Skocz do zawartości
markus383

Zestaw na brew kit na początek

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Chciałbym zapytać, czy poniższy zestaw wystarczy na zrobienie piwa z brewkitu?

 

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

Kapslownica Greta

Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.)

Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu

Garnek do gotowania - 9L - mam

Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam

Brewkit - Gozdawa

Cukier 1kg?

 

Co jeszcze dokupilibyście? Pewnie znajdzie się jeszcze kilka rzeczy niezbędnych.

 

Pozdrawiam.

Mateusz :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witaj,

 

Potrzebujesz jeszcze:

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

Kapsle.

 

Pozdrawiam

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło :smilies:

Piro na robactwo?

"Dlapoco" piro i skąd to robactwo? :lol:

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Czegos do dezynsekcji np pirosiarczyn potasu.

nie no to mnie prawdziwie na łopatki rozwaliło :smilies:

Piro na robactwo?

"Dlapoco" piro i skąd to robactwo? :lol:

 

Kalam sie. O dezynfekcje chodzi rzecz jasna

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Kapslownice zmień na Eternę i jak koledzy radzili coś do dezynfekcji sprzętu np. pirosiarczan potasu lub nadwęglan sodu ew. jakiś Desprej

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Potrzebujesz jeszcze pomieszczenia z temperaturą poniżej 20°C i odrobiny cierpliwości.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować

 

Na ten zestaw niepotrzebne.

 

Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za odpowiedzi :)

Tak sobie siedzę i myślę czy rzeczywiście ten drugi pojemnik fermentacyjny będzie teraz niezbędny? Na razie bede robił piwko z brewkita a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku. Jak to jest w końcu?

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

 

Z rurką fermentacja burzliwa, po burzliwej dekantujesz do f. z kranikiem i rozlew do butelek. Ja pomijałem cichą.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

a tam w przepisie jest napisane o jednym pojemniku

nie wierz w napisy ;)

Tam piszą wszystko żeby towar sprzedać :(

Edytowane przez Dr2

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

jest napisane o jednym pojemniku

Papier wszystko przyjmie.

Jak nie chcesz przelewać piwa szklanką to zaopatrz się w rurkę igielitową i rurkę z zaworkiem grawitacyjnym do rozlewu.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To będzie tak:

Pojemnik fermentacyjny z kranikiem

Pojemnik fermentacyjny z rurką

Kapslownica Eterna

Butelki 30szt + umyte używane(będzie koło 40szt.)

Miernik BLG(nie wiem jak nazywa się fachowo - winomierz) - akurat mam taki w domu

Garnek do gotowania - 9L - mam

Balon 25L(chociaż nie wiem czy koniecznie) - mam

Brewkit - Gozdawa

Cukier 1kg

Kapsle 100szt.

Pirosiarczyn potasu

Termometr(jak wystarczy funduszy - bedzie na pozniej :) )

Lejek do butelkowania, bo na razie nie wyrobie się w kosztach - mam

 

A pomieszczenia mam z różnymi temperaturami

- pokoje na piętrze ~ 21-26°C nawet

- parter ~ 23°C

- piwnica ~ 10-15°C

 

Czytałem, że po zabutelkowaniu najpierw ze dwa dni w ciepłym, czyli na piętrze, a później na resztę czasu do piwnicy, ale czy w 10°C nie będzie zbyt zimno? Zdąży nagazować się?

Jeszcze jedno przypomniało mi się. Czy Stouta z brewkitu można długo leżakować? Czy jeśli leżałbym z rok to będzie lepszy niż np. leżakowany cztery miesiące?

 

Pozdrawiam :)

Edytowane przez markus383

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

to fermentuj w piwnicy. Pod koniec fermentacji przenieś do cieplejszego pomieszczenia aby piwo dofermentowało. Po rozlewie refermentacja 2 tygodnie w mieszkaniu i przenieś potem do piwnicy. Po brewkicie nie spodziewałbym się spektakularnych efektów po roku od butelkowania. Tak długo leżakuje się piwa mocne.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

To może jeszcze termometr aby drożdży nie ugotować

 

Na ten zestaw niepotrzebne.

 

Mateusz zrób jak jest w instrukcji. Przygotuj sobie 20l (kupiłem w lidlu albo biedronce 4 banki 5l) wody jeżeli na tyle masz zestaw. Puche podgrzej w cieplej wodzie żeby ekstrakt stał się bardziej rzadszy, w tym samym czasie rozpuść sobie ten cukier w 1l-2l wody (ja chyba nawet gotowałem). Do wcześniej zdezynfekowanego fermentora wlej ekstrakt, dolej wodę z cukrem i resztę 18l wody (zimnej). Odczejak godzine wsyp drożdże i pozostaw w pomieszczeniu z odpowiednią temperatura. Zwróć uwagę czy drożdże są górnej czy też dolnej fermentacji.

Jeżeli wsypie drożdże do pojemnika fermentatora to masz rację ,

ale gdyby chciał je uwodnić to trzeba by dopilnować tęperatury.

Poza tym przy pomiarze blg się przyda.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Lejek do nalewania w butelki to kiepski pomysł - napowietrzysz piwo niepotrzebnie. Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu.

Edytowane przez mariucha

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Wężyk silikonowy/igelitowy i zaworek grawitacyjny jest niejako niezbędny w tym miejscu.

sam wężyk też może być, ale na pewno nie lejek.

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Witajcie ponownie :)

Na urodziny dostałem od narzeczonej między innymi ekstrakt niechmielony Gozdawy Jasny. Chciałem z tego zrobić jakieś piwko(10L), ale nie wiem jak dobrać chmiele, aby wyszło coś pachnącego mocno owocami. Piłem kiedyś Żywiec APA i był świetny(wiem, że słabo to brzmi ;) ). Chciałbym zrobić cos podobnego, ale może bardziej aromatycznego. Ekstrakt rozpuściłbym w 6-7L wody w garnku, zagotował chmiele i w fermentorze dopełnił do 10L. Tylko nie wiem czym, jaką ilością i kiedy chmielić :) Proszę doświadczonych o pomoc w tej sprawie.

 

Pozdrawiam.

Mateusz :)

Udostępnij tego posta


Odnośnik do posta
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się


×