Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam  kolegów piwowarów. Zacząłem przygodę z piwowarstwem domowym od 27.12.2014r. Pierwsze piwo uwarzyłem z brewkitu dołączonego do zestawu ale uważam je za niezbyt udane. Zastanawiałem się jak nazwać swój browar domowy i stwierdziłem, że najprościej będzie nazwać go na podstawie swojej ksywy z liceum i studiów. I tak też browar nazywa się Browar Dred.

 

Warki:

 

ROK 2015:

 

Warka 1 - Mariner Beer - Pale Ale (brewkit)

Warka 2 - American Pale Ale - (ekstrakt niechmielony  + metoda steeping (zaparzanie słodów karmelowych))

Warka 3 - Black elixir - Black IPA - (pierwsze piwo z zacieraniem)

Warka 4 - Folk Lady - Polish IPA

Warka 5 - Summer Wheat - American Wheat

Warka 6 - Storm IPA - American IPA

Warka 7 - Privat Johns - American Pale Ale

Warka 8 - Corporal Black - Chocolate Milk Oatmeal Stout  

Warka 9 - Creepy Pumpkin - Pumpkin Ale

Warka 10 - Spoko Loko - American Pale Ale v.2

Warka 11 - Pendolino Pale Ale - Pale Ale (Dziki chmiel)

Warka 12 - Fifarafa - Nut Brown Ale

Warka 13 - Dakota - American IPA v.2

Warka 14 - Karakan - Altbier

 

ROK 2016:

 

Warka 15 - Almanach - SH Iunga Pale Ale

Warka 16 - Git Malina - Raspberry Pale Ale

 

Cydry:

 

CYDR #1

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 1# - Marine Beer (11.01.2015r.)
Pale Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 12,7°
  • Końcowe blg: 2,6°
  • Alkohol objętościowo: 5,0%
  • IBU: 20,0 IBU
  • Objętość zakładana: 20l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

  • 1,8 kg Pale Ale - Mangrove Jack (brewkit załączony do zestawu)
  • 1,7 kg - ekstrakt słodowy niechmielony WES
  • Safale S-04

 

Notatki:
 

11.01.2015r. 

Puchy wstawiłem do gorącej wody, przelałem do fermentora i dodałem gorącą wodę. Zadałem uwodnione drożdże w temp. 20 st. (drożdże załączone do zestawu wywaliłem i zastąpiłem Fermentis S-04). BLG początkowe 12,7 Fermentacja burzliwa 2 tygodnie (z pominięciem cichej).

 

25.01.2015r. 

Przelanie do butelek Do refermentacji 4g cukru z miarki do każdej butelki. Przez tydzień butelki trzymane w domu w temp. 23 st. Następnie zniesione do piwnicy temp. 12 st.

 

15.02.2015r.

Po trzech tygodniach otworzyłem pierwszą butelkę. W smaku posmaki drożdżowe i niestety lekkie nuty rozpuszczalnikowe,w aromacie dużo estrów. Spowodowane pewnie zbyt wysoką temperaturą fermentacji. Pierwszy dzień temp. 25 st później do końca 23 st. Przy następnej warce fermentacja odbędzie się pewnie w piwnicy w temp. 12-13 st. Chociaż nie wiem czy drożdże górnej fermentacji ruszą w takiej temp.

 

22.02.2015r.

Po czterech tygodniach jest lepiej. Nie ma drożdży. Nuty rozpuszczalnikowe tez zanikają.

 

PODSUMOWANE:

Piwo wyszło dobre, lecz dupy nie urywa. Następne warki będą robione z ekstraktów niechmielonych z własnym chmieleniem + metoda steeping (może jeszcze partial mash).

post-10270-0-68080800-1434479646_thumb.jpg

post-10270-0-28891600-1434479694_thumb.jpg

post-10270-0-80734700-1434479703_thumb.jpg

post-10270-0-11175500-1434479709_thumb.jpg

post-10270-0-57958800-1434479710_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 2# -  American Pale Ale ( 15.03.2015r.)
American Pale Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 14°
  • Końcowe blg: 3,0°
  • Alkohol objętościowo: 5,7%
  • IBU: 45,0 IBU
  • Objętość zakładana: 20l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

  • 1,7 kg - ekstrakt słodowy niechmielony WES
  • 1,7 kg - ekstrakt słodowy niechmielony WES
  • 0,2 kg - słód karmelowy 150 EBC Strzegom
  • Safale S-04

Chmielenie:

 

60 min:
- 15g citra 13,5 AA
30 min:
- 15 g cascade 6,7 AA
10 min:
- 15 g citra 13,5 AA
- 15 g cascade 6,7 AA

Na zimno:

- 20g citra 13,5 AA

- 20 cascade cascade 6,7 AA

 

Notatki:
Zagotowanie wody i rozpuszczenie 2 puszek z ekstraktami w garze 12 litrowym i chmielenie. W osobnym garnku zaparzane słody karmelowe w wodzie o temp. 65 st. C. Przelanie brzeczki z 12 litrowego garnka do fermentora (bez chmielin) oraz filtrowanie i przelanie brzeczki ze słodów karmelowych do fermentora. Ochłodzenie do 23 st C i dodanie drożdży s-04. Dolanie wody do 20 litrów i wyszło 14 Blg.

 

16.03.2015r.

Początek fermentacji. 

 

22.03.2015r.

Koniec fermentacji burzliwej, przelanie na cichą. Zeszło do 3,5blg

 

26.03.2015r.

Chmielenie na zimno 20g citry i 20g cadcade.

 

29.03.2015r.

Koniec fermentacji cichej. Zeszło do 3 blg. Butlekowanie z 4g cukru na butelkę do refermentacji.

 

19.04.2015r.

Piwo bardzo dobre lecz trochę przegazowane. Karmelowe, świetne aromaty chmieli amerykańskich. Następnym razem mniej cukru do refermentacji. Chłopaki w pracy chwalili. "Na pewno lepsze do Życwiec APA". To mnie podniosło na duchu.

 

PODSUMOWANE:

Piwo bardzo dobre i do powtórzenia. Muszę jednak uważać na poziom nagazowania w butelkach.

post-10270-0-57124600-1434512253_thumb.jpg

post-10270-0-93657100-1434512281_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Postanowiłem przejść na zacieranie :) Na początek jednotemperaturowe. Przechodzę też na mniejsze warki 12,5 l. Chcę ważyć mniejsze warki, ale częściej w kilku różnych stylach. Kupiłem lodówkę turystyczną i wywierciłem otwór pod kranik 3/4 cala od wewnątrz, a o większej średnicy od zewnątrz aby kołnierz kranika się schował. Zamontowałem kranik i dodałem uszczelkę od wewnątrz lodówki. Po zalaniu lodówki ciepłą wodą testy przeszły pozytywnie, kranik nie przecieka.

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 3# -  Black Elixir ( 17.05.2015r.)
Black IPA

Parametry

  • Początkowe blg: 16°
  • Końcowe blg: 3,0°
  • Alkohol objętościowo: 6,7%
  • IBU: 50,0 IBU
  • Objętość: 18l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

 

Słód Pale ale 4,6kg

Słód Crystal 400 0,4kg
Słód Chocolate 0,3kg
Słod Black 0,2kg
 

Chmielenie:

 

60 min:
- 25g Bravo 13,7 AA
30 min:
- 25 g Dr Rudi  11,8 AA
10 min:
- 50 g Cascade 7,7 AA
- mech irlandzki

Na zimno:

- 30 g Cascade 7,7 AA

 

Notatki:

Po przelaniu 16l wody o temp 75 st C do lodówki turystycznej niemiła niespodzianka. Kranik zaczął przeciekać mimo, umieszczenia uszczelki po wewnętrznej stronie ścianki. Przelałem wodę do fermentora bez kranika, przeniosłem filtrator z oplotu do fermentora z kranikiem i przelałem do niego wodę. Wsypanie słodów i pierwszy dylemat. Czy dobrze zrobiłem wsypując wszystkie słody (jasne i ciemne) od razu. Czy to nie da zbyt dużej, nieprzyjemnej paloności? Temp spadła do 66st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 14 l wodą o temp 80 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie w wannie do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-04.

 

 

24.05.2015r.

Koniec fermentacji burzliwej, zeszło do 3 BLG. Przelanie na cichą.

 

28.05.2015r.

Chmielenie na zimno 4 dni przed butelkowaniem.

30g Cascade

 

31.05.2015r.

Koniec fermentacji cichej. Butelkowanie z 4g cukru do refermentacji na 0,5 l butelkę i 3g na 0,33l.

 

12.06.2015r

Otworzenie pierwszej butelki. Raczej słaby aromat chmieli amerykańskich. W smaku dosyć mocno palone, trzeba będzie to zmienić i dać słody palone na ostatnie 15 min zacierania. Piana ładnie zbudowana, drobnopęcherzykowa.  Jednak jak na moje pierwsze piwo z zacieraniem jestem zadowolony. Najważniejsze, że mi smakuje i jest pijalne. Następne piwo będzie z własnej receptury. To był gotowy zestaw BIPA z twojbrowar.pl

 

21.07.2015r

Po ponad 1,5 miesiąca piwo jest bardzo ułożone w smaku i aromacie. Wyraźna paloność i czekoladowość. Bardzo dobre piwo. Nie czuć już alkoholu w aromacie i w smaku co mnie bardzo cieszy :) Już wiem, że spróbuje uwarzyć warkę nr 8 stout owsiany czekoladowy :) Będzie leżakowało co najmniej 2 miesiące.

 

PODSUMOWANE:

Piwo dobre i do powtórzenia. Muszę jednak dać ciemne słody na ostatnie 15min zacierania i  dawać więcej chmielu do gotowania i na cichą.

post-10270-0-33151000-1434901557_thumb.jpg

post-10270-0-83891600-1434902032_thumb.jpg

post-10270-0-31972700-1434902037_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 4# -  Folk Lady ( 07.06.2015r.)
Polish IPA

Parametry

  • Początkowe blg: 16°
  • Końcowe blg: 3,0°
  • Alkohol objętościowo: 6,7%
  • IBU: 55,0 IBU
  • Objętość: 20l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

 

Słód Pale ale 5,0kg

Słód Pszeniczny 0,6kg
Słód Karmelowy 150 Strzegom 0,2kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 15g Iunga 11,0 AA
30 min:
- 30g Oktawia 7,0 AA (szyszka)
10 min:

- 70g Oktawia 7,0 AA (szyszka)

- 25g Sybilla 6,0 AA
- mech irlandzki

Na zimno:

- 100g Oktawia 7,0 AA (szyszka)

- 25g Sybilla 6,0 AA

 

Notatki:

Po przelaniu 18l wody o temp 75 st C do lodówki turystycznej znów niemiła niespodzianka. Kranik zaczął przeciekać mimo, że po wcześniejszym testowaniu podwójnej uszczelki wszystko było ok. Znowu przelałem wodę do fermentora bez kranika, przeniosłem filtrator z oplotu do fermentora z kranikiem i przelałem do niego wodę. Wsypanie słodów. Temp spadła do 68st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 12 l wodą o temp 76 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży M-44. Jestem ciekawy efektu. Zacierałem na słodko a drożdże dają bardziej wytrawny efekt. Mam nadzieję, że to da jakieś zbalansowanie.

 

09.06.2015r.

Drożdże ruszyły dosyć późno. Zobaczymy co z tego będzie

 

12.06.2015r. 

Nadal bulka. Hmmm. Trzeba będzie chyba przedłużyć burzliwą. Chyba, że fermentacja skończy się do niedzieli.

 

21.06.2015r. 

Koniec przedłużonej fermentacji burzliwej i przelanie na cichą. 

 

28.06.2015r.

Butelkowanie - 3g cukru na butelkę 0,33l. 4g cukru na butelkę 0,5l

 

11.07.2015r.

Pierwsza degustacja. Na początku trochę się zawiodłem, bo przy tej ilości chmielu na zimno powinien mnie uderzyć mega aromat. Jednak piwo było trochę za mocno schłodzone i dopiero po ogrzaniu doszły do głosu aromaty kwiatowe, owocowe a najbardziej ku mojemu zaskoczeniu TRUSKAWKI! :) W smaku jednak trochę puste, ale jak na pierwsze piwo z mojej własnej receptury to jestem zadowolony:)

 

08.08.2015r.

Piwo wysłane na III Warmiński Konkurs Piw Domowych i w kategorii  Polish IPA zajęło 8 miejsce na przysłane 23 piwa!!! Wielki sukces, że przeszło w ogóle eliminacje i dostało się do najlepszej dziesiątki :) Jak na pierwsze piwo z własnej receptury nie jest źle :)

post-10270-0-67653800-1434903590_thumb.jpg

post-10270-0-89666000-1436630531_thumb.jpg

post-10270-0-50033500-1436630537_thumb.jpg

post-10270-0-30784400-1436630542_thumb.jpg

post-10270-0-11803000-1437503618_thumb.jpg

post-10270-0-88309800-1437503623_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 5# -  Summer Wheat ( 12.07.2015r.)
American Wheat

Parametry

  • Początkowe blg: 11°
  • Końcowe blg: 3°
  • Alkohol objętościowo: 4,1%
  • IBU: 28,0 IBU
  • Objętość: 19l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

 

Słód Pale Ale 2,0kg

Słód Pszeniczny 2,0kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 10g Citra 13,5 AA
5 min:
- 30g 
Citra 13,5 AA
 

Notatki:

Po przelaniu 14l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 67st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 14 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-05. Pierwsze piwo z użyciem tych drożdży, zobaczymy jakie będą efekty.

 

13.07.2015r.

Drożdże ruszyły. Zakładam jedynie fermentację cichą na tydzień.

 

21.07.2015r.

Piwo nadal bulka. Trochę to pokrzyżowało moje plany z butelkowaniem ale czekam na koniec fermentacji.

 

24.07.2015r.

Koniec fermentacji burzliwej. Nie przelewam na cichą tylko od razu butelkuję. 4g na butelkę 0,5l,  Aromat bardzo ciekawy. Jak na razie jestem zadowolony z drożdży S-05. Myślę, że częściej będę ich używał.

 

07.08.2015r.

 

Pierwsza degustacja i już jest coś nie tak :/ Prawie zniknął piękny aromat Citry i przeważa zapach drożdży. Nie tak to miało wyglądać. Chyba piwa z większą ilością słodu pszenicznego nie nadają się do zacierania temperaturowego:/ Barwa i piana piękna jak na American Wheat. Byłoby idealne ale jednak coś poszło nie tak.

 

PODSUMOWANIE:

Nadal utrzymuje się smak i aromat drożdży. Nie mam pojęcia co poszło nie tak. Czy to przez te upały które się długo utrzymywały? Fermentacja odbywała się w piwnicy w temperaturze 17-18 st C więc nie wiem o co chodzi. A może to wina tego, że nie przelałem na cichą? A może za krótko było na burzliwej? 

Jak na razie rezygnuje z piw pszenicznych dopóki nie kupię garnka i taboretu do zacierania na kilka temperatur.

post-10270-0-96195200-1439828872_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 6# -  Storm IPA  ( 19.07.2015r.)
American IPA

Parametry

  • Początkowe blg: 15°
  • Końcowe blg: 3,5°
  • Alkohol objętościowo: 5,9%
  • IBU: 55,0 IBU
  • Objętość: 19l, 
  • Czas gotowania: 60min 

Składniki:

 

Słód Pale Ale 4,5kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,3kg

Słód Czekoladowy ciemny 1200 EBC 0,05kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 20g Iunga 11,0 AA
15 min:
- 10g Simcoe
 11,4 AA

- 10g Lemon drop 4,5 AA

- 10g Citra 13,5 AA

- Mech irlandzki

5 min:

- 20g Simcoe 11,4 AA

- 20g Lemon drop 4,5 AA

- 20g Citra 13,5 A

Chmielenie na zimno:

- 20g Simcoe 11,4 AA

- 20g Lemon drop 4,5 AA

- 20g Citra 13,5 A

Drożdże:

Safale US-05

 

Notatki:

Po przelaniu 18l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 66st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 14 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-05.

 

20.07.2015r.

Drożdże ruszyły. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

 

26.07.2015r.

Koniec fermentacji burzliwej i przelanie na cichą. Zmierzone 4 BLG.

 

29.07.2015r.

Chmielenie na zimno.

 

02.08.2015r.

Zmierzone 3,5 BLG. Butelkowanie. Do refermentacji użyto 4g cukru na butelkę 0,5l i 3g na 033l.

 

16.08.2015r.

Pierwsza degustacja. Mogę śmiało powiedzieć, że drożdże US-05 odzyskały honor. To jest moje najlepsze piwo (mogę śmiało powiedzieć, że lepsze od mojego konkursowego na WKPD). Kolor ciemny bursztyn. Wspaniały aromat owoców, mniejszy cytrusów (spodziewałem się lepszego aromatu po chmielu Lemon Drop). Świetna piana, która odbudowuje się do samego końca. Goryczka lekko zalegająca, ale nie jest źle. Lekko słodkie od słodów karmelowych i dodatku czekoladowego. Jestem jak na razie najbardziej zadowolony z tego piwa. Pewnie zabiorę na moje pierwsze spotkanie PSPD w Olsztynie żeby nie przyjść z pustymi rękami ;)

post-10270-0-24543000-1439829664_thumb.jpg

post-10270-0-30341700-1439829683_thumb.jpg

post-10270-0-10792600-1439829687_thumb.jpg

post-10270-0-50719800-1439829690_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Każdy posiada jakąś serie piw w danej tematyce. Dlatego ja zaczynam serie piw z kolejnymi stopniami wojskowymi. Zaczynamy od SZEREGOWEGO :-)

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 7# -  Private Johns  ( 04.09.2015r.)
American Pale Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 13,5°
  • Końcowe blg: 3,5°
  • Alkohol objętościowo: 5,1%
  • IBU: 30,0 IBU
  • Objętość: 21l,
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 4,5kg

Słód Pszeniczny 0,5kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,25kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 20g Iunga 11,0 AA


5 min:
- 15g Amarillo 8,9 AA

- 15g Centennial 8,5 AA

- Mech irlandzki

 

Na whirpool (temp. brzeczki 75stC przez 60 min):

- 10g Amarillo 8,9 AA

- 10g Centennial 8,5 AA

 

Chmielenie na zimno:

- 25g Amarillo 8,9 AA

- 25g Centennial 8,5 AA

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Notatki:

Po przelaniu 16l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 66st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 14 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-05.

 

04.09.2015r.

Drożdże ruszyły. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

 

13.09.2015r.

Koniec fermentacji burzliwej i przelanie na cichą. Zmierzone 3,5 BLG.

 

15.09.2015r.

Chmielenie na zimno:

- 25g Amarillo 8,9 AA

- 25g Centennial 8,5 AA

 

18.09.2015r.

Butelkowanie. Dodane 4g cukru do refermentacji na 0,5l butelkę.

post-10270-0-71391200-1442659883_thumb.jpg

post-10270-0-93646200-1444507747_thumb.jpg

post-10270-0-77650000-1444507753_thumb.jpg

post-10270-0-55917500-1444507757_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 8# - Corporal Black ( 27.09.2015r.)

Chocolate Milk Oatmeal Stout

 

Parametry

  • Początkowe blg: 14°
  • Końcowe blg: 5°
  • Alkohol objętościowo: 4,6%
  • IBU: 35,0 IBU
  • Objętość: 21l
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 3,00kg

Płatki owsiane (podpiekane w piekarniku) 0,80kg

Słód Monachijski typ II 0,50kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg

Czekoladowy ciemny 1200EBC 0,50kg

Carafa III Special 0,20kg

Kakao 0,15kg (do zacieru)

Laktoza 0,25kg

 

Chmielenie:

 

60 min:

- 20g Iunga 11,0 AA

 

10 min:

- 20g Iunga 11,0 AA

- 5g Mech irlandzki

- 0,25kg Laktoza

 

Drożdże:

Starter z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności

 

Notatki:

Po przelaniu 18l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 65st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 12 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie starteru z drożdżami FM 13: Irlandzkie Ciemności

 

28.09.2015r.

Drożdże ruszyły jak szalone. Pierwszy raz użyłem drożdży płynnych i robiłem starter. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

04.10.2015r.

Przelanie na cichą. Słabe odfermentowanie do 5,5 BLG.

16.10.2015r.

Koniec fermentacji cichej. Odfermentowanie do poziomu 5 BLG.

Jeśli chodzi o kapslowanie to niestety moja kapslownica Greta umarła:/ Cięła wszystkie szyjki jak leci. Poratował mnie kolega nową kapslownicą.

Bojąc się o wytworzenie granatów jedną skrzynkę zakapslowałem z 3g na 0,5l piwa, a drugą skrzynkę z 4g na 0,5l piwa. Może nic nie wystrzeli.

 

UWAGI:

Piwo przeznaczone na Ligę Piwowarów PSPD oddział Warmińsko-Mazurski. Może uda się zwyciężyć z kolegami :)

Piwo gładkie, mega kakaowe, czekoladowe z lekką nutą kawową. Lekka słodycz, następnym razem dodać 500g laktozy.

post-10270-0-44569400-1445077796_thumb.jpg

post-10270-0-68583700-1446658120_thumb.jpg

post-10270-0-49185100-1446658125_thumb.jpg

post-10270-0-07619900-1446658131_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 9# -   Creepy Pumpkin  (11.10.2015r.)
Pumpkin Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 15,2°
  • Końcowe blg: 2,5°
  • Alkohol objętościowo: 6,3%
  • IBU: 25,0 IBU
  • Objętość: 15l
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 3,00kg

Słód Pszeniczny 0,53kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg

Słód Biscuit 0,30kg

Słód Czekoladowy ciemny 1200EBC  0,05kg

Dynia 0,80kg (pieczona + cukier 0,10kg)

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 35g Progress 4,0 AA


10 min:
- 15g Progress 4,0 AA

- 5g Mech irlandzki

- 8g Przyprawy do cista dyniowego (cynamon, gałka muszkatołowa, imbir, ziele angielskie)

 

Drożdże:

Uwodnione US-05

 

Notatki:

Po przelaniu 15l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów i dyni. Temp spadła do 65st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 10 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży US-05.

 

12.10.2015r.

Drożdże ruszyły. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

 

20.10.2015r.

Przelanie na cichą. Zeszło do 3BLG. Może poprawi się do 2,5BLG. Alkohol 6,3%

 

25.10.2015r.

Zabutelkowane z 3g cukru na 0,5l piwa i z 4g cukru na 0,5l piwa. 

 

04.11.2015r.

Piwo super pijalne, świetna barwa ciemno bursztynowo - "dyniowa". Nie czuć alkoholu. Piwo z delikatną słodyczą od dyni, aromat przypraw może troszkę słabo wyczuwalny ale ogólnie nie jest źle. Bardzo dobre piwo, na pewno do powtórzenia. 

post-10270-0-51914200-1445351106_thumb.jpg

post-10270-0-85931100-1446658217_thumb.jpg

post-10270-0-16080600-1446658231_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 10# -  Spoko Loko (08.11.2015r.)
American Pale Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 13,0°
  • Końcowe blg: 4,0°
  • Alkohol objętościowo: 5,7%
  • IBU: 43,0 IBU
  • Objętość: 22l
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 4,50kg

Słód Pszeniczny 0,50kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg

Słód Monachijski typ II 0,25kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 20g Citra 13,5 AA


5 min:
- 25g Cascade 7,7 AA

- 25g Sorachi Ace 12,5 AA

- 5g Mech irlandzki

 

Na cichą:

- 30g Citra 13,5 AA

- 25g Cascade 7,7 AA

- 25g Sorachi Ace 12,5 AA

 

Drożdże:

Uwodnione US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M44)

 

Notatki:

Po przelaniu 18l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 64st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 14 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży Mangrove Jack's #M44.

 

11.11.2015r.

Straszny lag drożdży, dopiero dziś ruszyły po ponownym napowietrzeniu brzeczki. Mam nadzieję, że nie skończy się pierwszy infekcją w Browarze Dred. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

 

25.11.2015r.

Przelanie na cichą jednak po 2 tygodniach. Dodanie chmielu na zimno: Citra 30g, Cascade 25g, Sirachi Ace 25g.

 

29.11.2015r.

Zabutelkowane z 3g cukru na 0,5l piwa.

 

06.12.2015r.

W aromacie cytrusowe, owoce tropikalne i lekka drożdżowość niestety w smaku mega drożdżowe :/ Piwo pewnie trafi w kanał. Niestety drożdżowość to wina skorzystania z PRZECENY drożdży Mangrove Jack,'s. Najpierw 3-dniowy lag przy ruszeniu drożdży, później bardzo słaba fermentacja.

post-10270-0-54229100-1449383208_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 11# -  Pendolino Pale Ale (11.11.2015r.)
Pale Ale na dzikich chmielach

 

Pierwsze eksperymentalne piwo na dzikim chmielu znalezionym w terenie niedaleko torów po których jeździ Pendolino ;)


Parametry

  • Początkowe blg: 11,0°
  • Końcowe blg: 5,0°
  • Alkohol objętościowo: 3,1%
  • IBU: ??? IBU
  • Objętość: 10l
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 2,00kg

Słód Pszeniczny 0,30kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,30kg

 

Chmielenie:

 

60 min:
- 10g Iunga 11,0 AA


15 min:
- 80g mokrego Dzikiego Chmielu ??? AA

 

10 min:

- 5g Mech irlandzki

 

5 min:
- 100g mokrego Dzikiego Chmielu ??? AA

 

Drożdże:

Uwodnione US West Coast Yeast (Mangrove Jack's #M44)

 

Notatki:

Po przelaniu 9l wody o temp 73 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 64st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 6 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży Mangrove Jack's #M44.

 

12.11.2015r.

Zadanie uwodnionych drożdży. Zakładam fermentację cichą na tydzień i burzliwą na następny tydzień.

 

29.11.2015r.

Trzymane dwa i pół tygodnia na cichej. Zeszło tylko do 5 BLG. To chyba wina drożdży. Najpierw lag, później bardzo słaba fermentacja. Nigdy więcej drożdży z promocji:/

 

06.12.2015r.

Drożdżowe w aromacie i w smaku + jakby ktoś dodał świeżo skoszonej trawy i posypał ściętymi łodygami. Niestety tak samo jak w poprzednim piwie drożdżowość to wina skorzystania z PRZECENY drożdży Mangrove Jack,'s. Najpierw 3-dniowy lag przy ruszeniu drożdży, później bardzo słaba fermentacja. Nauczka na przyszłość, NIE OSZCZĘDZAĆ na drożdżach.

post-10270-0-19506200-1449402667_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Warka 12# -  Fifarafa (05.12.2015r.)
Nut Brown Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 14,0°
  • Końcowe blg: 3,0°
  • Alkohol objętościowo: 5,7%
  • IBU: 31,0 IBU
  • Objętość: 24,5l
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 4,00kg

Słód Biscuit 0,75kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,50kg

Słód Special B 0,25kg

Słód Czekoladowy ciemny 1200 EBC 0,25kg

 

Chmielenie:

 

60 min:

- 10g Iunga 11,0 AA
- 40g EKG 5,00 AA


10 min:
- 10g EKG 5,00 AA

- 5g Mech irlandzki

 

Drożdże:

Uwodnione US-05

 

05.12.2015r.

Po ochłodzeniu brzeczki wyszły dziwne rzeczy. Przy dopełnieniu wody do 22 l gęstość wyszła 16BLG, więc wydajność wyszłaby na poziomie 89%. Możliwe, że wsypałem przez przypadek więcej słodu Pale Ale. Dopełniłem do 24,5 l żeby wyszło 14-14,5 BLG. Goryczka spadła z 35 IBU do 31IBU.

 

13.12.2015r.

Przelanie na cichą. Zeszło do 4BLG.

 

21.12.2015r.

Na cichej zeszło do 3 BLG. Zabutelkowane z 3g cukru na 0,5l piwa.

 

30.12.2015r.

Otworzona pierwsza butelka. W aromacie i w smaku czekolada i orzechy. Piwo lekkie, pijalne i na pewno do powtórzenia :)

post-10270-0-06491700-1451226752_thumb.jpg

post-10270-0-96941300-1451226754_thumb.jpg

post-10270-0-09980900-1451507915_thumb.jpg

post-10270-0-76710500-1451507919_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 13# - Dakota (12.12.2015r.)

American IPA v.2

 

Parametry

  • Początkowe blg: 16,0°
  • Końcowe blg: 3°
  • Alkohol objętościowo: 6,7%
  • IBU: 70,0 IBU
  • Objętość: 22,5l,
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Pale Ale 5,0kg

Słód Pszeniczny 0,25kg

Słód Karmelowy 150 EBC 0,40kg

 

Chmielenie:

 

60 min:

- 25g Iunga 11,0 AA

15 min:

- 10g Simcoe 11,4 AA

- 10g Sorachi Ace 12,5 AA

- 10g Citra 13,5 AA

- Mech irlandzki 5g

5 min:

- 20g Simcoe 11,4 AA

- 20g Sorachi Ace 12,5 AA

- 20g Citra 13,5 AA

 

Chmielenie na zimno:

- 20g Simcoe 11,4 AA

- 20g Sorachi Ace 12,5 AA

- 20g Citra 13,5 AA

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Notatki:

Po przelaniu 20l wody o temp 72 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 63st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 10 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży Safale US-05. Znów dziwne rzeczy z wydajnością, wg PPPP na poziomie ok. 90%.

 

19.12.2015r.

Przelanie na cichą.

 

31.12.2015r.

Piwo zeszło do 3 BLG. Butelkowanie 3g cukru na 0,5l butelkę.

 

08.01.2016r.

Otwarta pierwsza butelka. Ogólne podsumowanie moich znajomych piwo "Dwa światy". W aromacie słodkie, owocowo-kwiatowe, może troszkę słodycz kokosowa z chmielu sorachi ace. W smaku jednak coś innego. Mocna goryczka, jednak takie było moje założenie. Smak jednak jest troszkę dziwny, nie jestem w stanie określić czy to od chmielu sorachi ace czy coś poszło nie tak. W smaku również jest słodkie jednak jest jakaś dziwna nuta, może trochę wyczuwam drożdże. Muszę również zabrać piwo do oceny na spotkanie PSPD.

post-10270-0-11286300-1451996322_thumb.jpg

post-10270-0-96744800-1451996325_thumb.jpg

post-10270-0-32199300-1452370734_thumb.jpg

post-10270-0-81642100-1452370738_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Warka 14# -Karakan (12.12.2015r.)

Altbier

 

Parametry

  • Początkowe blg: 12,0°
  • Końcowe blg: 4°
  • Alkohol objętościowo: 4,1%
  • IBU: 44,0 IBU
  • Objętość: 12l,
  • Czas gotowania: 60min

Składniki:

 

Słód Monachijski typ I 2,0kg

Słód Monachijski typ I 0,25kg

Słód Caramunich 0,25kg

Słód Czekoladowy ciemny 1200 EBC 0,02kg

 

Chmielenie:

 

60 min:

- 10g Iunga 11,0 AA

- 40g Select Spalt 2,80 AA

 

10min:

- 10g Select Spalt 2,80 AA

- Mech irlandzki 5g

 

Drożdże:

Safale S-33

 

Po przelaniu 9l wody o temp 72 st C do fermentatora wsypanie słodów. Temp spadła do 64st C. Zacierałem 90 min.

Wysładzanie 7 l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie (na noc) do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-33. Dziwne rzeczy z wydajnością tak jak w poprzedniej warce , wg PPPP na poziomie ok. 90%.

 

21.12.2015r.

Przelanie na cichą.

 

31.12.2015r.

Piwo zeszło do 4BLG. Butelkowanie 3g cukru na 0,5l butelkę.

 

08.01.2016r.

Otworzona pierwsza butelka. Słaby ze mnie sensoryk, ale postaram się opisać piwo. Nagazowanie średnie do niskiego. Dobra podbudowa słodowa, jednak chyba zbyt wyeksponowana chmielowość Select Spalt w smaku, wyczuwalna również ziołowa goryczka. Piwo powinno być bardziej słodowe niż chmielowe. Jedna butelka poszła już dla kolegi, następną zabiorę na pewno do oceny na spotkanie PSPD.

post-10270-0-45114300-1451996468_thumb.jpg

post-10270-0-67117000-1451996472_thumb.jpg

post-10270-0-96018100-1452369727_thumb.jpg

post-10270-0-34681300-1452369732_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czas na podsumowanie roku 2015 :)

Uwarzyłem do tej pory 14 warek o łącznym wybiciu 264 litrów.

Pierwsza warka uwarzona z brewkitu, druga z ekstraktów + własne chmielenie. Następne warki już z zacieraniem.

 

Pierwsze sukcesy to:

- 8 miejsce na 23 w III Warmińskim Konkursie Piw Domowych w Kategorii Polish India Pale Ale (szału nie ma ale i tak wielki sukces jak na pierwsze piwo z własną recepturą),

- Wygrane kwalifikacje w Warmińskich Bitwach Piwowarów w kategorii Stout, w Browarze Zamkowy Młyn w Olsztynie.

 

Udało mi się wstąpić do zacnego grona Polskiego Stowarzyszenia Piwowarów Domowych.

 

Niestety były też pierwsze porażki:

- Warka 10 - Spoko Loko - American Pale Ale v.2 - w smaku mocno drożdżowe z powodu użycia drożdży piwowarskich z przeceny. Nigdy więcej oszczędzania na surowcach.

- Warka 11 - Pendolino Pale Ale - Pale Ale (Dziki chmiel) - nieudany eksperyment z dzikim chmielem znalezionym w terenie. W smaku obrzydliwe: skoszony trawnik + świeżo ścięte łodygi ;) Ale ciekawy eksperyment.

 

Plany zakupów na przyszły rok:

- refraktometr,

- balingomierz lepszej jakości,

- taboret gazowy,

- gar 30-35litrów,

- komora fermentacyjna do lagerów,

- budowa leżakowni butelek piwa w piwnicy :)

 

Plany piwowarskie na przyszły rok:

- RIS (do leżakowania przynajmniej na rok),

- APA + eksperyment z piwem malinowym,

- NZIPA,

- Witbier,

- Polish Red Ale,

- Rye IPA,

- American Amber Ale,

- Bitter,

- w między czasie eksperymenty z cydrami, które mi zasmakowały ;)

 

Mam nadzieję, że w roku 2016 również uda się przekroczyć magiczną liczbę 12 warek na rok :)

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Cydr #1 (30.12.2015r.)

Parametry

  • Początkowe blg: 12,0°
  • Końcowe blg: -1°
  • Alkohol objętościowo: 6,7%
  • Objętość: 7l,

 

Sok:
Sok jabłkowy naturalny - owoc sandomierski - 6l

Sok Hortex jabłko 100% - z zzagęszczonego soku jabłkowego - 1l

Drożdże:
Dedykowane do cydrów

30.12.2015r.

Dodane uwodnione drożdże do soku jabłkowego. 

 

31.12.2015r.

Drożdże ruszyły.

 

06.01.2016r.

Przelanie na cichą. Zeszło do -1BLG więc ostro ;) W smaku strasznie kwaśne więc dodałem 80g cukru brzozowego (ksylitolu).

 

10.01.2016r.

Butelkowanie 3g cukru do refermentacji na butelkę 0,33l. Wyszła cała skrzynka 20 x 0,33l.

 

24.01.2016r.

Smak lekko kwaśny przełamany słodyczą z ksylitolu. Jednak cydr posiada poważną wadę. Jest słabo gazowany. Nie wiem czy ujemne odfermentowanie miało na to wpływ i czy było zbyt mało drożdży do refermentacji? Cydr do wypicia, ale eksperyment średnio udany. Być może kiedyś powtórzę, ale już  tym razem z drożdżami piwowarskich. 

post-10270-0-39263100-1452761945_thumb.jpg

post-10270-0-00076300-1452761985_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Pierwsza warka w roku 2016!!!

 

Warka 15# - Almanach (16.01.2016r.)
SH Iunga Pale Ale

Parametry

  • Początkowe blg: 12,5°
  • Końcowe blg:3,5°
  • Alkohol objętościowo: 5,0%
  • IBU: 50,0 IBU
  • Objętość: 17,5l,
  • Czas gotowania: 60min

 

Składniki:

Słód Pale Ale 3,0kg
Słód Pszeniczny  0,6kg
Słód Karmelowy 30 Strzegom 0,14kg
Słód Karmelowy 150 Strzegom 0,38kg

Chmielenie:

60 min:
- 10g Iunga 11,0 AA

30 min:
- 20g Iunga 11,0 AA
10min:
30g Iunga 11,0 AA
- Mech irlandzki 5g

Drożdże:
Safale S-04

Przelanie 14,5l wody o temp 75 st C do naprawionej i uszczelnionej wreszcie lodówki turystycznej i wsypanie słodów 4,12kg. Temp spadła do 68st C. Zacierałem 90 min.Wysładzanie 12l wodą o temp 75 st C. Gotowanie 60 min, później chłodzenie na balkonie do temp 25 st C. Zadanie uwodnionych drożdży S-04. 

 

27.01.2015r.

Przelane 11litrów na cichą i dodanie 40g Iungi. 6 litrów zostawione na burzliwej i przeznaczone na piwo malinowe.

 

01.02.2015r.

Butelkowanie 4g cukru na butelkę 0,5l. Piękny słodki aromat kwiatowy :)

post-10270-0-75147800-1453058399_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Nowy eksperyment z piwem malinowym.

 

Warka 16# - Git Malina (24.01.2016r.)

Malinowe

 

Parametry:

  • Początkowe blg: 9°
  • Końcowe blg 2°
  • Alkohol objętościowo: 6,3%
  • IBU: ? IBU
  • Objętość: 12l,

Składniki:
- 6 litrów piwa z warki #15 pozostawione w fermentorze po fermentacji burzliwej

- 2 butelki po 420ml syropy malinowego Herbapol 

- 5 litrów wody 

Chmielenie:

- herbatka parzona 30 min z 10g chmielu Iunga 11,0 AA i dolane do fermentora

 

Drożdże:
Safale S-04 które pozostały po fermentacji burzliwej.

 

27.01.2015r.

Do 6 litrów SH Iunga Pale Ale dolane 2 syropy malinowe Herbapol oraz 5 litrów wody. Dolana herbatka z 10g chmielu Iunga.

 

16.02.2015r.

Butelkowanie 3g ksylitolu i 4g cukru białego na butelkę.

post-10270-0-19764700-1453060158_thumb.jpg

Edytowane przez Luqas van Dred

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×