Skocz do zawartości
tusiaczek

BLG nie spada na cichej...

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam pewien problem z moimi dwoma pierwszymi warkami... 

Dwa tygodnie temu zrobiłem z pomocą kolegi (specjalnie przyjechał ze stolycy na małe szkolenie  :) ) dwie warki, Dunkelweizen i Milk Stout.  Dunkelweizen miał na starcie 12 BLG a Milk Stout 15 BLG. Po tygodniu zlałem je na cichą i zostawiłem na kolejny tydzień. Miałem w planach w ten weeken butelkować ale okazało się że w Dunkleu BLG zatrzymało się na 5 a w Milku na 10 BLG (mierzone refraktometrem). Możliwe że trzymałem je w troszkę za niskiej temperaturze bo okazało się że coś koło 18`C, w piątek po badaniu przeniosłem w cieplejsze miejsce i teraz jest około 21`C.

Mam się martwić czy po prostu dać im zdecydowanie więcej czasu?

PS

Jak napisałem to moje pierwsze warki i nie wiem czy BLG ma spaść poniżej zera jak w przypadku robienia bardziej % płynów a chwilowo nie mam jak zapytać mojego eksperta bo gdzieś na narty wybył  :cool:

Edytowane przez tusiaczek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Te wartości Blg piw po fermentacji, co podałeś to są po korekcie czy bezpośrednio z refraktometru?

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

 

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...
Użyj spławika.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bezpośrednio z refraktometru. A ta korekta to ki diabeł? Przed użyciem ustawiałem go na wodzie destylowanej.

Nie odrobiło się zadania domowego :P

 

Niestety jak się wędzi, pędzi robi sery i diabeł wie co jeszcze to czasem coś umknie człowiekowi więc może byś tak wytłumaczył mnie lejkowi co i jak z tą korektą? Proszę...

 

Ręce opadywują, kupiłeś a nie wiesz jak używać

http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę.

PS

Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki??

Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać?

Edytowane przez tusiaczek

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Na fermentującym piwie, refraktometr daje fałszywe wyniki, więc trzeba dokonać korekty. Jak masz spławik to go użyj.

Po mojemu za szybko przelałeś piwo na cichą i to bez pomiaru i teraz mogą być problemy z dofermentowaniem. 

Osobiście nigdy  nie przelałbym piwa po tygodniu, nawet pozornie odfermentowanego. 

Edytowane przez Giziu

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No tak mi poradził kolega który ileś tam już warek zrobił... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Myślałem że piszę w piaskownicy ale widzę że się myliłem... Dziękuję bardzo za pomoc. Jakoś sobie poradzę.

PS

Skąd mogłem wiedzieć że nie uzywa się refraktometru do fermentującej brzeczki??

Użyłem spławika i wyszło że Dunkel ma 2 BLG a Milk 5. Zlewać czy czekać?

Napisz chociaż że refraktometr dostałeś dzisiaj na testy i nie miałeś czasu poczytać ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną...  Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie  :P

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Szczerze to jak robiliśmy warkę kolega miał swój a mój doszedł dopiero w tygodniu i tylko doczytałem że trzeba go skalibrować wodą destylowaną...  Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku... albo podpytam gdzieniegdzie  :P

 

 

 

 

http://www.piwo.org/topic/8587-korekcja-pomiarow-refraktometrem/?hl=%2Bkorekcja+%2Brefraktometru&do=findComment&comment=183723

 

nie pytaj, nie pytaj tylko czytaj  :P

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ogólnie mówiąc byłoby dość miło, gdybyś poczytał trochę wiki. Link znajdziesz w górnym menu. Ludzie włożyli bardzo dużo pracy w przygotowanie materiałów, żeby początkujący piwowarzy mieli łatwiej, a doświadczeni piwowarzy nie musieli po kilka razy dziennie odpowiadać te same podstawowe pytania.

 

Tutaj masz artykulik o refraktometrze: http://www.wiki.piwo.org/Refraktometr

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... 

Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę  :D

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dlatego mierz spławikiem. :)

 

Nie wiem jakiego używasz narzędzia, ale w moim żadnej filozofii nie ma. Wpisujesz blg początkowe i odczyt po fermentacji, a program wylicza blg końcowe.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Poczytałem właśnie o refraktometrze i korekcie i jestem tak samo mądry jak i przed lekturą... 

Niestety ale dla początkującego to co tam jest napisane równie dobrze mogłoby być napisane w suahili albo innym egzotycznym języku. Albo po prostu ja taki niekumaty jestem i na to trzeba wziąć korektę  :D

Mam podobnie więc używam spławika ;)

Edytowane przez anteks

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na twoim miejscu bym zlewał. Dunkel ma 2 blg czyli raczej już niżej nie zejdzie, a milk ma w składzie laktozę więc też raczej już niżej nie zejdzie.

Proszę, już nigdy, nikomu nie dawaj takich rad.

Po to są przyrządy pomiarowe by z nich korzystać i mieć pewność czy fermentacja się zakończyła. Tu nie ma miejsca na "raczej", czy "wydaje mi się".

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to w końcu butelkować czy czekać ???? Bo ja już jutro chciałem po flaszki do piwnicy lecieć.... 

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Butelkować dopiero gdy dwa pomiary na przestrzeni 2-3 dni dadzą ten sam wynik. Jeśli jest zmiana czekasz kolejne 2-3 dni i sprawdzasz ponownie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

No to poczekam dwa dni i zapuszczę spławika... i potem jeszcze dwa dni  :)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

 

 

Za tydzień kolejne dwie warki tym razem już samodzielnie więc doczytam sobie troszku..

Polecam doczytać też troszku o tym http://www.wiki.piwo.org/Fermentacja_brzeczki#Testowanie_fermentowalno.C5.9Bci_i_stabilno.C5.9Bci_brzeczki

Może okazać się przydatne za jakieś 3-4 tygodnie :):beer:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×