) Amora Preta 50 g 0 min 8.4 %
Na zimno Amora Preta 100 g 4 dni

8.4 %

 

 

Zacieranie:

68°-61° - 60 minut

61°-78° - 20 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

Około 15 litrów wody w temp. 80°.

Po wysładzaniu około 25 litrów 12 Brix

 

Gotowanie:

Gotowanie około 65 minut

 

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów, korekcji wodą: 17  litrów 13 Brix. 

 

Drożdże:

Gęstwa FM52 Amerykański Sen

 

Rozlew:

 

Kalendarz:

2018-02-24: Warzenie

2018-03-12: Przelanie na cichą + 100g chmielu Amora Preta, zebrano gęstwę. 

2018-03-17: Rozlew

 

Niestety albo jakaś infekcja albo przegazowanie z niewiadomych przyczyn. Potężny gushing :( W smaku bardzo ok.

12,5 Blg :: 5 % alk. :: 35 IBU

26.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites
Teraz, dżazder napisał:

No czuć jeżyną, pewnie stąd nazwa, chmiel z PolishHops, chyba jeszcze nie jest w sprzedaży :) 

OK. Internety milczą, więc wiesz - nadstawiam ucha na to co napiszesz o efekcie końcowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

#27 ... - Lambic

Receptura własna.

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4 kg
Ziarno Pilzneński 2.5 kg 62.5% 81 % 4
Ziarno Płatki pszeniczne 1.5 kg 37.5% 85 % 3

 

Chmiele:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Stary chmiel szyszka (Marynka/Lubelski) 60 g 65 min 1 %

 

Zacieranie:

52° - 10 minut

65° - 60 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

 

Gotowanie:

Gotowanie około 2 godziny 30 miunut.

Po gotowaniu 13 litrów 13,5 Brix.

 

Drożdże:

FM26 - Belgijskie pagórki - rozkręcone na mieszadle (od początku fermentacji)

WLP640 Brettanomyces anomalus - rozkręcone na mieszadle (po tygodniu fermentacji)

 

Rozlew:

 

Notatki:

Po fermentacji 8-9 litrów do balona + drożdże lambikowe.
Reszta w butelki - warka #27A

 

Kalendarz:

2018-03-03 - Warzenie

2018-03-12 - 7.5 litra poszło w balon wraz z WLP640 Brettanomyces anomalus, reszta zostawiona w wiadrze

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#28 Ymir - American Pale Ale

Warka trochę testowa na sprawdzenie możliwości, ograniczeń i wszystkiego innego związanego z pierwszym warzeniem na indukcji, nowym sprzęcie i mniejszym rozmiarem warki - docelowo miało być 10 litrów. 

 

Zasyp:

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 2.75 kg
Ziarno Pilzneński 2.75 kg 100% 81 % 4


Chmiele:

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 10 g 60 min 11 %
Gotowanie Citra 10 g 5 min 12 %
Gotowanie Simcoe 15 g 5 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Citra 20 g 0 min 12 %
Aromat (koniec gotowania) Amarillo 15 g 0 min 9.5 %
Na zimno Citra 15 g 4 dni 12 %
Na zimno Simcoe 15 g 4 dni

13.2 %

 

Zacieranie:

68° - 60 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

8 litrów wody w temp. 80 stopni

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 minut.

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 8 litrów 12,6 Brix.

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik - bez startera.

 

Rozlew:

40g cukru | 0.5 Blg | 14 x 0.5 + 2 x 0.3

 

Notatki:

- termometr z Biowinu ssie pałkę

- temperatura przy zacieraniu spadła przez godzinę o około 5 stopni - choć nie wiem czy można ufać termometrowi

- kosz do chmielenia jest w porządku, ale i tak trzeba pamiętać o oddzieleniu tej części chmielin, która się przedostanie (ok. 10-20%)

- wydajność dość niska - uwzględnić przy kolejnych zasypach

- na maksymalnej mocy indukcji dość duże odparowanie - ok. 3 litrów

 

Kalendarz:

2018-10-05 - Warzenie

2018-10-20 - Ferm. cicha

2018-10-23 - Rozlew

28.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#29 Loki - American India Pale Ale

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.5 kg
Ziarno Pilzneński 3.5 kg 77.8% 81 % 4
Ziarno Viking Pale Ale malt 1 kg 22.2% 80 % 5

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Columbus/Tomahawk/Zeus 20 g 60 min 15.5 %
Gotowanie Cascade 20 g 3 min 6 %
Gotowanie Citra 20 g 3 min 12 %
Gotowanie Simcoe 15 g 3 min 13.2 %
Na zimno Simcoe 20 g 4 dni 13.2 %
Na zimno Cascade 30 g 4 dni 6 %

 

Zacieranie:

68° - 60 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

12,5 litra wody w temp. 80 stopni

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 minut.

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 12 litrów 15 Brix.

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik - starter 1L kręcony 3 dni na mieszadle.

 

Rozlew:

69g cukru - 23 butelki 0.5 l.

 

Notatki:

- spora strata z gotowania, ale w wiaderko z Castoramy już więcej nie chciałem wlewać :) 

 

Kalendarz:

2018-10-14 - Warzenie

2018-10-28 - Fermentacja cicha

2018-11-01 - Rozlew

29.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

#30 Berserker - Brown India Pale Ale

Typ Nazwa Ilość Ekstrakcja EBC
  Suma 4.25 kg
Ziarno Pilzneński 3.25 kg 76.5% 81 % 4
Ziarno Brown Malt (British Chocolate) 0.25 kg 5.9% 70 % 128
Ziarno Weyermann - Carapils 0.25 kg 5.9% 78 % 4
Ziarno Biscuit Malt 0.25 kg 5.9% 79 % 45
Ziarno Briess - Dark Chocolate Malt 0.25 kg 5.9% 60 % 827

 

Użyto do Nazwa Ilość Czas Alfa kwasy
Gotowanie Iunga 20 g 60 min 11 %
Gotowanie Citra 10 g 5 min 12 %
Gotowanie Simcoe 10 g 5 min 13.2 %
Gotowanie Amarillo 10 g 5 min 9.5 %
Aromat (koniec gotowania) Citra 10 g 0 min 12 %
Aromat (koniec gotowania) Simcoe 10 g 0 min 13.2 %
Aromat (koniec gotowania) Amarillo 10 g 0 min 9.5 %
Na zimno Citra 15 g 4 dni 12 %
Na zimno Simcoe 15 g 4 dni 13.2 %
Na zimno Amarillo 15 g 4 dni 9.5 %


Zacieranie:

68° - 60 minut

78° - 10 minut

 

Wysładzanie:

7,5 litra wody w temp. 80 stopni

 

Gotowanie:

Gotowanie 60 minut.

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów 12 litrów 15 Brix.

 

Drożdże:

FM53 Voss Kveik - gęstwa po #28

 

Rozlew:

20 butelek x 0,5 l

 

Notatki:

 

Kalendarz:

2018-10-19 - Warzenie

2018-11-04 - Fermentacja cicha

2018-11-08 - Rozlew

30.jpg

Edited by dżazder

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...