Jump to content
tusiaczek

BLG nie spada na cichej...

Recommended Posts

Witam

Mam pewien problem z moimi dwoma pierwszymi warkami... 

Dwa tygodnie temu zrobiłem z pomocą kolegi (specjalnie przyjechał ze stolycy na małe szkolenie  :) ) dwie warki, Dunkelweizen i Milk Stout.  Dunkelweizen miał na starcie 12 BLG a Milk Stout 15 BLG. Po tygodniu zlałem je na cichą i zostawiłem na kolejny tydzień. Miałem w planach w ten weeken butelkować ale okazało się że w Dunkleu BLG zatrzymało się na 5 a w Milku na 10 BLG (mierzone refraktometrem). Możliwe że trzymałem je w troszkę za niskiej temperaturze bo okazało się że coś koło 18`C, w piątek po badaniu przeniosłem w cieplejsze miejsce i teraz jest około 21`C.

Mam się martwić czy po prostu dać im zdecydowanie więcej czasu?

PS

Jak napisałem to moje pierwsze warki i nie wiem czy BLG ma spaść poniżej zera jak w przypadku robienia bardziej % płynów a chwilowo nie mam jak zapytać mojego eksperta bo gdzieś na narty wybył  :cool:

Edited by tusiaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Te wartości Blg piw po fermentacji, co podałeś to są po korekcie czy bezpośrednio z refraktometru?

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

 

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

 

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...
Użyj spławika.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

 

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...

 

Ręce opadywują, kupiłeś a nie wiesz jak używać

http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę.

PS

Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki??

Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać?

Edited by tusiaczek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na fermentującym piwie, refraktometr daje fałszywe wyniki, więc trzeba dokonać korekty. Jak masz spławik to go użyj.

Po mojemu za szybko przelałeś piwo na cichą i to bez pomiaru i teraz mogą być problemy z dofermentowaniem. 

Osobiście nigdy  nie przelałbym piwa po tygodniu, nawet pozornie odfermentowanego. 

Edited by Giziu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę.

PS

Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki??

Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać?

Napisz chociaż że refraktometr dostałeś dzisiaj na testy i nie miałeś czasu poczytać ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną...  Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie  :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną...  Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie  :P

 

 

 

 

http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/?hl=%2Bkorekcja+%2Brefraktometru&do=findComment&comment=183723

 

nie pytaj, nie pytaj tylko czytaj  :P

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ogólnie mówiąc byłoby dość miło, gdybyś poczytał trochę wiki. Link znajdziesz w górnym menu. Ludzie włożyli bardzo dużo pracy w przygotowanie materiałów, żeby początkujący piwowarzy mieli łatwiej, a doświadczeni piwowarzy nie musieli po kilka razy dziennie odpowiadać te same podstawowe pytania.

 

Tutaj masz artykulik o refraktometrze: http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... 

Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę  :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dlatego mierz spławikiem. :)

 

Nie wiem jakiego używasz narzędzia, ale w moim żadnej filozofii nie ma. Wpisujesz blg początkowe i odczyt po fermentacji, a program wylicza blg końcowe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... 

Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę  :D

Mam podobnie więc używam spławika ;)

Edited by anteks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie.

Proszę, już nigdy, nikomu nie dawaj takich rad.

Po to są przyrządy pomiarowe by z nich korzystać i mieć pewność czy fermentacja się zakończyła. Tu nie ma miejsca na "raczej", czy "wydaje mi się".

Share this post


Link to post
Share on other sites

No to w końcu butelkować czy czekać ???? Bo ja już jutro chciałem po flaszki do piwnicy lecieć.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.