Skocz do zawartości
dżazder

Browar domowy MOKRY KARTON

Rekomendowane odpowiedzi

 
Lista warek:

Warka - Nazwa - Styl - Ekstrakt - Data warzenia - Data rozlewu
#1 - An(g)ielski Breakfast - Pale Ale - 11 Blg - 2014-10-04 - 2014-10-18
#2 - Witbierberg - Witbier - 12 Blg - 2014-10-11 - 2014-10-24
#3 - IPA z Brewkita - India Pale Ale -  - 2014-11-29 - 2014-12-20
#4 - Bravoca - American IPA - 15,5 Blg - 2014-11-29 - 2014-12-20
#5 - Witbierberg #2 - Witbier - 13 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17
#6A - Tasmanian Debeer Galaxy - India Pale Ale - 16 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17
#6B - Tasmanian Debeer Topaz - India Pale Ale - 16 Blg - 2014-12-20 - 2015-01-17
#7 - Pacyhop - American IPA - 14 Blg - 2015-01-17 - 2015-02-02
#8 - Prawie, prawie... - Black IPA - 15 Blg - 2015-02-07 - 2015-02-21
#9A - Maryna z Lublina - Polskie Ale - 12 Blg - 2015-03-01 - 2015-03-22
#9B - Malina z Lublina - Piwo malinowe - 16,5 Blg - 2015-03-01 - 2015-03-22
#10 - Rajpajaj - Rye IPA - 12,5 Blg - 2015-04-18 - 2015-05-31
#11 - Lemon Drop Super Hop - APA - 12 Blg - 2015-05-09 - 2015-06-30
#12 - Citra Power - Imperial Red Ale - 18 Blg - 2015-05-31 - 2015-07-18
#13 - Citra Berry - Piwo malinowe - 10 Blg - 2015-05-31 - 2015-07-18
#NAL_01 - Porterówka - Nalewka - 32% alk. - 2015-06-10 - 2015-06-10
#14 - Chicago - American Brown Ale - 14 Blg - 2015-09-05 - 2015-09-26
#15 - Gorzkie życie - Black Rye IPA - 15 Blg - 2015-12-17 - 2016-01-05
#16 - Whisky Terror - Whisky Stout - 15,6 Blg - 2016-01-15 - bez rozlewu - infekcja
#17 - Saura Sonata - Session Pale Ale - 10 Blg - 2016-06-30 - 2016-07-08
#18 - Żart tropików - American Pale Ale - 14 Blg - 2017-03-18 - 2017-04-06

#19 - Yellow Bourbon Stout - Coffe Stout - 12,3 Blg - 2017-10-14 - 2017-10-29
#20 - Reload - American Pale Ale - 13,6 Blg - 2017-10-30 - 2017-11-15

#21 - BlackJack - Imperial Porter - 21 Blg - 2017-11-02 - 2017-12-13

#22 - Sweet Murder - Sweet Stout - 14,6 Blg - 2017-12-16 - 2018-01-05

#23 - Very Sweet Murder - Sweet Stout - 14,4 Blg - 2017-12-17 - 2018-01-05

#24 - The Green Night - Rice Ale - 15 Blg - 2018-01-20 - 2018-02-13

#25 - Sakura Ale - Rice Ale - 15 Blg - 2018-01-20 - 2018-02-13

#26 - The Polka King - American Wheat - 12,5 Blg = 2018-02-25 - 2018-03-17

#27 - Lambic - Lambic - 13 Blg = 2018-02-24 - 2018-03-17

#28 - Ymir - American Pale Ale - 12,2 Blg = 2018-10-05 - 2018-10-23

#29 - Loki - American India Pale Ale - 14,4 Blg = 2018-10-14 - 2018-11-01

#30 - Berserker - Brown India Pale Ale - 14,4 Blg = 2018-10-19 - xxxx-xx-xx

#31 - King of The Darkness - Imperial Stout - 22,7 Blg = 2018-10-28 - xxxx-xx-xx

 

 
SPRZĘT:
GARY:
- Garnek Emalia 50 litrów

- Garnek Stalowy 25 litrów
- Garnek Emalia 23 litry
- kilka garnków 5 litrowych

 
WIADRA:

- 3 fermentory 30 litrów

- fermentor 30 litrów do wysładzania

- fermentor 40 litrów do wysładzania

- 3 fermentory 12 litrów
- 2 fermentory 15 litrów
 
INNE:
- filtrator z oplotu
- refraktometr

- balingometr
- kapslownica stołowa

- kapslownica ręczna

- mieszadło magnetyczne

- kolba 3L
- prowizoryczna lodówka styropianowa na jedno wiadro

- chłodnica zanurzeniowa

- śrutownik

Edytowane przez dżazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wiem, przecież sam bym czegoś takiego nie wymyślił. A że dziwna? Z piwem związana. Rynku piwnego wojował nie będę, traktuję to bardziej jako zabawę i wypełnienie wolnego czasu :)

 

W wolnych chwilach popiszę tutaj więcej.

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że nie zdawałeś sobie sprawy. Oczywiście z piwem związane, choć osobiście wolałbym jakieś pozytywne skojarzenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
#7 Pacyhop - American IPA

 

Zasyp:

4,5 kg - Pale Ale (Soufflet)

0,5 kg - Karmelowy jasny (Strzegom)

0,2 kg - Pszeniczny (Strzegom)

0,2 kg - Aroma (Castle)

 

Zacieranie:

68° - 90 minut

78° - 10 minut

 

Po wysładzaniu 22 litry.

 

Chmielenie:

60' - Pacific Gem - 10g

10' - Galaxy - 20g

10' - Motueka - 20g

5' - Topaz - 20g

5' - Motueka - 30g

0' - Wai-Iti - 20g

0' - Cascade - 20g

 

na zimno 5 dni - Wai-Iti - 30g

na zimno 5 dni - Galaxy- 30g

 

(chmielenie trochę z pamięci, bo zmodyfikowałem to co zaplanowałem wcześniej i nie zapisałem nigdzie)

 

Po gotowaniu i pozbyciu się osadów: 18 litrów 14 Blg.

 

Fermentacja (w temp. otoczenia około 18°):

Drożdże: Safale US-05

2 tygodnie burzliwa

2 tygodnie cicha

 

Po fermentacji: 3 Blg

 

Moje odczucia:

- kiepski aromat w stosunku do tego na co liczyłem. 

- wybija się alkohol

- całkiem klarowne

- nie jestem zadowolony :)

 

Opinie innych:



post-9845-0-57821300-1425418167_thumb.png

post-9845-0-29422000-1425465046_thumb.jpg

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#8 Prawie, prawie... - Black IPA

 

Zasyp:

4,00 kg - 80% - Pale Ale (Soufflet)

0,40 kg -  8% - Special B Malt

0,20 kg -  4% - Biscuit

0,10 kg -  2% - Czekoladowy ciemny 1200 (Strzegom)

0,10 kg -  2% - Jęczmień palony

0,10 kg -  2% - Karmelowy 150 (Strzegom)

0,10 kg -  2% - Pszeniczny (Strzegom)

 

Zacieranie:

67° - 90 minut
75° - 10 minut
 
Po wysładzaniu 21 litrów.
 
Chmielenie:
60' - Marynka (szyszka) - 50g
30' - East Kent Goldings - 15g
15' - East Kend Goldings - 35g
5' - Mandarina Bavaria - 20g
 
na zimno 4 dni - Cascade - 30g
na zimno 4 dni - Mandarina Bavaria - 30g
 
Po gotowaniu, pozbyciu się dolaniu wody - 18 litrów 15 Blg.
 
Fermentacja (w temp. otoczenia około 19°):
Drożdże: Safale US-05 (3/4 paczki)
10 dni burzliwa
4 dni cicha (z przyczyn niezależnych ode mnie, musiałem szybko butelkować)
 
Po fermentacji: 3,5 Blg
 
Moje odczucia:
- paloność na pierwszym planie
- lekki aromat suszonych owoców
- trochę nieprzyjemne pieczenie na języku
- generalnie nie wiem czy to Black IPA :)

post-9845-0-86066600-1426106120_thumb.png

post-9845-0-19205500-1426106311_thumb.jpg

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bardzo fajna etykieta ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

#9 Maryna z Lublina (Polskie Ale) & Malina z Lublina (Piwo Malinowe)

 

Dwa piwa z jednego zasypu. Tak to sobie wymyśliłem, a zatem:

 

Na początek zasyp:

5,00 kg - 91% - Pilzneński (Strzegom)

0,50 kg - 9% - Carapils (Weyermann)

 

Zacieranie:

do 16,5 litra przegotowanej wcześniej wody o temperaturze 66° wsypałem słody. Temperatura zacieru ustatkowała się na poziomie 62°.

62° - 20 min

66° - 40 min

72° - 10 min

75° - 10 min

 

Wysładzanie:

3x5 litrów (78°)

Otrzymałem 23 litry 15,5 Brix

 

Podzieliłem brzeczkę na dwie części (13 i 10 litrów) i gotowałem je osobno. Z większej partii miało powstać Polskie Ale, z mniejszej piwo malinowe :)

--

Polskie Ale:

Gotowanie 13 litrów brzeczki przez 60 min.

 

Chmielenie:

60' - Marynka - 7g

30' - Marynka - 10g

20' - Lubelski - 10g

5' - Lubelski - 10g

0' - Marynka - 13g

0' - Lubelski - 10g

 

Po schłodzeniu i pozbyciu się osadów zostało 9 litrów o gęstości 19 Brix. Dolałem 5 litrów wody i otrzymałem:

14 litrów o gęstości 12,15 Blg. Jako drożdże posłużyła saszetka US-05 uwodniona w szklance wody.

--

Piwo malinowe:

Gotowanie 10 litrów brzeczki przez 60 min.

 

Chmielenie:

60' - Marynka - 5g

30' - Marynka - 5g

20' - Lubelski - 6g

5' - Lubelski - 7g

0' - Marynka - 5g

0' - Lubelski - 6g

 

Po schłodzeniu i pozbyciu się osadów zostało 6 litrów o gęstości 21 Brix.

Dolano 5 litrów wody i 2 butelki (840 ml) syropu malinowego z Herbapolu. 

Otrzymałem 12 litrów o gęstości 16,5 Blg. Do fermentacji użyłem jedną saszetkę drożdży S-04.

----

Oba piwa fermentowały przez 3 tygodnie bez przelewania na cichą. Polskie Ale odfermentowało z 12,15 Blg do 2 Blg (5,4 % alk), piwo malinowe z 16,5 Blg do 3 Blg (7,4% alk).

Polskie Ale zabutelkowałem dodając 50g glukozy. Wyszły 24 butelki 500 ml.

Piwo malinowe zabutelkowałem dodając 3 ml syropu malinowego na każdą butelkę oraz dosładzając słodzikiem z lidla (3 tabletki na butelkę). Otrzymałem 22 butelki 500 ml.

---

post-9845-0-45552600-1428099983_thumb.png

post-9845-0-55404400-1428099993_thumb.png

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super etykiety dla dwóch ostatnich piw, gratulacje :)

 

Co do tych 3 tabletek na jedną butelkę to nie przesadziłeś ? Ja kiedyś dawałem 1 do piwa i było dla mnie wydawało się przesadzone

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Piłem cydr dosładzany słodzikiem i powiem, że tragedia... z jednej strony słodkie z drugiej kwaśne, a w dodatku nie jest w żaden sposób złamana tą słodyczą...

Używam ksylitolu i na pewno nie zamienię na nic innego :P 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Super etykiety dla dwóch ostatnich piw, gratulacje :)

 

Co do tych 3 tabletek na jedną butelkę to nie przesadziłeś ? Ja kiedyś dawałem 1 do piwa i było dla mnie wydawało się przesadzone

Wzorowałem się na doświadczeniach piwowara z tematu: http://www.piwo.org/topic/4990-jak-zrobic-kobiece-piwo-moje-doswiadczenia/

 

Co do słodyczy. Próbowałem jedną butelkę 10 dni po zabutelkowaniu i bardzo słodkie - jak dla mnie za bardzo (dziewczynie za to smakowało). Plus (chyba plus) jest taki, że słodycz przykryła alkohol (ponad 7%), praktycznie niewyczuwalny w smaku, za to po przełknięciu piekielnie rozgrzewa przełyk (w poprzednich piwach miałem dotychczas problem, że alkohol bardzo się wybijał i dominował smak piwa), w tym wypadku na pierwszym miejscu słodycz.

Ale zobaczymy jak to będzie wyglądać jak piwo trochę poleżakuje. 

 

Piłem cydr dosładzany słodzikiem i powiem, że tragedia... z jednej strony słodkie z drugiej kwaśne, a w dodatku nie jest w żaden sposób złamana tą słodyczą...

Używam ksylitolu i na pewno nie zamienię na nic innego :P

Następnym razem spróbuję z ksylitolem :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

W browarze mała przesiadka :) Zamówiłem dziś garnek 50 litrów. Ponad dwa razy więcej przestrzeni w garze niż dotychczas! Trzeba będzie to wykorzystać. Na pierwsze warzenie w nowym garze poleci Żytnia IPA.

Zasyp:

Słód żytni 2 kg

Strzegom - Pale Ale 4 kg

 

Chmiele:

Equinox 25 g 60 min 13.1 % Gotowanie

Equinox 25 g 20 min 13.1 % Gotowanie 

Cascade 30 g 15 min 6 % Gotowanie

Cascade 30 g 0 min 6 % Gotowanie

Equinox 20 g 0 min 13.1 % Gotowanie 
 

Equinox 30 g 5 dni 13.1 % Na zimno

Cascade 40 g 5 dni 6 % Na zimno 

 

Drożdże: Mangrove Jack's M44 US West Coast

 

Szacowane Blg: 16,9

Szacowane IBU: 60

 

Teraz tylko poczekać na garnuszek, poczekać na wolny weekend i jazda!

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
#10 Rajpajaj - Żytnia IPA
 
Zasyp:
4 kg - Pale Ale (Strzegom)
2 kg - Żytni (Weyermann)
 
Zacieranie:
64° - 70 minut
72° - 20 minut
75° - 10 minut
 
Wysładzanie:
12 litrów wody 80°. Po wysładzaniu około 25 litrów 14 Brix.
 
Chmielenie:
60' - Equinox - 25 g
20' - Equinox - 25g
15' - Cascade - 30g
1' - Equinox - 20g
1' - Cascade - 30g
10' - mech irlandzki 5g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów dolałem 1,5 litra wody mineralnej, co w konsekwencji dało 20 litrów 12,5 Blg.
 
Drożdże:
uwodnione Mangrove Jack's M44 US West Coast (1 paczka) - zadane w temperaturze około 25°C
 
Szczegółowo:
10:15 wlałem 21 litrów wody do garnka
11:00 wsypuję słody do wody o temp 69°C, wyłączam palniki
11:07 zacier w temp. 64°C
11:26 zacier w temp. 62°C - podgrzewam
11:29 koniec podgrzewania, temp. 64°C
12:04 zacier w temp. 61°C, kończę pierwszą przerwę, podgrzewam
12:18 zacier w temp. 72°C
12:40 zacier w temp. 68°C, kończę drugą przerwę, podgrzewam
12:47 zacier niby (trochę za szybko) w temp 75°C, termometr zaczyna wariować i pokazywać różne pomiary, na wszelki wypadek wyłączam palniki i kończę zacieranie
12:57 przenoszę zacier do wiadra z filtratorem z oplotu
13:28 złoże filtracyjne ułożone, zaczynam wysładzanie, zawracam około 3,5 litra i filtruję
13:48 dolewam 12 litrów wody w temp. 80°C, czekam na ponowne ułożenie się złoża
14:05 kontynuuję filtrację, zawracam litr i filtruję
14:40 koniec wysładzania, garnek na gazówkę i start podgrzewania od około 55°C
15:41 start gotowania
15:45 wsypuję pierwsze chmiele i zaczynam odmierzać 60 minut gotowania
-- chmielenie według schematu zapisanego powyżej --
16:45 koniec gotowania
22:30 zadanie drożdży do wystudzonej w wannie brzeczki
 
Spostrzeżenia:
Filtracja kilka razy utknęła, pomogło nacinanie złoża nożem. Wydajności nie liczyłem, ale wyszło kiepsko, znacznie gorzej niż się spodziewałem. Chciałem otrzymać 20 litrów 16Blg.
Rano się okazało, że temp. w fermentorze wynosi 26 stopni, po zniesieniu wiadra do piwnicy po kilku godzinach temperatura spadła do 21°C. I tak za wysoko, ale trudno. W każdym razie burzliwa jest jak się patrzy, piana, bulgotanie, itp.
 
----
2015-05-11 - Przelanie na fermentację cichą.
2015-05-20 - Chmielenie na zimno: 15g Equinox + 20g Cascade
2015-05-27 - Chmielenie na zimno: 15g Equinox + 20g Cascade
2015-05-31 - Odfermentowalo do 4,5 Blg. Zabutelkowano z około 30g glukozy. Wyszło 31 butelek 500ml.
 
------
31-07-2015: Undeath: 
Piana: Biała dziurawka wysoka, redukuje się do kożucha, grubo i średnio pęcheżykowa

Barwa: Bursztynowe opalizujące.

Aromat: Nie czuć rozpucha intensywnie ale jest aceton, do tego lekka fajna zbożowość i delikatna chmiel tropikalny. Po ogrzaniu wychodzi też zielone jabłko.

Smak: Tu dominuje mocny rozgrzewający alkohol, przedewszystkim aceton co robi to piwo nie przyjemnie nie pijalne, goryczka szorstka i tępa, dość spora podbudowa piwko lekko pełne. 

Ogólnie: Eh nie dopiłem niestety, jest tragicznie rozpuszczalnikowe, do tego fuzle bleh nie ciekawa mieszanka, pominąwszy to piwko ciekawe lekka zbożowość z chmielem ciekawie by się komponowała.

 

post-9845-0-90905600-1429482655_thumb.jpg

post-9845-0-72640900-1429482774_thumb.jpg

post-9845-0-31666300-1429482856_thumb.jpg

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem jak zdecydujesz się na dodatek żyta do piwa to zrób przerwę betaglukanową w 35 - 36 C przez co najmniej 20 min. Zdecydowanie ułatwi późniejszą filtrację. Mi pomogło.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Następnym razem jak zdecydujesz się na dodatek żyta do piwa to zrób przerwę betaglukanową w 35 - 36 C przez co najmniej 20 min. Zdecydowanie ułatwi późniejszą filtrację. Mi pomogło.
 

Dzięki za poradę. Mi filtracja i tak poszła sprawniej niż się spodziewałem, ale jakbym użył więcej żyta to pewnie byłoby ciężko :) 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No i dorobiłem się chłodnicy w moim domowych browarze :) Także następna warka powinna być znacznie szybsza niż te poprzednie.

 

Tymczasem temperatura fermentacji znacznie spadła w piwnicy i Rajpajaj fermentuje w 15 stopniach.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Etykietki robię w Gimpie. 

 

A dzisiaj #10 Rajpajaj przelał się na cichą, odfermentowanie z 12,5 do 4,5 Blg nie robi wrażenia i dupy nie urywa, ale cóż poradzić :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdżowe przemyślenia:

 

Drożdże suche:

Chciałbym uwarzyć piwo o gęstości około 20Blg. Nie mam gęstwy. Co zrobić?

- uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki 20Blg?

- uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki o mniejszym ekstrakcie (np. 18) i po kilku dniach fermentacji dodać cukru jak drożdże będą "rozruszane"? Czy moje myślenie w tym wypadku nie ma sensu i odzwierciedlenia w rzeczywistości?

 

Jeżeli dobrze używam słynnego kalkulatora to mówi on, że potrzebuję około półtorej paczki suchych drożdży. 

Czy użycie świeżych sucharów zamiast gęstwy powoduje tylko to, że będzie to droższy interes? Czy drożdże z gęstwy poradzą sobie lepiej z fermentacją?

 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdżowe przemyślenia:

 

Drożdże suche:

Chciałbym uwarzyć piwo o gęstości około 20Blg. Nie mam gęstwy. Co zrobić?

- uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki 20Blg?

- uwodnić dwie paczki sucharów do brzeczki o mniejszym ekstrakcie (np. 18) i po kilku dniach fermentacji dodać cukru jak drożdże będą "rozruszane"? Czy moje myślenie w tym wypadku nie ma sensu i odzwierciedlenia w rzeczywistości?

 

Jeżeli dobrze używam słynnego kalkulatora to mówi on, że potrzebuję około półtorej paczki suchych drożdży. 

Czy użycie świeżych sucharów zamiast gęstwy powoduje tylko to, że będzie to droższy interes? Czy drożdże z gęstwy poradzą sobie lepiej z fermentacją?

 

 

Kombinacje alpejskie...

 

Lepiej zrób piwo z gęstwy, dwie saszetki nie ratują sytuacji, po prostu po wrzuceniu drożdży do takiego balingu mogą ci się zestresować i naprodukować czegoś, albo niedofermentować... Są tematy związane z tym. Moim zdaniem najlepiej jakbyś zrobił lżejsze piwo na start 12 blg potem to mocne zamierzone z całości gęstwy i miałbyś z głowy problem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
#11 Lemon Drop Super Hop - American Pale Ale
 
Zasyp:
5 kg - Pale Ale (Strzegom)
0,2 kg - Pszeniczny (Strzegom)
0,1 kg - Aroma (Castle)
0,1 kg - Zakwaszający
 
Zacieranie:
64° - 45 minut
72° - 30 minut
75° - 10 minut
 
Wysładzanie:
15 litrów wody 80°
 
Chmielenie:
60' - Pacific Gem - 10 g
30' - Lemon Drop - 10g
15' - Lemon Drop - 15g
5' - Lemon Drop - 25g
0' - Lemon Drop - 30g
0' (80°C) - Lemon Drop - 20g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 20,5 litra 12 Blg.
 
Drożdże:
uwodnione US-05 (1 paczka) - zadane w temperaturze około 20°C. Piwo zniesione do piwnicy, start fermentacji po około 20 godzinach w temp. 15 stopni.
 
Pierwszy raz używałem chłodnicy zanurzeniowej. Super sprawa jak nie trzeba czekać kilku godzin na schłodzenie brzeczki :) Fatalna sprawa, że mi bardzo dużo brzeczki odparowuje w czasie gotowania (około 5 litrów). Chmiel Lemon Drop pachnie bardzo ładnie i intensywnie.
 
----
2015-06-11: Przelanie na cichą fermentację.
2015-06-26: Chmielenie na zimno: 50g Lemon Drop
2015-06-28: Chmielenie na zimno: 50g Lemon Drop
2015-06-30: Piwo zabutelkowane z około 80g cukru. Wyszło około 36 butelek 500ml (nie pamiętam dokładnie, piszę z pamięci).
Odfermentowało do 3 Blg.
 
-----
23-07-2015: Undeath:

Piana: Ładna kremówka, gęsta drobne pęcheże, biała oblepia szkło idealna.

Barwa: Pomarańcz w stronę herbaty, lekko opalizujące.

Aromat: Nie za intensywny, ale przyjemny chmielowy, lekko trawiasty i niestety w tle majaczy rozpuszczalnik, który czuć też w smaku. Generalnie aromat lekko pieprzowy, z nutą owoców tropikalnych i delikatną jeżyną.

Smak: Głównie mocna goryczka, gdzieś tam przebija się lekka słodkość, ale zaburzą ją rozpuszczalnikowy alkohol... Póki piwo było zimne było świetne niestety dopuściłem do ogrzania i wylazł troszkę chamski aceton w zapachu. Aromaty powatarzają się.

Ogólnie: Niezłe piwko, jedynie rozpuszczalnik jest dość dobrze zakryty w tym piwie jak jest zimne ale wyłazi po ogrzaniu taki nie przyjemny. Pewnie ci lekko fermentacja uciekła wiadomo lato to i temperatury nie sprzyjają. Spróbuj inny szczep albo niższą temperaturę osiągnąć. 

 

 

post-9845-0-13544100-1432129515_thumb.jpg

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Lepiej zrób piwo z gęstwy, dwie saszetki nie ratują sytuacji, po prostu po wrzuceniu drożdży do takiego balingu mogą ci się zestresować i naprodukować czegoś, albo niedofermentować... Są tematy związane z tym. Moim zdaniem najlepiej jakbyś zrobił lżejsze piwo na start 12 blg potem to mocne zamierzone z całości gęstwy i miałbyś z głowy problem.
 

a czy gęstwa po 3 tygodniach w fermentorze będzie się jeszcze do czegoś nadawać?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nie rozumiem problemu... A czemu miałaby się nie nadawać? Ja takie gęstwy zawsze zbieram fermentacja to u mnie minimum 3 tygodnie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
#12 Citra Power - Imperial Red Ale
 
Zasyp:
8 kg - Red X
1 kg - cukier
 
Zacieranie:
62° - 120 minut
 
Wysładzanie:
2x1.5 litra wrzątku
10 litrów wody 80°
 
Gotowanie 60 min.:
60' - Citra - 30g
15' - Citra - 30g
15' - cukier 1kg
5' - Citra - 50g
1' - Citra - 40g
0' - Citra - 40g
0' (80°C) - Citra - 40g
 
Po wystudzeniu i pozbyciu się osadów -> 19 litrów 18 Blg.
 
Drożdże:
gęstwa US-05 - brzeczka o temperaturze około 20°C wlana do wiadra z gęstwą po APA 12 Blg. Piwo zniesione do piwnicy (temperatura około 14 stopni).
 
Po zacieraniu miałem bardzo niski ekstrakt (efekt takiego, a nie innego zacierania?). Wysłodziłem około 25 litrów i miałem zaledwie 13 Blg. Po gotowaniu i dodaniu cukru wzrosło do 18.
---
2015-07-02: Przelanie na cichą fermentację.
2015-07-13: Chmielenie na zimno 50gCitra.
2015-07-15: Chmielenie na zimno 50g Citra.
2015-07-17: Chmielenie na zimno 50g Citra.
2015-07-18: Piwo zabutelkowane z około 50g glukozy. Wyszło 31 butelek 500ml + 4 butelki 330 ml.
Odfermentowało do 3,8 Blg.
 
-------
 
01-09-2015: Undeath: 
Piana: Totalny brak, ale podejrzewam nagazowanie i podwyższony alkohol.

Barwa: Brązowa mętna ciecz  :)

Aromat: Powala karmelowym ulepkiem, do tego jakby taki pumpernikielowaty chlebek. W armacie czuć lekko alkohol i widać że piwo jest gęste. Po ogrzaniu wychodzi lekka marakuja i owoce tropikalne oraz lekkie kwiaty.

Smak: Nom tak jak w aromacie gęste, karmelkowe, słodkawe ulepkowate, z mocną goryczką ale trochę za mdłe. Wyłazi tu znaczny alko grzejący w przełyk, trochę powiedziałbym że bimbrowaty. Po ogrzaniu wychodzi ten aromat nieznacznie w zapachu, ale dalej jest całkiem nieźle. 

Ogólnie: Ciężki ulepek  ;) Nie jestem fanem takich piw, a to 18 blg... Z tego co spojrzałem w recepturę 8 kg Red X i 1 kg cukru pewnie dla kontry i wytrawności? Cukru mogłoby nie być wcale może wtedy nie byłoby tego chamskiego bimbrowatego i grzejącego w przełyk alko. Ja bym zastosował jakieś wytrawne drożdże  ;) Ten Red X jednak nie jest fajny jak daje karmelowego gęstego pumpernikla  ;) Na plus tego piwa przyjemny aromacik chmielowy. Powiem że moja butelka jest jeszcze bez mocniejszego gazu i nie ma piany, ale co ważniejsze nie ma błędów fermentacyjnych.  ;)

 

post-9845-0-30745300-1433111091_thumb.jpg

Edytowane przez dzazder

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×