Jump to content

Próbka sensoryczna Wyznacznik wady


biervorkoster
 Share

Recommended Posts

Ten temat to antyreklama. Pojawią się teksty typu: to ma syfka a to jest mniam. Przyszłość to kłódeczka :smilies:

Nie widzę tu żadnej antyreklamy, piwa które stale mają określone wady i to w sensownej ilości byłyby bardzo dobre do dokształcania sensorycznego, bo kosztują dużo mniej niż próbki wad ;)

Edited by kantor
Link to comment
Share on other sites

W Lubuskim jest zawsze masło. Oni chyba to specjalnie robią.

 

Raciborskie to z reguły idealny przedstawiciel żelaza.

 

A tak poza tym to ciężko coś wybrać, bo nie ma powtarzalności. Kilka warek temu trafiłem Ciechana Lagerowe, który był najlepszym przedstawicielem aldehydu jakiego spotkałem, ale innym razem nie było to już tak wyraźne.

Link to comment
Share on other sites

Podejrzewam że mało kto kliknął w linki które wkleiłem, więc pozwolę sobie przekleić te posty...

 

Poproszono mnie, żebym napisał co wiem o przygotowywaniu próbek zapachowych do rozpoznawania wad piwa, więc przepiszę co napisano w Radical Brewing; to niepełna lista zapachów i czasem zawiera materiały dostepne tylko w USA, ale potraktujmy jako punkt wyjścia:

aldehyd octowy - "zielone jabłuszko", niedokończona fermentacja : cukierek Jolly Rancher ropuszczony w piwie

octowy (infekcja) - 2-3 łyżeczki octu do kufla piwa

serowy (utleniony chmiel) - powąchać ser limburger

chlorofenol - zanieczyszczenie wybielinką, "apteka" - powąchać stary plaster - przylepiec

diacetyl - użyć maślany zapach do ciasta, 1-4 krople do kufla

DMS - dodać troche soku z puszki kukurydzy do kufla

utlenienie - kupić najstarsze piwo koncernowe w brązowej butelce jakie znajdziemy na półce w supermarkecie

kozi pot (infekcja) - brak substytutu

fenolowy - rózne rodzaje - powąchać kabel elektryczny; miód rozcieńczony 1:4 wodą; goździki

skunksowy - postawić lager w zielonej butelce na godzinkę w pełnym słońcu

rozpuszczalnikowy (fuzle, estry robione w wysokiej temp) - kilka kropli zmywacza do paznokci do kufla

 

 

 

Często opisujemy jakieś wady i niedoskonałości naszych piw.
Zdaża mi się, że niektórych nie jestem w stanie wyraźnie wyczuć, bądz zidentyfikować
Nie jestem w stanie określić czy jest to z tego powodu, że jestem zbyt mało czuły na te boźdzce czy
Po prostu nie umiem ich rozróżnić. Tego ostatniego wydaje mi się, że można się nauczyć,
zatem pozostaje przygotowanie próbki piwa w ten sposób by zasymulować daną wadę
no i w dokumentacji do przygotować do egzaminu BJCP znalazłem coś takiego:

Tabeka podaje sposób przygotowania wady na butelkę 355ml. Przyprawy i substancje stałe należy
rozpuścić w wódce .


Kwaśny - kwas mlekowy - 0.4ml (1/3 łyżeczka roztworu, 1/8 łyżeczki kwasu mlekowego z 3/8 łyżeczki destylowanej wody)

Kwaśny - ocet spirytusowy - 3/4 łyżeczki

Gorzki - izomeryzowany ekstrakt chmielowy - 1 albo 2 krople, do smaku

Słodki - cuker stołowy - 1/4 łyżeczka rozpuszczona w 1/2 łyżeczce wody

Ściągający - tanina winogonowa - 2 łyżeczki roztworu, 1/8 łyżeczki taniny w 5 łyżkach wody

Fenolowy - chloroseptic - 0.4ml (1/3 łyżeczka roztworu, 1/8 łyżeczka Chloroseptic + 3/8 łyżeczki wody)

Goździkowy - roztwór z goździkół - przygotuj roztwór z 8 goździków zanużonych w 88ml piwa, tak przygotowany roztór dodaj do przygotowywanego piwa do uzyskanie odpowiedniego smaku(około 4 łyżeczki)

Siarkowy - pirosiarczyn porasu - Przygotuj roztwór jednej tabletki rozpuszczonej w 88ml piwa i dodaj roztwór do przygotowywanego piwa (około 1/2 łyżeczk)* osoby z astmą i alergiami nie powinni tego piwa próbować

Alkoholowy - etanol - 2 łyżeczki (zwiększa ilość alkoholu o 2.7%) można również użyć 3 łyżeczki wódki.

Sherry - wytrawne sherry - 3/4 łyżeczki

Orzechowy (nutty) - ekstrakt migdałowy - 0.1ml (1/8 łyżeczki rozworu przygotowanego z 1/8 łyżeczki ektractu migadłowego i 5/8 łyżeczki destylowanej wody)

papierowy/nieświeży - - należy otworzyć butelkę, którą po napowietrzeniu zamykamy i przetrzymujemy w temperaturze 37 °C albo więcej przez kilka dni.

winny - białe wino - dodajemy 2 Łyżki wina

dwuacetyl - ekstrakt maślany - dodajemy 4-5 kropli

estrowy - ekstrakt bananowy - 6-7 kropli

nasłoneczniony - - piwo w zielomej butelce należy przetrzymać na słońcu przez 1-3 dni

To tyle co znalazłem w tym temacie. Może komuś kiedyś się też przyda.

 

Link to comment
Share on other sites

Z tymi 'estrowymi' to takie naciągane. Wszystko zależy o jakie estry nam chodzi, a przecież tych jest mnóstwo.

 

Tak samo ze zmywaczem do paznokci - być może w ten sposób uzyskamy rozpuszczalnikowy aromat octanu etylu, ale z pewnością nie fuzlowy aromat alkoholi wyższych.

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.