Jump to content

Jak powielić piwo?


Msciwor
 Share

Recommended Posts

Ostatnio piłem piwo, które idealnie wpasowało się w mój gust: Shadow Pictures z Amager Bryghus.

Zastanawiam się jak stworzyć coś podobnego. Po przeszukaniu internetu nie znalazłem żadnych wskazówek dot składu piwa, więc pewnie będę musiał pójść drogą prób i błędów.

 

Z tego co piłem, najważniejszy był intensywny smak pełen owoców (tropikalnych, cytrusów). Czy wynika to tylko z chmielu? Czy słód/zacieranie ma znaczenie? Wiem, że mogę zacieraniem wpływać na wytawność/pełnie piwa, ale czy te smaki też są z tym związane?

Link to comment
Share on other sites

Recenzja RateBeer ma w tagach wymienione chmiele: #citra, #simcoe, #cascade, #amarillo, #centennial, #chinook, #ctz (Columbus/Tomahawk/Zeus), #herkules.

Nie wiem na ile można poważnie traktować takie zestawienie, ale zawsze to jakiś punkt wyjścia do dociekań...

Edited by zasada
Link to comment
Share on other sites

Recenzja RateBeer ma w tagach wymienione chmiele: #citra, #simcoe, #cascade, #amarillo, #centennial, #chinook, #ctz (Columbus/Tomahawk/Zeus), #herkules.

Nie wiem na ile można poważnie traktować takie zestawienie, ale zawsze to jakiś punkt wyjścia do dociekań...

 

Rzeczywiście nie zwróciłem uwagi na hashtagi. Dzięki.

Co do opisu piwa podanego przez browar, to na razie nie znalazłem nic konkretnego...

Link to comment
Share on other sites

Z recenzji wnioskuję, że ma sporo słodowego ciała. Zrób np. 20°Blg, daj troszkę (np. 10%) monacha, srogo nachmiel i zobacz co wyjdzie.

 

Ponieważ jest to piaskownica piwowarska, to zapytam, czy przez monacha rozumiesz słód monachijski? Jeżeli tak, to czy jakiś konkretny? Na podstawie wiki powiedziałbym, że pewnie 12-17EBC?

Link to comment
Share on other sites

Przy drożdżach typu US-05 i 20blg to nawet monacha nie trzeba - i tak będzie miało sporo ciała.

 

Akurat tego Amagera nie piłem, ale wiem że potrafią zrobić solidne i aromatyczne IIPA (jak choćby Gluttony z The Sinner Series). Grassroots też się znają na robocie. Skopiować nie będzie łatwo, więc się na to na początku nie nastawiaj. Po prostu rób własne IIPA. Wskazówek na forum znajdziesz dość dużo.

Link to comment
Share on other sites

Chyba jasniejszy, ciemny jest bardziej chlebowy, ale jak zrobisz 100% pilsa to też będzie dobrze. Powielanie jest bardzo trudne, większości polskich browarów nie udaje się powielić poprzedniej warki mimo że znają dokładny przepis i używają tego samego sprzętu:D

Link to comment
Share on other sites

Chyba jasniejszy, ciemny jest bardziej chlebowy, ale jak zrobisz 100% pilsa to też będzie dobrze. Powielanie jest bardzo trudne, większości polskich browarów nie udaje się powielić poprzedniej warki mimo że znają dokładny przepis i używają tego samego sprzętu:D

 

Dobra uwaga :-)

 

Jeszcze jedno pytanie. Żeby piwo bylo bardziej treściwe myślę o krotkiej przerwie maltozowej (15 minut) i dluzszej dekstrynujacej (30 minut). Ma to sens?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.