Jump to content
brewness

BREWNESS.com - startup dla piwowarów domowych

Recommended Posts

 

 

A co z poprawką ilości blg przy stratach z gotowania?

Cały czas o tym pamiętam ale okazało się, że tam jest trochę więcej problemów niż na początku sądziłem. Temat na pewno będzie podjęty :)

I jak, udało się podjąc temat? :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

A co z poprawką ilości blg przy stratach z gotowania?

Cały czas o tym pamiętam ale okazało się, że tam jest trochę więcej problemów niż na początku sądziłem. Temat na pewno będzie podjęty :)

I jak, udało się podjąc temat? :)

 

 

Niestety ale temat utknął w miejscu z powodu mojej niedyspozycji zdrowotnej, ale już wracam do siebie po operacji i daję swoją głowę, że na początku kwietnia zostanie to zrobione. 

Pozdrawiam!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozważam wersję pro i chciałbym poznać wasze opinie jak odmieniło się wasze warzenie po zakupie wersji pro?
Czy ktoś może wie co się dzieje z przepisami zmienionymi tylko dla warki po tym jak pro wygaśnie?

Trochę się martwię, że skoro nie ma opcji podania karty kredytowej to zapomnę odnowić i mi zniknie wszystko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rozważam wersję pro i chciałbym poznać wasze opinie jak odmieniło się wasze warzenie po zakupie wersji pro?

Czy ktoś może wie co się dzieje z przepisami zmienionymi tylko dla warki po tym jak pro wygaśnie?

Trochę się martwię, że skoro nie ma opcji podania karty kredytowej to zapomnę odnowić i mi zniknie wszystko.

Pytałem o to na fb jakiś czas temu (jak załapałem się na darmowe pro). Wszystko zostaje jak było, ale jeśli po wygaśnięciu pro zmienisz status przepisu z prywatnego na publiczny, to nie będziesz go mógł przywrócić bez odnowienia subskrypcji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dłuższym korzystaniu z kalkulatorów już prawie nie wchodzę na inne strony, żeby coś przeliczać. Brakuje tylko jednego - prostego przeliczania OG na BLG :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mi brakuje aby w warce można było wpisywać dane w brix z refraktometru. Aby samo konwertowalo na blg i robiło przeliczenia przy wpisywaniu brix po fermentacji.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Popieram poprzednika redlum, to jedno z podstawowych pól które powinny w tym miejscu być

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po dłuższym korzystaniu z kalkulatorów już prawie nie wchodzę na inne strony, żeby coś przeliczać. Brakuje tylko jednego - prostego przeliczania OG na BLG  :)

 

 

Bardzo prosty temat, zrobimy to na pewno :)

 

Mi brakuje aby w warce można było wpisywać dane w brix z refraktometru. Aby samo konwertowalo na blg i robiło przeliczenia przy wpisywaniu brix po fermentacji.

 

Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka

 

Popieram poprzednika redlum, to jedno z podstawowych pól które powinny w tym miejscu być

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

 

To również jest do zrobienia, jeszcze nie wiem jak to zrobimy w interfejsie ale na pewno się pojawi :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję po prostu obok okienko i wpisujemy albo w blg albo w brix :-)

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym jeszcze dodał do przepisów i warek opcję wpisywania temperatury w jakiej jest prowadzona fermentacja i ewentualne lagerowanie. Choć w tym przypadku dobrze by było jeszcze dodać czas trwania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proponuję po prostu obok okienko i wpisujemy albo w blg albo w brix :-)

 

Wysłane z mojego XT1562 przy użyciu Tapatalka

 

Spoko, przemyślę to :)

 

Ja bym jeszcze dodał do przepisów i warek opcję wpisywania temperatury w jakiej jest prowadzona fermentacja i ewentualne lagerowanie. Choć w tym przypadku dobrze by było jeszcze dodać czas trwania.

 

W warce jest to dostępne jako przebieg fermentacji. W przepisie faktycznie warto też to dodać.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sprawa, o którą ja suszę głowę? :) Kurczę jest to naprawdę dość istotny czynnik przy gotowaniu, jak obliczam straty z gotowania (głównie chmieliny) to zmienia się cały czas to blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A sprawa, o którą ja suszę głowę? :) Kurczę jest to naprawdę dość istotny czynnik przy gotowaniu, jak obliczam straty z gotowania (głównie chmieliny) to zmienia się cały czas to blg.

 

Ale to zostało zrobione w ostatnim updacie :) teraz przy zmianie strat z gotowania BLG przed gotowaniem zmienia się proporcjonalnie do tego jaką ilość gotujemy, jeśli zupełnie nie braliśmy tego pod uwagę to nagle blg przed gotowaniem byłoby większe niż nastawne które uwzględnia wszystkie straty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@brewness
Wprowadźcie, proszę, filtrowanie wg kryteriów konkretnej kolumny np. nazwa wg alfabetu, gęstość od największej do najmniejszej itd.
Ułatwi to zdecydowanie przeglądanie i wyszukiwanie receptur, list, etc

 

 

post-17468-0-69399600-1493315718_thumb.png  post-17468-0-25196000-1493315720_thumb.png

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@brewness

Wprowadźcie, proszę, filtrowanie wg kryteriów konkretnej kolumny np. nazwa wg alfabetu, gęstość od największej do najmniejszej itd.

Ułatwi to zdecydowanie przeglądanie i wyszukiwanie receptur, list, etc

 

 

attachicon.giffiltrowanie_001.png  attachicon.giffiltrowanie_002.png

 

Masz na myśli sortowanie? Mamy to zrobione obecnie nad tabelą ale i tak da się zrobić :)

 

I wasz program źle podaje kolor, wg receptury którą ustaliłem na waszym portalu powinno być 6.7SRM a wyszło ciemniej - https://www.facebook.com/BrowarDomowyWolnosc/posts/458262544506113

 

Podaj link do receptury to będę mógł to lepiej ocenić. Jeśli chodzi o różnice pomiędzy naszymi wyliczeniami a tymi z innych programów to trzeba by dokładnie porównać objętości dla jakich jest to liczone.

 

EDIT:

Wbiłem te zasyp do brewtargeta i kolor wyszedł identyczny jak u nas. Moim zdaniem skarmelizowało się z kotle i dlatego gotowe piwo jest ciemniejsze niż to co wyliczone.

Edited by brewness

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Masz na myśli sortowanie?

Tak tak, dokładnie to.

 

 

 

Podaj link do receptury

https://brewness.com/pl/recipe/009-igor-s-belgian-pale-ale-poprawione/view

 

 

 

skarmelizowało się z kotle

W smaku czuć słodkość ale taką słodową, trochę jakby od cukrów z  brzeczki przed fermentacją, a nie jakby od karmelu. To jednak subiektywne odczucie, każdy może mieć inne. Niemniej wygląda, że moje piwo jest w stylu, bursztynowe - wg opisu powinno mieć od 8 SRM, i tyle chyba realnie ma.
http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Masz na myśli sortowanie?

Tak tak, dokładnie to.

 

 

 

Podaj link do receptury

https://brewness.com/pl/recipe/009-igor-s-belgian-pale-ale-poprawione/view

 

 

 

skarmelizowało się z kotle

W smaku czuć słodkość ale taką słodową, trochę jakby od cukrów z  brzeczki przed fermentacją, a nie jakby od karmelu. To jednak subiektywne odczucie, każdy może mieć inne. Niemniej wygląda, że moje piwo jest w stylu, bursztynowe - wg opisu powinno mieć od 8 SRM, i tyle chyba realnie ma.

http://www.wiki.piwo.org/Belgian_Pale_Ale

 

 

Wg tego co pisał jeden kolega na facebooku, to beersmith wyliczył bardzo podobną barwę do tego co wyszło u nas (różnica 1EBC, czyli w zasadzie pomijalna).

BTW. jeśli chodzi o realną ocenę barwy i porównanie jej z tym co zostało wyliczone trzeba by ją oceniać w jakimś przewężeniu np. szkło hamburg ma takie, bo w tak szerokim szkle jak wrzuciłeś do posta będzie zdecydowanie przekłamana.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Chciałem zapytać o wodę do wysladzania...na moje oko program podaje zanizona wartość, np. " Wysladzac do objętości 32l. Użyj 9l wody", pozdrawiam Ł.N.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Chciałem zapytać o wodę do wysladzania...na moje oko program podaje zanizona wartość, np. " Wysladzac do objętości 32l. Użyj 9l wody", pozdrawiam Ł.N.

 

Proszę o podanie konkretnego przepisu to będę mógł się odnieść :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@brewness
1) Powracam z moją propozycją odnośnie sortowania według kolumn, jest szansa na jej realizację? Kiedy?
2) Druga sprawa to podawanie koloru piwa - podajecie kolor ziarna wg EBC a kolor piwa wg SRM. Czy nie moglibyście tego ujednolicić i obok koloru piwa w SRM podawać też w EBC?
3) trzecia wreszcie sprawa - w kolumnach jest nazwa, gęstość, rozmiar, styl, ibu, srm - dodajcie również abv aby od razu było wiadomo jaką "moc" ma dane piwo z przepisu co dla niektórych jest ważne gdy szukają lekkiego bądź sesyjnego piwa w danym stylu.
Z góry dzięki.

Edited by Igorrodz

Share this post


Link to post
Share on other sites

@@brewness

1) Powracam z moją propozycją odnośnie sortowania według kolumn, jest szansa na jej realizację? Kiedy?

Czeka na swoją kolej, na pewno to zrobimy.

2) Druga sprawa to podawanie koloru piwa - podajecie kolor ziarna wg EBC a kolor piwa wg SRM. Czy nie moglibyście tego ujednolicić i obok koloru piwa w SRM podawać też w EBC?

Możliwość zmiany jednostki koloru piwa jest dostępna w profilu.

3) trzecia wreszcie sprawa - w kolumnach jest nazwa, gęstość, rozmiar, styl, ibu, srm - dodajcie również abv aby od razu było wiadomo jaką "moc" ma dane piwo z przepisu co dla niektórych jest ważne gdy szukają lekkiego bądź sesyjnego piwa w danym stylu.

Jak najbardziej jest to do zrobienia.

Z góry dzięki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...