Skocz do zawartości
marex

Terminarze konkursów piwowarskich

Rekomendowane odpowiedzi

Wydzielono z http://www.piwo.org/topic/14991-20150328-iii-karpacki-konkurs-piw-domowych/

 

 

Ogłaszamy kategorie III Karpackiego Konkursu Piw Domowych.

 

1. Lager wiedeński (kategoria 03.A według klasyfikacji BJCP)

2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD)

 

Konkurs odbędzie się w Rzeszowie w dniu 28.03.2015.

 

REGULAMIN

regulamin_iii_karpacki-kpd-2015.pdf

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

form_zglosz_iii_karpacki_kpd_2015.pdf

 

Trochę to nielogiczne robić konkurs z lagerem w marcu.W marcu to lagery się jeszcze robi.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Ogłaszamy kategorie III Karpackiego Konkursu Piw Domowych.

 

1. Lager wiedeński (kategoria 03.A według klasyfikacji BJCP)

2. Black IPA (według klasyfikacji piwnych stylów PSPD)

 

Konkurs odbędzie się w Rzeszowie w dniu 28.03.2015.

 

REGULAMIN

regulamin_iii_karpacki-kpd-2015.pdf

FORMULARZ ZGŁOSZENIOWY

form_zglosz_iii_karpacki_kpd_2015.pdf

 

Trochę to nielogiczne robić konkurs z lagerem w marcu.W marcu to lagery się jeszcze robi.

 

Ja tam lagery zacząłem robić już w grudniu i nie widzę akurat problemu, a nie wszyscy czekają na temperatury wyobraź sobie, że niektórzy fermentują cały rok w lodówkach i mają warunki na lagery... A po drugie nikt nie każe brać udziału w tej kategorii, przecież masz wybór, jest Black IPA i na innych konkursach wiele stylów które nie wymagają takich temperatur i okresu leżakowania. Nie rozumiem trochę tych pretensji...

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego mistrzostwa świata w narciarstwie robi się zimą? Przecież u ciapatych na pustyni są całe hale ze sztucznym śniegiem.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

No patrz a lagery w sklepach są cały rok, cud jakiś ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

A dlaczego mistrzostwa świata w narciarstwie robi się zimą? Przecież u ciapatych na pustyni są całe hale ze sztucznym śniegiem.

 

Lel, idąc tym tropem nie powinniśmy robić w tym roku lagerów bo prawdziwej zimy nie było u nas przecież śnieg leżał całe 7 dni! Słuchajcie wszyscy piwowarzy zimą można warzyć tylko lagery, niech ktoś spróbuje mi Ale-a zrobić! No i od dzisiaj konkursy w których są lagery powinny się odbywać w odstępie 6 miesięcy od kalendarzowej zimy, żeby piwa były wyleżakowane! Wihura zmień kategorię, napiszę też do organizatorów Warszawskiego konkursu żeby zmienili kategorię. Ogarnij się Marex, bo piszesz bzdury.

Edytowane przez Undeath

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W ogóle powinny być regulacje aby takie Marcowe tylko w marcu można było warzyć.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W ogóle powinny być regulacje aby takie Marcowe tylko w marcu można było warzyć.

*Grodziskie tylko w Grodzisku Wielkopolskim*. Nie ma moderatorów bo odp bezsensowne by znikły.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Lel, idąc tym tropem nie powinniśmy robić w tym roku lagerów bo prawdziwej zimy nie było u nas przecież śnieg leżał całe 7 dni! Słuchajcie wszyscy piwowarzy zimą można warzyć tylko lagery, niech ktoś spróbuje mi Ale-a zrobić! No i od dzisiaj konkursy w których są lagery powinny się odbywać w odstępie 6 miesięcy od kalendarzowej zimy, żeby piwa były wyleżakowane! Wihura zmień kategorię, napiszę też do organizatorów Warszawskiego konkursu żeby zmienili kategorię. Ogarnij się Marex, bo piszesz bzdury.

To ty piszesz bzdury. Większość piwowarów robi lagery w zimie, bo nie dysponuje lodówkami specjalnie do tego celu. A konkursy piw domowych mają chyba promować piwowarstwo domowe, czyli tę większość, która korzysta z temperatur jakie są dostępne na zewnątrz. Równie dobrze można ogłosić konkurs, w którym trzeba będzie przysłać 100 l piwa, tylko czy to już będzie miało cokolwiek wspólnego z piwowarstwem domowym, nawet jeśli znajdą się tacy piwowarzy?

 

W ogóle powinny być regulacje aby takie Marcowe tylko w marcu można było warzyć.

Tak by wynikało ze stylu.

Edytowane przez marex

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

marex, wyobraź sobie, że są tacy co już zakończyli sezon lagerowy. Wiosna idzie Panie ;)

konkurs był ogłoszony pół roku wcześniej, więc kto chciał już dawno zapomniał, że warzył to piwo.

Takie wpisy wnoszą właśnie tylko niepotrzebny zamęt.

Edytowane przez Giziu

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W ogóle powinny być regulacje aby takie Marcowe tylko w marcu można było warzyć.

*Grodziskie tylko w Grodzisku Wielkopolskim*. Nie ma moderatorów bo odp bezsensowne by znikły.

 

Łącznie z Twoim...

Zamiast dodawać kolejny wpis, zgłoś mi to odpowiednim narzędziem (raportuj).

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

W ogóle powinny być regulacje aby takie Marcowe tylko w marcu można było warzyć.

*Grodziskie tylko w Grodzisku Wielkopolskim*. Nie ma moderatorów bo odp bezsensowne by znikły.

 

Łącznie z Twoim...

Zamiast dodawać kolejny wpis, zgłoś mi to odpowiednim narzędziem (raportuj).

Mój wpis z fajnego konkursu Wojtka powinien zostać usunięty. Ta odp również. Zadziałało to na zasadzie 'kija w mrowisko'

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Nie mam pojęcia jak sprawiedliwie potraktować ten wątek i osoby biorące w nim udział, dlatego prośba o kulturalne zachowanie.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

marex, wyobraź sobie, że są tacy co już zakończyli sezon lagerowy. Wiosna idzie Panie ;)

konkurs był ogłoszony pół roku wcześniej, więc kto chciał już dawno zapomniał, że warzył to piwo.

Takie wpisy wnoszą właśnie tylko niepotrzebny zamęt.

 

Czysty lagerowy charakter, bogaty aromat niemieckich słodów oraz delikatna goryczka chmieli z regionu Hallertauer ­ oto piwo Marcowe. Historycznie warzone na wiosnę i przechowywane w chłodnych grotach lub piwnicach z taflami lodu zbieranymi z okolicznych jezior.

Edytowane przez marex

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

oto piwo Marcowe

Vienna lager to zaiste kuzyn marcowego, ale trochę mu do niego daleko . ;)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Historycznie warzone na wiosnę

a dlaczego nie wyróżniłeś "historycznie"?

Do Twojej teorii nie pasowało?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Marex daruj naprawdę. To może niech też zabronią konkursów z RISem bo nie każdy ze swojego domowego browarku da radę wycisnąć odpowiednią ilość blg. Nie masz warunków do lagera, to rób ale. Albo kup lodówkę i możesz warzyć cały rok co chcesz.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Marex daruj naprawdę. To może niech też zabronią konkursów z RISem bo nie każdy ze swojego domowego browarku da radę wycisnąć odpowiednią ilość blg. Nie masz warunków do lagera, to rób ale. Albo kup lodówkę i możesz warzyć cały rok co chcesz.

Teraz można na całego grymasić, analizować, proponować. Wątek jest w odpowiednim miejscu. Anteks, chodzi o to aby mieć w domu wszystkie style piw (po 4 butelki) i gdy zaryczy wielka trąba konkursowa natychmiast wysłać :smilies: . Czasami decyduje kolejność zgłoszeń...

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Marex daruj naprawdę. To może niech też zabronią konkursów z RISem bo nie każdy ze swojego domowego browarku da radę wycisnąć odpowiednią ilość blg. Nie masz warunków do lagera, to rób ale. Albo kup lodówkę i możesz warzyć cały rok co chcesz.

Zawsze można zrobić 15 albo 10 litrów zamiast 20.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To ty piszesz bzdury. Większość piwowarów robi lagery w zimie, bo nie dysponuje lodówkami specjalnie do tego celu. A konkursy piw domowych mają chyba promować piwowarstwo domowe, czyli tę większość, która korzysta z temperatur jakie są dostępne na zewnątrz. Równie dobrze można ogłosić konkurs, w którym trzeba będzie przysłać 100 l piwa, tylko czy to już będzie miało cokolwiek wspólnego z piwowarstwem domowym, nawet jeśli znajdą się tacy piwowarzy?

Są konkursy gdzie trzeba dostarczyć 20l

.

 

 

Anteks, chodzi o to aby mieć w domu wszystkie style piw (po 4 butelki) i gdy zaryczy wielka trąba konkursowa natychmiast wysłać :smilies: . Czasami decyduje kolejność zgłoszeń...

Proponuję min 8 but, kategorię się powtarzają :smilies:

Edytowane przez anteks

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×