Jump to content
tdzip

Drożdże do rauchbocka

Recommended Posts

mam pewien problem, dopiero zaczynam zabawę z piwami dolnej fermentacji kupiłem jedno opakowanie s-23, dopiero teraz wyczytałem, że trzeba ich 2 opakowania na 20l. czy będzie źle jak dam tylko jedno opakowanie? opcjonalnie mam jeszcze gozdawę german lager, da się to jakoś połączyć bez straty dla piwa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

A masz możliwość zrobienia małego startera? To by było najlepsze rozwiązanie... Z drugiej strony jak zrobisz lekkie piwo do 12 blg jedna paczka powinna wystartować, ale wtedy musisz szykować się na długi lag i o wiele dłuższą fermentację, (do tego ewentualne wady diacetyl lub siarka) - nie będąc jeszcze świadomy na początku swojej przygody z piwowarstwem tak zrobiłem przy dolniakach i nic złego się nie stało ;) Ale fakt teraz na 100% bujnąłbym starter. Mieszanie szczepów nie ma sensu (chyba że to te same szczepy). Moim zdaniem najlepszym wyjściem z tego jest to co napisałem na początku porządny starter dla drożdży i żadna brzeczka im nie straszna będzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I właśnie w tym jest problem bo będzie pewnie z 16,5 Blg, a startera nie mam możliwości zrobić (brak ekstraktu słodowego)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A słód masz? Ja czasem biorę 200-300 gram pilzneńskiego zacieram w garnku małym przez godzinkę filtruję to do 2-3 litrów później gotuję przez 30 minut filtruję z osadów i robię z tego starter... Na domowe potrzeby wystarcza, a na przyszłość odzyskaj sobie z chmielin trochę brzeczki popakuj w 1 litrowe pety i zamroź, będziesz miał na takie właśnie sytuacje. Nie wiem co ci innego doradzić ;) Domów szybko drugą saszetkę z sklepu (ale piwo pośle ci ekspresem) i tyle.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zrobiłem Rauchbocka 17,5 BLG na paczce suchych drożdży W-34/70 bez żadnego przygotowania. Piwo bardzo dobre, bez jakichkolwiek wad. Ale może miałem po prostu szczęście. Zawsze bardzo dobrze napowietrzam brzeczkę przed zadaniem drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie chcę ryzykować 2 miesięczną fermentacją na jednaj paczce, a szkoda też zmieniać plany na weekend.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a szkoda też zmieniać plany na weekend.

no cóż, nikt za Ciebie nic nie zdecyduje bo dobrą radę już dostałeś.

Sam więc musisz oszacować ryzyko i jego skutki.

 

BTW szkoda to jest "jak krowa w studnię..."

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Nie chcę ryzykować 2 miesięczną fermentacją na jednaj paczce, a szkoda też zmieniać plany na weekend.

Jakiś czas temu miałem bardzo podobny problem (od postu Zgody), poradzono mi zrobić najpierw małe piwo. Teraz każdorazowo planuję najpierw mniejsze, potem na gęstwę nalewam większe.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A słód masz? Ja czasem biorę 200-300 gram pilzneńskiego zacieram w garnku małym przez godzinkę filtruję to do 2-3 litrów później gotuję przez 30 minut filtruję z osadów i robię z tego starter... Na domowe potrzeby wystarcza, a na przyszłość odzyskaj sobie z chmielin trochę brzeczki popakuj w 1 litrowe pety i zamroź, będziesz miał na takie właśnie sytuacje. Nie wiem co ci innego doradzić ;) Domów szybko drugą saszetkę z sklepu (ale piwo pośle ci ekspresem) i tyle.

 

Czym filtrujesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przez gazę, tetrę albo kawałek prześcieradła ;) Kładę na durszlak i lecę filtrację, fakt że brzeczka wychodzi bardzo mętna ale można przepuścić kilkakrotnie ją przez złoże, a resztę zbić przy gotowaniu i dekantacji :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

a szkoda też zmieniać plany na weekend.

no cóż, nikt za Ciebie nic nie zdecyduje bo dobrą radę już dostałeś.

Sam więc musisz oszacować ryzyko i jego skutki.

 

BTW szkoda to jest "jak krowa w studnię..."

Czy jest problem wykonać za dwa tygodnie piwo z tematu a jutro jak koledzy radzą lżejsze startowe? Potem nastąpią pytania 'rurka nie bulga' itp.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.