Jump to content
Bulioner

czy mam przerwać fermentację?

Recommended Posts

Witam. Jestem całkowitym nowicjuszem. właśnie zacząłem przygodę z własnym piwkiem. Czytam teorię ale nie do końca jestem pewny w jakim stopniu odzwierciedla praktykę.

Zacząłem od piwka z brewkitu- Gozdawa Specjal bitter. Drożdże górnej fermentacji. w instrukcji piszą o fermentacji 4-8 dni. Piwko dość intensywnie" bulczy" od 12 i nie zamierza przestać. Czy mam to na nim wymusić, czy czekać cierpliwie aż drożdże zrobią swoje?

Jak robić dalej? czy po bużliwej odstawić żeby dalej sobie fermentowało, czy rozlewać?

Wiem że wzbudzam zażenowanie ale naprawdę jestem zielony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

w instrukcji piszą o fermentacji 4-8 dni.

I znowu słynne mądrości z instrukcji pana Gozdawy :monster: .

Do rzeczy. Zrób pomiar, za dwa dni ponownie. Jeśli wynik będzie taki sam, to możesz lać w butelki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg, temperatura, zapach z rurki itp dane są potrzebne do analizy. Zrób jak Jacenty napisał: dwa pomiary i w butelki. Mają cieplutko.

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

W artykule nie jest wyraźnie zaznaczone, że tydzień to minimalne minimum przed zabutelkowaniem, a rozsądne minimum to 2 tygodnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Blg, temperatura, zapach z rurki itp dane są potrzebne do analizy.

Temperatura 20, blg 4 (początkowe było około 10,5-11) a z rurki piwkiem pachnie. Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

 

No i? Jak masz zamiar robić własne piwo tylko pod kątem alkoholu to może zweryfikuj swoje potrzeby, bo w piwowarstwie, a przynajmniej dla mnie, ilość alkoholu jest na dalszym miejscu (prawdę pisząc to średnio mnie ona interesuje).

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

 

No i? Jak masz zamiar robić własne piwo tylko pod kątem alkoholu to może zweryfikuj swoje potrzeby, bo w piwowarstwie, a przynajmniej dla mnie, ilość alkoholu jest na dalszym miejscu (prawdę pisząc to średnio mnie ona interesuje).

 

Dokładnie, najchętniej robiłbym bezalkoholowe :) byleby było równie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym niemniej, jest to bardzo niskie odfermentowanie, sugeruje że fermentacja się jeszcze nie skończyła. tak czy owak pomiar trzeba powtórzyć za kilka dni i porównać wyniki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tym niemniej, jest to bardzo niskie odfermentowanie, sugeruje że fermentacja się jeszcze nie skończyła. tak czy owak pomiar trzeba powtórzyć za kilka dni i porównać wyniki.

Tak też zrobię. Dzięki.

Co do alkoholu to koledzy macie oczywiście racje. Tą daną jednak podałem poglądowo do oceny przez fachowców.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

 

No i? Jak masz zamiar robić własne piwo tylko pod kątem alkoholu to może zweryfikuj swoje potrzeby, bo w piwowarstwie, a przynajmniej dla mnie, ilość alkoholu jest na dalszym miejscu (prawdę pisząc to średnio mnie ona interesuje).

 

Dokładnie, najchętniej robiłbym bezalkoholowe :) byleby było równie dobrze.

Alkohol nawet malutki w piwie jest konserwantem. Podpiwek też ma 0.odrobinę % . Bieda jak alkohol w domowym piwie jest na pierwszym miejscu. Bulioner, poczytaj opinie w degustacjach. Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

 

No i? Jak masz zamiar robić własne piwo tylko pod kątem alkoholu to może zweryfikuj swoje potrzeby, bo w piwowarstwie, a przynajmniej dla mnie, ilość alkoholu jest na dalszym miejscu (prawdę pisząc to średnio mnie ona interesuje).

 

Dokładnie, najchętniej robiłbym bezalkoholowe :) byleby było równie dobrze.

 

Ludzie nie spinajcie pośladów, wy robicie dla smaku inni dla procentów! Skąd takie zadęcie u niektórych? Piwo to alkohol i nie da się tego rozłączyć, bez tego czynnika bukiet piwa nie byłby też odpowiedni, więc darujcie sobie te teksty to jest piaskownica piwowarska, a wasze posty w żaden sposób nie pomogły Bulionerowi w rozwiązaniu jego problemu. Kolega pisał, że jest początkujący i po jego wypowiedziach widać, że nie operuje jeszcze dobrze naszym językiem.

 

Bulioner przy fermentacji z brewkita zwłaszcza jak to jest twoje pierwsze piwo nie rób cichej, wydłuż burzliwą do 2-3 tygodni, lub jeżeli dokonasz 3 z rzędu pomiarów blg (ale najwcześniej po 10-14 dniach fermentacji) i się ono nie zmieni, ale to nie potrzebne grzebanie w wiadrze i ryzykowanie. Ja przy Alesach staram się nie zaglądać do wiadra przez minimum 2 tygodnie, niech sobie spokojnie fermentują. Niestety instrukcje na brewkitach, są źle napisane, nie raz zwracaliśmy na to uwagę, a producenci nie chcieli się nas posłuchać (pan z Gozdawy). Po tym czasie/pomiarach, możesz spokojnie przygotowywać się do rozlewu piwa do butelek.

 

Polecam poczytać też:

http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

http://www.wiki.piwo...ntacja_brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Rozlew

Jest tu sporo rzeczy, które ci rozjaśnią wiele rzeczy na temat fermentacji piwa :)

Edited by Undeath

Share this post


Link to post
Share on other sites
Mam jednak wrażenie że alku troche mało. Nie sądzicie> 3,5%

 

No i? Jak masz zamiar robić własne piwo tylko pod kątem alkoholu to może zweryfikuj swoje potrzeby, bo w piwowarstwie, a przynajmniej dla mnie, ilość alkoholu jest na dalszym miejscu (prawdę pisząc to średnio mnie ona interesuje).

 

Dokładnie, najchętniej robiłbym bezalkoholowe :) byleby było równie dobrze.

 

Ludzie nie spinajcie pośladów, wy robicie dla smaku inni dla procentów! Skąd takie zadęcie u niektórych? Piwo to alkohol i nie da się tego rozłączyć, bez tego czynnika bukiet piwa nie byłby też odpowiedni, więc darujcie sobie te teksty to jest piaskownica piwowarska, a wasze posty w żaden sposób nie pomogły Bulionerowi w rozwiązaniu jego problemu. Kolega pisał, że jest początkujący i po jego wypowiedziach widać, że nie operuje jeszcze dobrze naszym językiem.

 

Bulioner przy fermentacji z brewkita zwłaszcza jak to jest twoje pierwsze piwo nie rób cichej, wydłuż burzliwą do 2-3 tygodni, lub jeżeli dokonasz 3 z rzędu pomiarów blg (ale najwcześniej po 10-14 dniach fermentacji) i się ono nie zmieni, ale to nie potrzebne grzebanie w wiadrze i ryzykowanie. Ja przy Alesach staram się nie zaglądać do wiadra przez minimum 2 tygodnie, niech sobie spokojnie fermentują. Niestety instrukcje na brewkitach, są źle napisane, nie raz zwracaliśmy na to uwagę, a producenci nie chcieli się nas posłuchać (pan z Gozdawy). Po tym czasie/pomiarach, możesz spokojnie przygotowywać się do rozlewu piwa do butelek.

 

Polecam poczytać też:

http://www.wiki.piwo.org/Pierwsze_piwo

http://www.wiki.piwo...ntacja_brzeczki

http://www.wiki.piwo.org/Rozlew

Jest tu sporo rzeczy, które ci rozjaśnią wiele rzeczy na temat fermentacji piwa :)

Dzięki. sporo to wyjaśnia. W fermentatorze nie mieszam. mam kranik więc mogę upuścić bez ryzyka (tak mi się wydaje) ;-)

 

Co do wiki to jak najbardziej. lektura w toku ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Napiszę kilka słów, jako wykonawca 3 puszek. Też zastanawiałem się, jak to jest z zawartością alkoholu we własnym piwie. Ja jako pierwsze zrobiłem pszenicę z Coopersa (ma już 1,5 miesiąca w butelce), drugie Australian Pale Ale ( ok. miesiąca w butelce). Pszenica według obliczeń (podam później ten długi wzór do obliczeń %) ma ok. 4%, Pale Ale 4,5%. Ostatnio robiliśmy degustcję ze znajomymi i każdy stwerdził po 3 butelach, że mu już "umysł" zmąciło. Odczucia ze swojego piwka nijak się mają do tych sklepowych. Nie pij swojego za szybko, a jak musisz coś sobie próbować, to zrób sobie swój popiwek lub kwas chlebowy - dodasz więcej cukru, to też otrzymasz % - a twoje piwko w tym czasie spokojnie podojrzewa. Po miesiącu lub 2 różnica w smakach jest bardzo duża.

Share this post


Link to post
Share on other sites

każdy stwerdził po 3 butelach, że mu już "umysł" zmąciło.

Fuzle, wyższe alkohole powodują taki efekt. Popraw fermentację. Chociaż trzy piwa 4 % to już jeden RIS 12%.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja dla przykładu w ogóle nie rozumiem po co robic piwo z puszek.... jakaś masakra to tak jak by rozpuścić kostkę rosołową w wodzie i zachwycać się jaki zaje bisty rosół domowy ugotowałem.... Naprawdę tego nie rozumiem ja od pierwszego piwa robie recepture w bs i moze konkursowe pierwsze nie wyszlo ale bylo do wypicia, własne od początku do konca. Poczytać o właściwościach słodów, albo nawet zaczerpnąć recepture od kogos z forum i naprawde jest satysfakcja..... puszka jest dla mięczaków :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z puszki jest dużo szybciej a efekt niekoniecznie gorszy. Nie każdemu chce się długo stać przy garach.

Poczytaj sobie tu http://www.piwo.org/...tow-to-obciach/

 

Rosół z kostki tez jest duzo szybszy i smakuje... Jeśli decydujesz sie na warzenie w domu to nie po to zeby miec łatwo...

Share this post


Link to post
Share on other sites

a ja dla przykładu w ogóle nie rozumiem po co robic piwo z puszek.

Głupoty piszesz, jeżeli uważasz, że nie da się zrobić dobrego piwa z puszki. Powtarzasz tylko bzdurną obiegową opinię na temat puszek... a wiesz skąd ona się wzięła? Bo zwykle za puszki biorą się ludzie totalnie początkujący, którzy niewiele pojęcia mają o piwie - i zwykle to piwo wychodzi im średnio. Zapominasz jeszcze, że tak naprawdę zacieranie to ta mniej istotna część całej zabawy.. ważne jest to, co się potem stanie z tą brzeczką.

 

Mnie się chyba pofarciło, bo pamiętam swoje APA z puchy (niechmielonej) do dziś - i mogę śmiało powiedzieć, że było to jedno z najlepszych piw jakie zrobiłem. Oczywiście wtedy był to przypadek - po prostu się udało.

 

Wiem jedno - na pewno jeszcze spróbuję machnąć jakieś piwo, choćby po to, aby potwierdzić nieprawdziwość tego typu opinii.

 

Rosół z kostki tez jest duzo szybszy i smakuje...

Żywiec też wielu ludziom smakuje i co? Czy to ma być wyznacznik dla wszystkich?

Edited by ThoriN

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapominasz jeszcze, że tak naprawdę zacieranie to ta mniej istotna część całej zabawy.. ważne jest to, co się potem stanie z tą brzeczką.

 

 

 

Słucham????? najmniej istotna część zabawy??? człowieku podstawą piwa jest kompozycja zasypu i sposób zacierania!!!!!! OPANUJ SIE!!!chyba ci zaszkodziły te puszki.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Słucham????? najmniej istotna część zabawy??? człowieku podstawą piwa jest kompozycja zasypu i sposób zacierania!!!!!! OPANUJ SIE!!!chyba ci zaszkodziły te puszki.....

Pozostawię to bez większego komentarza - sam już powiedziałeś wszystko. Dodaj jeszcze kilka wykrzykników i znaków zapytania - będzie bardziej wymowne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

OPANUJ SIE!!!

jeśli komuś coś radzisz to rozumiem, że sam do tego się stosujesz ;)

 

IMO, wszystkie etapy są ważne i żadnego nie można lekceważyć (olewać) tak więc ani Ty, ani ThoriN tutaj racji chyba nie macie.

Nie zmienia to faktu, że z puszki można otrzymać b. dobre piwo, szkoda tylko, że nie każde :)

Edited by Dr2

Share this post


Link to post
Share on other sites

jestem opanowany :) rozumiem to że z nachmielonej puszki zrobisz dobre piwo..... ale ono nie jest twoje :) dla mnie osobiście najcenniejsza w piwowarstwie domowym jest możliwość stworzenia receptury. to jak to piwo bedzie smakowało zależy od tego jakich uzyleś słodów i chmielu oraz to w jaki sposób zacierałeś. jak rozpuszczasz zawartość puszki w wodzie to na co masz wpływ?? no ale zabronić nikomu nie można... jeden lubi jak mu cyganie grają a drugi jak mu nogi śmierdzą...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak ktoś pisze że zacieranie jest najważniejsze to ręce opadają... to są niuanse. Najważniejsza jest fermentacja, praktycznie każdy doświadczony piwowar Ci to powie.

Co do puszek-obiło mi się o uszy źe kiedyś były osobne kategorie na konkursach dla piwa z puch bo łatwiej dobre piwo tak zrobić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.