Jump to content
markus383

Zestaw na brew kit na początek

Recommended Posts

Witajcie.

 

Chciałbym zapytać, czy poniższy zestaw wystarczy na zrobienie piwa z brewkitu?

 

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

Kapslownica Greta

Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.)

Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu

Garnek do gotowania - 9L - mam

Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam

Brewkit - Gozdawa

Cukier 1kg?

 

Co jeszcze dokupilibyście? Pewnie znajdzie się jeszcze kilka rzeczy niezbędnych.

 

Pozdrawiam.

Mateusz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj,

 

Potrzebujesz jeszcze:

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

Kapsle.

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło :smilies:

Piro na robactwo?

"Dlapoco" piro i skąd to robactwo? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło :smilies:

Piro na robactwo?

"Dlapoco" piro i skąd to robactwo? :lol:

 

Kalam sie. O dezynfekcje chodzi rzecz jasna

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kapslownice zmień na Eternę i jak koledzy radzili coś do dezynfekcji sprzętu np. pirosiarczan potasu lub nadwęglan sodu ew. jakiś Desprej

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potrzebujesz jeszcze pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C i odrobiny cierpliwości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować

 

Na ten zestaw niepotrzebne.

 

Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedzi :)

Tak sobie siedzę i myślę czy rzeczywiście ten drugi pojemnik fermentacyjny będzie teraz niezbędny? Na razie bede robił piwko z brewkita a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku. Jak to jest w końcu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

 

Z rurką fermentacja burzliwa, po burzliwej dekantujesz do f. z kranikiem i rozlew do butelek. Ja pomijałem cichą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku

nie wierz w napisy ;)

Tam piszą wszystko żeby towar sprzedać :(

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

jest napisane o jednym pojemniku

Papier wszystko przyjmie.

Jak nie chcesz przelewać piwa szklanką to zaopatrz się w rurkę igielitową i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To będzie tak:

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

Kapslownica Eterna

Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.)

Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu

Garnek do gotowania - 9L - mam

Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam

Brewkit - Gozdawa

Cukier 1kg

Kapsle 100szt.

Pirosiarczyn potasu

Termometr(jak wystarczy funduszy - bedzie na pozniej :) )

Lejek do butelkowania, bo na razie nie wyrobie się w kosztach - mam

 

A pomieszczenia mam z różnymi temperaturami

- pokoje na piętrze ~ 21-26°C nawet

- parter ~ 23°C

- piwnica ~ 10-15°C

 

Czytałem, że po zabutelkowaniu najpierw ze dwa dni w ciepłym, czyli na piętrze, a później na resztę czasu do piwnicy, ale czy w 10°C nie będzie zbyt zimno? Zdąży nagazować się?

Jeszcze jedno przypomniało mi się. Czy Stouta z brewkitu można długo leżakować? Czy jeśli leżałbym z rok to będzie lepszy niż np. leżakowany cztery miesiące?

 

Pozdrawiam :)

Edited by markus383

Share this post


Link to post
Share on other sites

to fermentuj w piwnicy. Pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia aby piwo dofermentowało. Po rozlewie refermentacja 2 tygodnie w mieszkaniu i przenieś potem do piwnicy. Po brewkicie nie spodziewałbym się spektakularnych efektów po roku od butelkowania. Tak długo leżakuje się piwa mocne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować

 

Na ten zestaw niepotrzebne.

 

Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji.

Jeżeli wsypie drożdże do pojemnika fermentatora to masz rację ,

ale gdyby chciał je uwodnić to trzeba by dopilnować tęperatury.

Poza tym przy pomiarze blg się przyda.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lejek do nalewania w butelki to kiepski pomysł - napowietrzysz piwo niepotrzebnie. Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu.

Edited by mariucha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu.

sam wężyk też może być, ale na pewno nie lejek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie ponownie :)

Na urodziny dostałem od narzeczonej między innymi ekstrakt niechmielony Gozdawy Jasny. Chciałem z tego zrobić jakieś piwko(10L), ale nie wiem jak dobrać chmiele, aby wyszło coś pachnącego mocno owocami. Piłem kiedyś Żywiec APA i był świetny(wiem, że słabo to brzmi ;) ). Chciałbym zrobić cos podobnego, ale może bardziej aromatycznego. Ekstrakt rozpuściłbym w 6-7L wody w garnku, zagotował chmiele i w fermentorze dopełnił do 10L. Tylko nie wiem czym, jaką ilością i kiedy chmielić :) Proszę doświadczonych o pomoc w tej sprawie.

 

Pozdrawiam.

Mateusz :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.