Jump to content
Marian7

Płytowy wymiennik ciepła

Recommended Posts

Cześć,

 

W ramach rozbudowy domowego browaru chciałbym zainwestować w płytowy wymiennik ciepła. Ale nigdzie w necie nie mogę znaleźć dokładnej instrukcji, jak to działa i co muszę jeszcze do niego dokupić. Czy ktoś używa i mógłby podzielić się doświadczeniem? Jak to się podłącza i jak dokładnie działa?

 

Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzasz kupić coś co nie wiesz jak działa? :)

 

Wpisz w google - plate heat exchanger. Znajdziesz mnóstwo animacji, które świetnie obrazują zasade działania.

 

To co musisz jeszcze dokupić zależy w dużej mierze od tego w jaki sposób chcesz z tego korzystać. Ja np. używam wymiennika w najbardziej banalny sposób tzn. brzeczka po gotowaniu grawitacyjnie spływa przez wymiennik do fermentora. W drugim obiegu (oczywiście przeciwprądowo) płynie medium chłodzące tutaj wiadomo zimna woda z sieci. W takiej sytuacji wystarczyło dokupić przyłącza - nierdzewne śrubunki na brzeczkę i przyłącza ogrodowe na wodę.

 

Odsyłam do moich zapisków: http://www.piwo.org/topic/16320-browar-na-grubie-zapiski-pawlah/page__st__20#entry331855

 

Z innych znanych mi użytkowników forum z wymiennika korzysta jeszcze Vettis.

Edited by PawelH

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam kupić, bo słyszałem, że jest dużo sprawniejszy od zwykłej chłodnicy. Natomiast zanim kupię, chcę poznać zasadę działania, dlatego pytam.

 

Dzięki, poczytam to, co podesłałeś.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zamierzam kupić, bo słyszałem, że jest dużo sprawniejszy od zwykłej chłodnicy.

czytaj, czytaj i przemyśl temat.

Ja słyszałem, że BMW lepsze od traktora, ale chyba nie do orki ;)

 

Jak każde rozwiązanie wymiennik ma swoje niewątpliwe zalety, ale ma tez kilka niedogodności (przynajmniej dla mnie) i nie koniecznie u każdego musi się sprawdzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Najmniejszy wymiennik kosztuje 299 zł i podobno chłodzi 20 litrów w około 15 minut do 20 stopni.

 

Dr2, moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody.

Jakie według Ciebie są niedogodności? Jakieś problemy z dezynfekcją czy coś innego?

 

Pzdr

Edited by Marian7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powiedzcie jak jest z myciem dezynfekcją tego wymiennika ?

Trzeba wziąć pod uwagę że jakieś drobinki ze słodu i chmielu mogą zastać w wymienniku a to jak wiadomo może być siedliskiem różnych grzybów i bakterii !

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody.

1. co to za chłodnica?

2. niby skąd taka oszczędność wody? Z brzeczki musisz usunąć określoną ilość energii (ciepła) więc jeśli używasz w tym celu tego samego medium (woda) to jak byś tego nie robił zużyjesz podobną ilość. Oczywiście pomijam skrajne przypadki, totalnie poronionych konstrukcji wymiennika (chłodnicy).

 

Jakie według Ciebie są niedogodności?

No właśnie dezynfekcja i czyszczenie wnętrza to wg mnie problem, ale co kto lubi.

 

IMO, przy standardowych warkach chłodnica z "karbowanki" nierdzewnej jest dobrym rozwiązaniem. Wymiennik ma rację bytu przy większych wybiciach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No najlepiej w obiegu puścić za pomocą pompy na 30-50 minut roztwór NaOH 2%. Potem płukanie wodą i tak samo jakimś środkiem dezynfekującym. Tak by było fachowo. W domu przychodzi mi na myśl jedynie puszczenie NaOH grawitacyjnie, ale nie wiem czy to we wszystkich zakamarkach wymyje brud. (Obstawiam, że nie)

 

Koszt wody w domowym browarze to jest pikuś. 1000 litrów kosztuje ~7 zł. Nawet jak 200 litrów wody zużyjecie na chłodzenie to praktycznie żaden koszt, poza tym wymiennik płytowy wcale nie zmniejszy tak bardzo zużycia wody.. Według mnie wymiennik płytowy w domu, do warek 20-50l to przerost formy nad treścią.

 

Za 200 zł to już można taką chłodnicę z karbowanej rurki stalowej skonstruować, że chłodzenie naprawdę będzie wydajne.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

moja chłodnica robi to w około 45 minut, więc jeśli to faktycznie prawda z czasem działania wymiennika to chyba nie ma o czym dyskutować - co najmniej połowę mniejsza strata wody.

1. co to za chłodnica?

 

Chłodnica zanurzeniowa robiona z rurki miedzianej 8mm na wzór takich, które można kupić w sklepach dla piwowarów.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robiona z rurki miedzianej 8mm

używam podobnej tylko rurka ma większe fi i nie narzekam.

Inni, których znam też używają podobnych rozwiązań z niezłymi efektami.

Może pomyśl nad tym jaki przepływ ustawić dla wody żeby chłodzenie było optymalne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja od początku używam wymiennika ciepła i jestem zadowolony bo naprawdę szybko i sprawnie idzie chłodzenie, są jednak minusy. Jak wcześniej pisali koledzy mycie i dezynfekcja. Ja załatwiam to tak że po chłodzeniu podłączam do kranu i przepłukuję wodą, przed użyciem zalewam PBW na pół godziny, przepłukuję i zalewam StarSanem który zostaje tam do momentu użycia.

Polecam zastanowić się nad jakimiś szybko-złączkami do wężyków bo to bardzo ułatwia użytkowanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No najlepiej w obiegu puścić za pomocą pompy na 30-50 minut roztwór NaOH 2%. Potem płukanie wodą i tak samo jakimś środkiem dezynfekującym. Tak by było fachowo. W domu przychodzi mi na myśl jedynie puszczenie NaOH grawitacyjnie, ale nie wiem czy to we wszystkich zakamarkach wymyje brud. (Obstawiam, że nie)

 

Koszt wody w domowym browarze to jest pikuś. 1000 litrów kosztuje ~7 zł. Nawet jak 200 litrów wody zużyjecie na chłodzenie to praktycznie żaden koszt, poza tym wymiennik płytowy wcale nie zmniejszy tak bardzo zużycia wody.. Według mnie wymiennik płytowy w domu, do warek 20-50l to przerost formy nad treścią.

 

Za 200 zł to już można taką chłodnicę z karbowanej rurki stalowej skonstruować, że chłodzenie naprawdę będzie wydajne.

Pomyślmy też czasem o ochronie środowiska i oszczędności wody, nie patrzmy tylko przez pryzmat kosztów. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

1000 litrów kosztuje ~7 zł.

 

 

Chciałbym płacić tyle za wodę :) u mnie wychodzi ~15 zł

 

Edited by watson

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie 4zł,  nie sztuka wylać 1000l tylko zrobić to samo  bardziej efektywnie

Share this post


Link to post
Share on other sites

A do jakiej temp. takim wymiennikiem grawitacyjnie można schłodzić brzeczkę? Oczywiście mowa o jednkokrotnym spuście warki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy od wielkości wymiennika, Therminatorem spokojnie do 12 stopni

Zawsze?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde, chyba mi się chłodnica z karbowanki zepsuła. Ostatnio lagera schłodziłem do 5 stopni...

 

P.S Czego w tego typu wątkach nikt nie porównuje temp. czynnika chłodzącego, co jakby ma największe znaczenie?

Edited by Mariusz_CH

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Zależy od wielkości wymiennika, Therminatorem spokojnie do 12 stopni

Zawsze?

 

czy bardziej da się schłodzić nie sprawdzałem... temperaturę jaką chcemy uzyskać regulujemy przepływem wody do chłodzenia

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, ale czy zawsze osiąga się taką temperaturę?

Czy brzeczkę chłodzi się po dekantacji z nad chmielin, czy w trakcie tej dekantacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kurde, chyba mi się chłodnica z karbowanki zepsuła. Ostatnio lagera schłodziłem do 5 stopni...

 

P.S Czego w tego typu wątkach nikt nie porównuje temp. czynnika chłodzącego, co jakby ma największe znaczenie?

Jaką temperaturę miała woda, ktorą chłodziłeś?

 

Wymiennikiem schłodzisz brzeczkę do 1stC wyżej niż woda, ktorą chłodzisz. Bez wnikania w szczegóły...

Share this post


Link to post
Share on other sites

"Jaką temperaturę miała woda, którą chłodziłeś?"

 

Aaaa, wreszcie padło to pytanie, hehehe. Tylko nie do mnie, Ci którzy się tak wykłócają wiecznie co lepsze - powinni wyniki interpretować poprzez wzięcie pod uwagę temp wody.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.